fbpx

V centru Duisburgu jsou ceněné moderní sochy

Zveřejněno: 11. 2. 2018

Průmyslové a přístavní město Duisburg v západním Porúří nabízí svým návštěvníkům několik kuriozit. Jednou z nich je pěší horská dráha. Tato atrakce láká turisty z celé Evropy. Kdy vlastně vznikla a kdo ji vytvořil?

Horskou dráhu Tiger and Turtle – Magic Mountain (Tygr a želva – Kouzelná hora) mají na svědomí němečtí umělci Heike Mutter a Ulrich Genth. Procházka po této pěší dráze je zcela nezapomenutelným zážitkem. Tato dynamická stavba zapadá do okolní scenérie a sahá až do výšky 21 metrů. Z dálky tato konstrukce vytváří dojem opravdové horské dráhy, při pohledu z blízka však uvidíte schodiště vedoucí po celé konstrukci.

Atrakce je pro všechny zdarma a užijí si ji jak děti, tak dospělí. Pokud netrpíte akrofobií, tedy strachem z výšek, naskytne se vám výjimečný pohled na okolní krajinu západního Porúří. Stavba o rozměrech 44 krát 37 metrů je nejen jednou z největších v Německu, ale také mistrovským dílem inženýrství. Zvláště schodiště, na němž umělci spolupracovali s architektem Arnoldem Walzem, je precizním kouskem, který zaujme na první pohled. Horskou dráhu můžete navštívit také v noci, kdy je nádherně osvětlená.

 Celá dráha je vyrobena z cínu, zinku a oceli a stála 2 miliony eur. Byla postavena v roce 2011. A už v roce 2013 byl Tiger a Turtle – Magic Mountain umístěn na 6. místě v seznamu nejextrémnějších schodišť.

Čím ještě Duisburg překvapí

V tomto německém městě naleznete největší evropský vnitrozemský přístav Duisport. Ten se stal další atrakcí jak pro místní obyvatele, tak pro turisty. Naleznete zde řadu populárních barů, kaváren a restaurací, které nabízejí nezapomenutelný výhled na přístav. 

V centru města spatříte fontánu, která zaujme sochou „Lifesaver“. Toto sedmimetrové dílo mají na svědomí francouzští umělci Niki de Saint Phalle a Jean Tinguely. Bylo dokončeno v roce 1993. Lifesaver představuje velkého barevného ptáka, na němž je přitisknuta ženská postava. Celá socha se otáčí dokola.

Dílo bylo vytvořeno z odpadu a dalších vyřazených předmětů a je součástí duisburské „sochařské míle“. Jedná se o jedno ze zásadních a také nejdražších děl uprostřed Duisburgu, kterých je zde celá řada. Lifesaver každopádně zaujme především svými barvami. Ve věčně sychravém německém počasí září do dáli.

foto: Shutterstock a Staticflickr

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...