fbpx

Zveřejněno: 25. 11. 2017

Na každý třetí listopadový čtvrtek připadá Mezinárodní nekuřácký den. Letos proto Česká koalice proti tabáku zahájila celostátní kampaň Národní linky pro odvykání kouření, v jejímž rámci byly spuštěny nové webové stránky, kde mohou kuřáci najít návody, jak přestat kouřit.

Vydány byly i osvětové materiály pro obce, školy, firmy a nemocnice. V Česku totiž každý rok zemře kvůli kouření až 16 tisíc lidí. Dva až tři tisíce nekuřáků ročně umřou v důsledku dlouhodobého vystavování pasivnímu kouři.

Odvykání na míru

Cigarety jsou jediným výrobkem, jehož užívání dle návodu vede k dřívější smrti. S dotazem, jak přestat kouřit, se lze obrátit právě na Národní linku pro odvykání kouření. Na lince působí vyškolení konzultanti, kteří s volajícím projdou celou jeho kuřáckou historii a odhadnou míru závislosti. Pak nabízejí možnosti, jak lze abstinenční příznaky zmírnit natolik, aby člověk mohl v osobním i pracovním životě fungovat co možná nejlépe a mohl s kouřením seknout.

koureni shutterstock 673843237

Národní linka pro odvykání kouření s číslem 800 350 000 vám pomůže přestat s kouřením.

Ministerstvo zdravotnictví varuje i pomáhá  

Linku finančně podporuje Úřad vlády ČR a Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky. Osvětovou kampaň finančně podporuje Ministerstvo zdravotnictví. Podle náměstkyně ministra zdravotnictví Lenky Tesky Arnoštové je třeba kuřákům podat pomocnou ruku. Podle prezidenta České koalice proti tabáku Lukáše Kohoutka mnoho lidí o lince neví, byť je na krabičkách cigaret uvedena, proto je dobré o ní informovat.

Pod odborným dohledem

Proč odborná pomoc? Podle údajů shromážděných Národní linkou pro odvykání kouření, potažmo Českou koalicí proti tabáku, se úspěšnost odvykání kouření bez odborné pomoci pohybuje kolem čtyř procent, přičemž při odvykání kouření s pomocí odborníků se zvyšuje úspěšnost více než šestinásobně. Každý rok se pokouší přestat asi 40 % kuřáků, úspěšný pokus bývá čtvrtý až šestý v pořadí. Po jednom dni bez kouření výrazně klesne riziko infarktu.

pasivni koureni shutterstock 457207462

Dva až tři tisíce lidí ročně zemře na následky pasivního kouření.

 

Problém je začínat kouřit v dětství – dětský mozek je totiž pro rozvoj závislosti na tabáku mnohonásobně náchylnější než dospělý. Skutečnost je však taková, že svoji první cigaretu kuřáci vyzkouší nejčastěji mezi desátým a dvanáctým rokem života a naprostá většina kuřáků začíná s pravidelným kouřením před plnoletostí. V Česku je nejvíce kuřáků ve věku mezi 15 až 24 lety. Průměrná denní spotřeba cigaret u všech kuřáků je 17 až 24 cigaret na osobu za den.

Nejrozšířenější a silná závislost

Podle slov národního protidrogového koordinátora Jindřicha Vobořila představuje kouření nejrozšířenější závislost v České republice. „Počítáme na 2 200 000 kuřáků. Každý rok zemře na následky kouření přes 15 000 osob. Proto Rada vlády pro koordinaci protidrogové politiky zřídila Národní linku pro odvykání kouření a web, aby každý kuřák měl šanci nad svou závislostí zvítězit či alespoň snížit dopady na své zdraví,“ uvedl.

Podle adiktologa Adama Kulhánka patří závislost na tabáku svou intenzitou mezi nejsilnější závislosti. „Odvykání kouření je proto náročný a dlouhodobý proces, na který je nutné se dostatečně připravit. Kuřák, který se obrátí na odbornou pomoc, jakou je například Národní linka pro odvykání kouření, může zvýšit úspěšnost svého odvykání více než šestinásobně,“ dodal. Vedle toho, že kouření ohrožuje zdraví a životy, leze také do peněz – průměrný kuřák utratí za cigarety asi tři tisíce korun měsíčně.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...