fbpx

Zveřejněno: 23. 10. 2017

„Jedlé je to, co je dobré k jídlu a blahodárné při trávení. Například jako je červ dobrý pro ropuchu, ropucha pro hada, had pro prase, prase pro člověka a nakonec člověk pro červa.“ Tuhle hlubokou myšlenku řekl americký novinář Ambrose Bierce. Pokaždé, když si vzpomenu na toho červa, napadne mě – čím se to vlastně celý život cpeme my?

Lidské chutě jsou velmi rozmanité a ne všichni jsme ve stravování konzervativci. Takže když to vezmu kolem a kolem, tak my lidé jako jediní tvorové – podle tohoto citátu – jíme vlastně cokoli. Já se musím přiznat, že jsem ochutnal všechna ta zvířata, co jsou zde zmíněna.

Třeba žabí stehýnka jsem jedl v Praze a ve Francii. Určitě to tedy nebyla ropucha, ale byly to žáby, které jsou ve farmách speciálně chovány pro gastronomické účely. Stejně jako jsou pro náš talíř chovány krávy, krokodýlové, lososi nebo pštrosi. Zní to sice občas dost hnusně a nelidsky, ale smiřme se s faktem, že jiný kraj, jiný mrav. I my, v našem malém Česku uprostřed Evropy, musíme tolerovat, že na Madagaskaru mají holt jiný jídelní repertoár než v Českých Budějovicích.

Taky jsem jedl hada, bylo to ve Vietnamu a v Kambodži, kde jsou hadi běžnou součástí jídelníčku. Netuším, zda konzumují hady kvůli chuti, tradici nebo prostě z nutnosti. Umí je ovšem velmi dobře upravit. Kobra smažená s bylinkami je dobrá!

shutterstock 715584664

Žabí stehýnka jsou vyhlášenou pochoutkou.

Jedl jsem samozřejmě prase, tím vás ale neohromím. Vepřové je exotika spíše pro Araby a Židy. Největší zlom však v mém kulinářském vývoji nastal, když jsem poprvé kousl do moučného červa upraveného ve stylu barbeque. I když dobře vím, kolik má v sobě ten nevábný zakroucený červíček kvalitních proteinů, musím přiznat, že se po této pochoutce určitě neutluču! A navíc, co když náhodou jím mého vlastního dědečka rozloženého na molekuly a atomy?

Jen si znovu připomeňme ten lapidárně vyjádřený koloběh života: „Jedlé je to, co je dobré k jídlu a blahodárné při trávení. Například jako je červ dobrý pro ropuchu, ropucha pro hada, had pro prase, prase pro člověka a nakonec člověk pro červa.“

foto: Shutterstock, Pavel Maurer, zdroj: Čro Radiožurnál, Grand Restaurant

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...