fbpx

Zveřejněno: 3. 1. 2018

Zpracované açaí patří v současné době mezi nejpopulárnější doplňky stravy. A není divu. Obsahuje nevídané množství zdraví prospěšných látek a svou chutí připomíná šťavnaté lesní plody v kombinaci s čokoládou. Jak tyto bobule působí na naše zdraví a s čím chutnají nejlépe?

Po sklizni vydrží açaí v poživatelné formě jen velmi krátce. Pokud tedy zrovna nejste přímo u zdroje, na čerstvých bobulkách si bohužel nepochutnáte. To ale vůbec nevadí. Díky velmi šetrným způsobům zpracování, nejčastěji lyofilizaci, si zachovají nutričně bohaté složení i autentickou chuť a vůni.

Přírodní energizátor

Chystáte se na náročný závod? Chcete mít dostatek energie při kondičním tréninku ve fitku? Nebo jen potřebujete udržet pozornost po celý pracovní den? Inspirujte se právě amazonskými domorodci, kteří z plodů açaí čerpali energii tolik potřebnou pro přežití v džungli.

shutterstock 204919324

Bobule acai rostou na zvláštním typu palem v Amazonii

Důležitý pomocník při hubnutí

Kromě toho, že açaí vaše tělo nakopne na dlouhý čas dopředu, pomůže mu zbavit se toxických látek. A aby toho nebylo málo, plody urychlují spalování tuků. Pokud se tedy snažíte zhubnout, sáhněte po açaí. Příjemně vás zasytí a potlačí další chuť k jídlu.

Být stále mlád

Elixír věčného mládí sice zatím známe jen z pohádek, způsobů, jak zpomalit příznaky stárnutí, je ale několik. A pravidelná konzumace açaí mezi ně právem patří. „Ovoce bohů“, jak mu domorodí indiáni často přezdívali, obsahuje nezvykle vysoké množství antioxidantů. Tyto látky se významně podílejí na správném fungování buněk a zabraňují jejich předčasné degeneraci.

shutterstock 633675344

Açaí bowl je jednoduchá a zdravá lahůdka ideální na snídani

Zdraví na prvním místě

Doplňky stravy podporujícími zdraví se açaí jen hemží. Obsahuje řadu vitamínů (A, B, C, D, E), minerálů (hořčík, mangan, vápník a fosfor) a všechny esenciální nenasycené mastné kyseliny (omega 3, 6 a 9). A to není všechno. Kromě podpory správného fungování kardiovaskulárního systému slouží açaí jako účinná prevence vzniku rakoviny.

Jak si na açaí nejlépe pochutnáte?

Bobule açaí seženete nejčastěji ve formě prášku, například na e-shopu Iswari. Jednou čajovou lžičkou pak každý den ochutíte své oblíbené müsli nebo ranní kaši, jogurt, ovocnou šťávu či smoothie.

A jestli chcete vyzkoušet opravdovou bombu, dejte si ke snídani açai bowl. Tato zdravými látkami nabitá lahůdka vám dodá energii na celý den. Její přípravu přitom zvládnete během chvilky. Stačí rozmixovat banán, jogurt nebo kokosové mléko, mražené ovoce a prášek z açaí. Vzniklou hmotu dáte do misky a navrch přisypete obilné vločky, chia semínka nebo hrst oříšků. Dobrou chuť.

Spoluautorka Eliška Jindrová

foto: Shutterstock, zdroj: iswari

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...