fbpx

Ve městečku pobýval i Chopin, Douglasova vila je stále k mání

Zveřejněno: 28. 2. 2018

Mallorca je vyhledávanou turistickou destinací nejen v horkých letních měsících, kdy máte k dispozici nespočet pláží s křišťálově modrou vodou. Stále více lidí míří na baleárský ostrov za turistikou a poznáváním. Pokud i vy dáváte přednost poznávacím zájezdům, na vašem seznamu by nemělo chybět městečko Valldemossa.

Valldemossa leží v idylickém údolí uprostřed pohoří Tramuntana. Jeho starodávné kamenné domky kontrastují s okolními zelenými olivovníky a mandlovníky a tyrkysově modrou oblohou (vždyť Mallorca se může chlubit více než 300 slunečními dny za rok).

Počet obyvatel činí kolem dvou tisíc. Tiché a malebné ulice Valldemossy jsou lemovány obchody se suvenýry, šperky, galeriemi, kavárnami a restauracemi. Dveře řady domků jsou zdobeny portrétem svaté Cataliny Thomás, první světice, která se narodila na tomto ostrově. Město Valldemossa je vzdáleno pouhých 15 až 20 minut jízdy autem z hlavního města Palma de Mallorca. I přesto, že se nachází tak blízko od městského ruchu, v tomto horském městečku plyne čas pozvolněji. Je to také oblíbená destinace pro ty, kteří chtějí uniknout turistickým plážovým letoviskům na ostrově a užít si klidnou dovolenou.

Zimu zde strávil i Chopin

Většina turistů přijíždí do Valldemossy na jednodenní výlety, aby viděli kartuziánský klášter Real Cartuja, kde polský skladatel Fréderic Chopin a francouzská spisovatelka George Sand jednou strávili zimu. Sand na základě pobytu sepsala autobiografický cestopisný román A Winter In Majorca. Popisuje v něm jejich pobyt na Mallorce od konce roku 1838 až do února 1839.

Odebrali se sem kvůli zhoršujícímu se zdraví klavírního virtuosa. Ten trpěl tuberkulózou a bohužel mu pobyt ve Valldemosse nijak neprospěl, rychle tedy odjeli do Barcelony a poté do Francie (Chopin zemřel v Paříži roku 1849).  

Letní destinace Michaela Douglase

V roce 1989 zde americký herec se svou bývalou manželkou Diandrou Luker zakoupili luxusní vilu. V současné době je však na prodej. Poté, co se oženil se svou druhou ženou Catherine Zeta-Jones, již do Valldemossy nejezdil tak často (říká se, že Catherine toto místo nikdy nepřirostlo k srdci).

Přitom zde v minulosti herec pravidelně hostil své slavné přátele, jako například Toma Cruise, Nicole Kidman, Michelle Pfeiffer nebo Jacka Nicholsona. Nemovitost se původně snažili prodat za 55 miliónů eur, kvůli nezájmu však museli snížit cenu na 36,5 milionu eur a vila je stále na prodej.

Čtěte také:

Netypická horská dráha v Duisburgu. Dá se po ní jít pěšky
Co nabízí Barcelona v zimě? Volnější ulice a přívětivé počasí
Vydejte se do Hamburku za Beatles i japonskými zahradami

Co dělat ve Valldemosse?

Přírodní krása okolní krajiny činí z Valldemossy oblíbené místo pro turisty a milovníky přírody. Najdete zde nesčetné množství tras, které se proplétají zalesněnými svahy až na samé vrcholky hor. Odtud se vám naskytnou panoramatické výhledy na Mallorcu a Středozemní moře.

Valldemossa je jedním z nejoblíbenějších míst pro pěší turistiku v pohoří Serra de Tramuntana a v okolních kopcích je mnoho dobře značených stezek. Podívejte se do turistických průvodců nebo navštivte turistickou kancelář v blízkosti hlavního parkoviště. Cykloturistika, jízda na koni a horolezectví jsou také oblíbenými aktivitami. V blízkosti rovněž naleznete několik golfových hřišť.

Nakupování

Ve Valldemosse potkáte také řadu značkových butiků, interiérových obchodů, nakoupíte zde umělecké předměty i ručně vyráběné šperky. Nenechte si ujít také pravidelné týdenní trhy, které se konají každou neděli od brzkého rána.

foto: Shutterstock, zdroj: ABC-Mallorca.com

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...