Grand Restaurant

Nedávno jsem jedl u mé moravské sestry vynikajícího berana. Tedy, přesněji řečeno, jehně. Beran nebo výraz „skopové“, to je noční můra například pro mé rodiče nebo většinu lidí, které znám ve svém okolí a kteří měli možnost si v době socialismu tuto lahůdku v podání tehdejších kuchařů vyzkoušet...

Na mnoha místech naší země se začínají rojit farmářské trhy. Zaplať Pánbůh za ně a taky pozor na ně! To je můj vzkaz, výzva i varování na základě osobní zkušenosti.

Myslím, že už jste všichni mnohokrát slyšeli, že náš národ moc zdravě nejí. Český jídelníček je ve srovnání s jinými zeměmi téměř katastrofální. Já tomu ve zkratce říkám Š & Š & Š – špekáčky, šunkový salám a šunty. Přes 85 % naší populace favorizuje 5 nejoblíbenějších jídel: guláš,...

Asi se shodneme na tom, že losos je nejspíš nejoblíbenější mořská ryba na našem trhu. Není totiž cítit tzv. rybinou, má minimum kostí a ještě navíc jeho růžové masíčko vypadá – prostě přitažlivě.

„Jedlé je to, co je dobré k jídlu a blahodárné při trávení. Například jako je červ dobrý pro ropuchu, ropucha pro hada, had pro prase, prase pro člověka a nakonec člověk pro červa.“ Tuhle hlubokou myšlenku řekl americký novinář Ambrose Bierce. Pokaždé, když si vzpomenu na toho červa, napadne mě –...

Úžasný přínos žížal pro zemědělskou půdu je nesporný. Ale ten, který mají žížaly pro víno, respektive - pro biovíno, jen tak něco nepřekoná.

Kdo z nás by nechtěl žít věčně? Nebo alespoň hodně dlouho? Dnes vám povím něco o jídle a dlouhověkosti. Věřte, že to je téma, které zajímá všechny lidi na naší planetě, totiž jak se dožít vysokého věku a odejít z našeho světa co nejpozději.