fbpx

Zveřejněno: 10. 8. 2017

Konzumace chia semínek je pro lidské tělo všestranně přínosná. Podle nejnovějších informací mohou dokonce omezit růst rakovinných buněk. Studie provedená v kanadském Ontariu potvrdila, že přidání této superpotraviny do chleba pomáhá regulovat hladinu glukózy v krvi. Jaká jsou její další pozitiva?

I přesto, že není stanoveno žádné doporučené množství konzumace chia semínek, i v tomto případě platí, že nejlepší je zlatá střední cesta a není rozumné překračovat denní dávku 25 gramů. K čemu všemu jsou dobré? 

Syrové, nebo namočené?

Na konzumaci syrových chia semínek není nic špatného. Jejich namočením ale umožníte tělu lépe absorbovat živiny, které obsahují. Myslete také na to, že pokud budete chia semínka zobat v syrovém stavu, budou absorbovat z vašeho organismu vodu. Proto je dobré kompenzovat jejich pojídání zvýšeným příjmem tekutin. Rozhodnete-li se semínka namočit, užijte poměr 1:10 chia k vodě. Můžete je tak nechat 30 minut, nebo i 2 hodiny. Čím déle se budou máčet, tím hustší bude výsledný gel.

chia seminka shutterstock 510965848

Chia semínka mohou bez obav konzumovat i těhotné ženy.

Pomáhají v boji s rakovinou

Podle studie publikované v americkém časopise Journal of Molecular Biochemistry obsahují chia semínka alfa-lineární kyselinu, která omezuje růst rakovinných buněk.

Chrání naše srdce

Doplnění běžné mouky o chia semínka snižuje krevní tlak, čímž chrání srdce před rizikem infarktu.

Prospívají pokožce

Mají vysokou antioxidační kapacitu, což chrání pokožku před poškozením. V jedné ze studií potvrdilo tuto skutečnost americké Národní centrum biotechnologických informací.

Podporují hubnutí

Protože jsou chia semínka bohatá na obsah bílkovin a vlákniny, mají výrazný sytící efekt a pomáhají tak snižovat hlad i nastartovat hubnoucí proces.

chia seminka shutterstock 273155183

Chia semínka obohatí každý obyčejný recept.

Vyzkoušejte snadné a chutné recepty

Chia semínka můžete velmi snadno začlenit do své stravy pomocí jednoduchých receptů. Jelikož mají schopnost na sebe vázat vodu, můžete jimi obohatit téměř každé jídlo. Po kontaktu s tekutinou se kolem každého semínka vytvoří tenká vrstva. Když se spojí, vznikne tzv. chia gel, který dokáže v kuchyni nahradit dokonce i vejce.

Chia džem

Není nic jednoduššího než si vyrobit vlastní zdravou verzi džemu bez zbytečného množství cukru a dalších látek škodících našemu zdraví. Smíchejte chia semínka s jakýmkoliv oblíbeným ovocem, uzavřete ve sklenici a nechte v lednici odležet.

Chia jogurt

Chcete si v ranních hodinách dodat více energie? Přidejte lžičku či dvě chia semínek do jogurtu a oslaďte medem či agávovým sirupem. Přidejte šperku skořice, kakaa nebo karobu.

Chia chléb

Upečte si zdravý a chutný chléb. Ozvláštněte jej přidáním chia semínek do mouky. Taková pochutina prospěje nejen cukrovkářům, ale užijete-li např. pohankovou mouku, uvítají jej i bezlepkáři.

Banánový chlebíček

Je těžké vzdát se oblíbených dezertů na podporu štíhlé linie. S tímhle banánovým chlebíkem se ale ničeho vzdávat nemusíte. Budete potřebovat jen mouku, několik banánů, kapku mléka, oleje a lžíci chia semínek.

Chia snídaně

Pro zdravější snídani plnou vlákniny můžete místo cereálií použít obilovinu smíchanou s chia semínky. Můžete o ně obohatit i ovesnou kaši s mandlovým mlékem.

Chia palačinky

Kdo nemá rád palačinky? Přidáte-li do těsta místo vejce chia semínka a banán, budou sladké bez přidaného cukru, zdravé a skvělé na trávení!

Chia zmrzlina

Co ochladí v parných letních dnech lépe než ledově studená zmrzlina? Vyzkoušejte tu z chia semínek a zamlsejte si bez výčitek. Smíchejte semínka s rozmixovaným banánem a borůvkami a dejte zamrazit.

foto: Shutterstock, zdroj: Lifehack

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...