fbpx

Zveřejněno: 28. 5. 2017

Když se řekne „jóga“, většina lidí si zřejmě vybaví Surya Namaskár – pozdrav Slunci. Jedná se o dynamickou sestavu za sebou jdoucích ásan (poloh), které by měly zahajovat každou fyzickou jógovou praxi. Tento fyzický zázrak protahuje zkrácené svaly a posiluje oslabené tělo. To se dočteme nejen ve slavné knize Andrého Lysebetha: Učím se jógu.

Nejlepším způsobem, jak zahájit den a jak do něj vykročit pravou nohou, je začít jej příjemným cvičením. Takovým, které osvěží nejen tělo, ale i mysl. Můžeme se projít se psem, jít si zaběhat, nebo si vyčlenit chvilku času sami na sebe a udělat několik opakování Surya Namaskáru. Ideálně 5 na každou nohu, čili dohromady 10. Věřte, že takové počínání se vám vrátí i s úroky. Protože Pozdrav Slunci má velmi příznivé účinky nejen na tělo, ale i na mysl a duši. Nevěříte? Vyzkoušejte a uvidíte. 

pozdrav slunce shutterstock 467205359

Surya Namaskár dává mysli, duši i tělu svobodu a volnost.

Vědomí dechového pohybu

Pozdrav Slunci má mnoho variant. Všechny se liší, a zároveň jsou stejné. Jak tedy vybrat ten správný? Jednoduše. Vyzkoušejte ten prapůvodní, klasický Surya Namaskár, od něhož jsou všechny ostatní s nejrůznějšími úpravami pouze odvozeny. Takový, jaký se učí žáci studující klasickou prapůvodní hatha jógu. Na fyzické rovině je účelem takového cvičení nejprve sladit dech s pohybem, potom protáhnout a posílit svalstvo hluboké i vnější, což potvrzuje i Míša Svatošová, učitelka jógy: „Jógu jako fyzické cvičení vnímám jednoduše. Důležité je, abychom si vždy a za všech okolností byli vědomi dechu.“

Svoboda a volnost

Na duchovní rovině nám pak Surya Namaskár připomíná vědomí principu, který všechny a všechno převyšuje. Dává nám nahlédnout širší souvislosti života a poodstoupit od svazujících pout tužeb a očekávání. Pravdou je, že Surya Namaskár dává mysli, duši i tělu svobodu a volnost.

Uzemnění a 3 body opory

Začínáme v poloze hory, kde máme nohy těsně u sebe, paže podél těla, dlaně směřují vpřed. Za temenem hlavy se vytahujeme vzhůru, pánev je v neutrální poloze – kostrč pocitově padá dolů mezi paty. Vnímáme 3 body opory, které se nacházejí na našich chodidlech. Palec (kloub pod palcem), malík (kloub pod malíkem) a pata. Vpíjíme je do země a představujeme si je jako kořeny vycházející z oblasti pánve (hlízy), odkud přichází stabilita a rovnováha. S výdechem spojíme ruce před tělem tak, aby palce směřovaly do středu hrudníku. S nádechem je vytáhneme nahoru a s výdechem s rovnými zády klesáme dolů do předklonu.

pozdrav slunce shutterstock 561441955

Důležité je, abychom si vždy a za všech okolností byli vědomi dechu.

Hrdý jezdec

Dlaně položíme vedle chodidel, palce na rukou jsou v jedné rovině s malíky na chodidlech. S nádechem odkročíme vzad pravou nohou, položíme koleno na zem a zaujmeme polohu jezdce. Vepředu nejde koleno před špičku. Zůstáváme na dlaních, nebo se opřeme o konečky prstů. Jezdec se dívá vpřed a sleduje cestu, která se před ním odvíjí. Jakmile pozvedneme hlavu a upřeme pohled dopředu, správně se nám srovná postavení krční páteře a ramen. S výdechem přikročíme levou nohou a ocitneme se v poloze střechy. Chodidla jsou u sebe, odtlačujeme se od dlaní a za kostrčí se vytahujeme šikmo vzhůru.

Probouzející se kobra

S výdechem se přesuneme do polohy vysokého kliku na dlaních, spustíme kolena na zem. Za nimi následuje hrudník, který položíme mezi dlaně tak, aby byly palce na rukou přibližně v úrovni bradavek. Hlavu zapřeme o bradu nebo o čelo. Následně se lehce posuneme dopředu, nohy propneme do špiček a jako probouzející se had lehce zvedneme hrudník se země s nádechem. Neopíráme se o dlaně, pracují svaly podél páteře. V jejím prodloužení je hlava, brada se nachází u hrudní kosti.

pozdrav slunce shutterstock 220848235

Pozice kobry vás po ránu dokonale probudí.

Dokončení cyklu

S výdechem se odtlačíme od dlaní a přes kolena se přesuneme zpátky do polohy střechy. S nádechem přikročí levá noha mezi dlaně, s výdechem se k ní přidá i pravá noha a ocitneme se v předklonu jako na začátku. S nádechem spojíme dlaně a s rovnými zády se vracíme zpět nahoru. S výdechem se ruce vrací před hrudní oblast, palce směřují doprostřed hrudníku. S nádechem opět ruce zvedáme vzhůru a opakujeme na druhou stranu. Po dokončení máme za sebou jedno kolo Surya Namaskáru. Opakujme tolikrát, kolikrát nám to bude příjemné.

Klidné spočinutí v šavásáně

Jakmile pohyb začne postrádat potřebnou lehkost a my pocítíme vyčerpání a nepohodlí, ukončeme praxi Surya Namaskáru a spočiňme na chvíli v poloze šavásány. Ležíme na zádech, paže spočívají volně podél těla, dlaně směřují vzhůru. Pozornost obrátíme dovnitř – k dechu a k dráze, kterou v těle vykonává. Odpočíváme a necháváme v sobě doznít pocity z uplynulého fyzického i duchovního cvičení.

 

Čtěte také:

Skrytá rizika Bikram jógy. Pokud máte slabé srdce, ani na ni nemyslete

Ajurvédský detox vám doslova vykartáčuje střeva

Jóga umí vyřešit ztrátu ovulace i premenstruační syndrom

foto: Shutterstock, zdroj: André Lysebeth: Učím se jógu

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...