fbpx

Málokterá jiná země je pro Čechy synonymem letní dovolené tolik jako právě Chorvatsko. Dovolená u Jadranu zkrátka nabízí vše, po čem srdce každého Čecha touží. Nízké ceny, průzračnou mořskou vodu, čisté pláže, příjemné teploty a spoustu dalšího. Co jiného si od letního pobytu u moře můžete přát?

Zveřejněno: 23. 3. 2022

Ať už vyrážíte kamkoliv, zajímá vás, kde budete bydlet. Prostory, které na dovolené obýváte, totiž ovlivňují i to, s jakými pocity se z dovolené vrátíte. Dovolená v Chorvatsku s sebou přináší možnost vybrat si z ubytování v:

  • apartmánu
  • hotelu

Ať už tedy do Chorvatské republiky vyrážíte s jakýmkoliv očekáváním, které se týká bydlení, bude splněno. Milovníci soukromí si mohou zvolit ubytování v apartmánu, kde si budou moci užívat veškerých výhod bydlení ve vlastním, dobrodruzi jistě ocení široký výběr kempů a nadšenci do luxusu sáhnou po ubytování ve vícehvězdičkovém hotelu.

Počasí Chorvatsko

Co se nedá Dalmácii vytknout, je její příjemné klima a čistá voda. Teploty vzduchu v Chorvatsku se od června do září pohybují okolo dvaceti pěti stupňů Celsia. Teplota vody je rovněž více než příjemná, v létě se pohybuje nad dvaceti stupni Celsia.

Hlavu si není nutné lámat ani nad vysokou cenou letenek, protože do Chorvatska se snadno dostanete po vlastní ose.

Samozřejmě musíme zmínit i její čistotu a průzračnost, díky čemuž je Chorvatsko vhodné také pro malé děti. K tomu připočtěte pozvolný vstup do vody ve většině letovisek a získáte perfektní místo pro letní dovolenou.

Jak se do Chorvatska dostat?

Hlavu si není nutné lámat ani nad vysokou cenou letenek, protože do Chorvatska se snadno dostanete po vlastní ose. Z České republiky vám cesta zabere několik hodin. Pokud zvolíte nejkratší trasu, která vede přes Slovinsko, nezapomeňte na dálniční známku Slovinska, která je při přejezdu přes tuto malebnou cestu nutností.

Chorvatská kultura

Chorvatsko není tvořeno pouze pohádkovými plážemi a krásným mořem. Tato země má také bohatou historii a při její návštěvě byste si neměli nechat ujít návštěvu některých míst. Ve městech si všímejte hlavně staveb, z nichž se vám bude tajit dech. Dalším způsobem, jak můžete chorvatskou kulturu blíže poznat, je účast na některých kulturních akcích, které se konají v průběhu celého roku.

Chorvatská kuchyně

Důležitou součástí každé dovolené je také místní kuchyně. Ta chorvatská je tvořena čerstvými surovinami. Díky svému dlouhému mořskému pobřeží jsou její nedílnou součástí čerstvé ryby a mořské plody. Dále v repertoáru chorvatských kuchařů a kuchařek najdete také:

  • čerstvé ovoce a zeleninu
  • sýry
  • koření a čerstvé bylinky
  • sušené maso

Za vyzkoušení rozhodně stojí tradiční masové pokrmy, ale také sladké speciality, které oceníte jako sladkou tečku po každém jídle. Chorvatská kuchyně je zkrátka velmi rozmanitá, využívá čerstvé suroviny a tradiční recepty mají mnohaletou tradici.

Domluvíte se kdekoliv a s kýmkoliv

Nemusíte ovládat dvacet světových jazyků, ale i přesto se v Chorvatsku bez problému domluvíte. Místní jsou již na příliv turistů zvyklí a někteří z nich, zejména ti, kteří bydlí v turisticky oblíbených oblastech, již ovládají základní česká slovíčka. Chorvati jsou navíc milí, pohostinní a velmi vřelí lidé, takže jazyková bariéra nebude překážkou vzájemného dorozumění.

Váháte-li ještě nad tím, kam v létě vyrazit na dovolenou, Chorvatsko je jasnou volbou. Ať už od letní dovolené očekáváte cokoliv, u Jadranu se všechny vaše touhy a přání vyplní. Jediné, co zbývá, je rozhodnout se, do jaké části Chorvatska vás to táhne nejvíce. Jste-li nerozhodní, procestujte Chorvatsko od jihu na sever a z východu na západ. Tak vám nic neunikne.

Související…

Letní dovolená v Chorvatsku: Co si nesmíte nechat ujít?
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: Ubytovanivchorvatsku.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...