fbpx

Vzpomínka na čtyřnohou hrdinku, která změnila způsob, jak chováme dobytek

Zveřejněno: 12. 3. 2018

Ta kráva si zasloužila ódu. Co ódu, celou symfonii. Chodila jsem tenkrát před 15 lety po Nově tak dlouho s útržkem novin, až se šéf producentka vzdala a odkývala mi výjezd na Českomoravskou vrchovinu. Někde po lesích se tam už druhý týden totiž skrývala kráva, která svým tvrdohlavým úprkem navždycky změnila přístup k chování skotu i těch nejzatvrzelejších zemědělců.

Vzpomněla jsem si na ni dnes ráno, protože se konečně nad všechnu pochybnost potvrdilo, že mléko krav, které se živí výlučně přežvykováním (organické) trávy, je nejzdravější. Učenci z Hopkinsovy university prokázali, že takové mléko má v sobě více zdraví prospěšných omega-3 mastných kyselin, než se vyskytuje v mléce u krávy, kterou krmí zrním.

Charlota to věděla, musel ji vést instinkt a touha po svobodě. Když ji zahnali na váhu, vzepjala se, proskočila oknem, které bylo metr nad zemí, přelezla betonový zátaras a s rozzuřenými zemědělci na traktoru v patách přeběhla pole a zmizela v lese hraběte Kinského.

Kráva jako baletka

Režisér, kterého mi přidělili, aby dohlížel na bravurnost obrazového zpracování, byl – bohužel – lesák. Tvrdil, že kráva samozřejmě do lesa nepatří. Z duše nesouhlasil s mým obdivem krávy bojovnice a dráždilo ho, že jsem bílé krasavici francouzského plemene Charolai začala přezdívat Charlota. Ten trouba zastavil kameru v nejlepší chvíli. Zemědělec s uspávací patronou totiž týdny číhal v lese na svou krávu, sám skrýt v houští. Nakonec to vzdal a vysekl Charlotě poklonu: „Ona vlastně ani nechodí jako kráva, ale plavně našlapuje jako baletka,“ popisoval a zároveň to předváděl ten otylý muž středního věku. „Má modré oči a dlouhé řasy…“

Něco se stalo. Tehdy se stalo něco velkého. Charlota odmítla vrátit se do stáje. I v té největší zimě našla si vodu i krmení. A tvrdohlavý český, moravský a slezský zemědělec přestal vzdorovat.

Něco se stalo. Tehdy se stalo něco velkého. Charlota odmítla vrátit se do stáje. I v té největší zimě našla si vodu i krmení. A tvrdohlavý český, moravský a slezský zemědělec přestal vzdorovat,  upamatoval se, že jeho děd nechával dobytek pást po celý rok. Ta jedna kráva změnila jediným počinem přístupy, jejichž změna by jinak trvala desetiletí. Od mediálního vzruchu, který nastal kolem naší televizní reportáže, se začalo mluvit o tom, že dobytek by se dal chovat i jinak než namačkaný v šílených podmínkách kravínů.

Myslím na Charlotu vděčně pokaždé, když jedu naší krajinou a kolem cest se pasou krávy, zase jako za časů našich dědů. A dávají mléko bohaté na omega-3 mastné kyseliny…

Čtěte také:
Co si váš pes myslí doopravdy? Tři kroky, jak to poznat
Želvuška je nejodolnější tvor planety. Přežije opravdu všechno?

 

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...