fbpx

Sepsali jsme pro vás několik užitečných informací o tom, co je pro Chorvatsko typické, která místa byste si neměli nechat ujít a jaká jídla ochutnat

Zveřejněno: 22. 2. 2021

Plánujete letošní léto strávit v Chorvatsku? Tento turisticky přívětivý přímořský stát ležící na hranici mezi střední a jižní Evropou každoročně zláká miliony turistů. Nebude tedy divu, pokud letos zláká i vás! Sepsali jsme pro vás několik užitečných informací o tom, co je pro Chorvatsko typické, která místa byste si neměli nechat ujít a jaká jídla ochutnat. Jste připraveni?

Kdy vyrazit

Hlavní turistická sezóna v Chorvatsku začíná v červenci a končí v srpnu. Příjemné teploty vzduchu a vody ale jsou již od května do září, takže pokud nejste vázáni na školní rok, určitě vyrazte mimo hlavní sezónu. Tak se vyhnete davům nejenom v centru města při honu za památkami, ale také na plážích.

Co musíte navštívit

Split

Druhé největší chorvatské město ležící ve střední Dalmácii, které má bohatou historii – to je ve zkratce město Split. Při jeho návštěvě byste rozhodně neměli minout Diokleciánův palác, nádhernou antickou stavbu, která patří k jedněm z nejlépe dochovaných na světě.

Je to také skvělé místo pro posezení. Z barů a restaurací si můžete vybírat, neboť lemují celý přístav.

Pokud se rádi procházíte po pobřeží, vydejte se do přístavu Matejuška. Jedná se o starobylý přístav, odkud se rybáři vydávali na širé moře. Panuje zde přátelská atmosféra a navštěvují jej jak místní, tak i turisté. Je to také skvělé místo pro posezení. Z barů a restaurací si můžete vybírat, neboť lemují celý přístav.

Omiš

Toto město ležící ve skalách vás omámí svými písečnými plážemi, nadchne svou historií a zaujme architekturou. Město Omiš se nachází necelých 30 kilometrů jihovýchodně od Splitu. Zajímavostí je, že patronem města není nikdo jiný než sám svatý Jan Nepomucký. Je vám to jméno povědomé? Aby ne.

Jedná se o Čecha, který se narodil ve 14. století v oblasti dnešního Nepomuku. Vystudoval vysokou školu v Praze a stal se generálním vikářem pražské arcidiecéze. Zemřel mučednickou smrtí a jeho mrtvé tělo bylo svrženo z mostu. V 17. století se zrodil kult Jana Nepomuckého a jeho sochy jsou k vidění na mnoha místech České republiky. V Omiši se každoročně 16. května oslavuje den svatého Jana Nepomuckého. Pořádají se tu nejrůznější oslavy a slavnostní procesí uctívající a oslavující jeho památku.

Ubytování

Co se ubytování týče, rozhodně si ho zařiďte dopředu. Nejpohodlnější jsou ubytování v apartmánech, kde máte k dispozici svou vlastní kuchyňku, v níž si můžete připravit čerstvé ryby z trhu podle svého gusta.

Ale samozřejmě je výběr ubytování zcela na vás. Nebraňte se ubytování s balkónem, z něhož se budete večer moci kochat výhledem na západ slunce a popíjet sklenku dobře vychlazené Graševiny. Tak se spolehněte na last minute Chorvatsko a vrhněte se na výběr ubytování.

Co v Chorvatsku ochutnat?

Chorvati si potrpí na přípravu ryb a mořských plodů na grilu. A člověk se tomu vlastně nediví. Je to totiž výborné. Jejich specialitou, kterou byste rozhodně měli ochutnat, je guláš z mořských plodů. Typický maďarský pokrm, jenž je v Chorvatsku povznesen na novou úroveň. Chorvatský guláš se jmenuje dalmatské brodetto.

Do brodetta se kromě ryb a plodů moře přidávají také čerstvá rajčata a bylinky. A ještě přidáváme jeden tip na výbornou zeleninovou polévku. Přestože v parných letních dnech na ni nejspíš chuť mít nebudete, kdyby náhodou ale přišlo ochlazení, víte, co vyzkoušet. Chorvatská delikátní polévka, jejíž základ je tvořen kukuřicí a luštěninami, se nazývá maneštra.

Chorvatský alkohol

Je libo bílé či červené víno? A co nějakou pálenku? Chorvatsko je typické svou rakijí (bylinným likérem), ale i lozou, což je pálenka z vinných hroznů. Také můžete vyzkoušet anýzovku, která je tradiční i na Balkánu pod pojmem „ouzo“.

A co se týče piva, nechutná sice tak skvěle jako to české, ale v Chorvatsku je oblíbené. Tradiční značky jsou Ožujsko, Karlovačko a PAN. Pohodlně si sedněte do křesla a vychutnejte si chorvatské víno nebo pálenku při západu slunce.

Kdy se do Chorvatska vydáte vy?

Související…

Proč si úspěšní čeští podnikatelé radši než nové auto pořídí dům v Chorvatsku
Komerční článek

foto: Alvis Dadzis / Shutterstock.com, zdroj: Ubytování v Chorvatsku

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...