fbpx

Teplé počasí je tady, takže máme více času na pobyt venku s otravným hmyzem. Opalovací krémy a spreje proti hmyzu jsou pro mnohé nezbytností, věděli jste ale, že odpuzovat klíšťata a komáry může třeba i strava nebo esenciální oleje?

Zveřejněno: 4. 7. 2023

Klíšťata nejsou jen otravný kousavý hmyz. Mohou přenášet řadu děsivých nemocí, včetně boreliózy, klíšťové encefalitidy,  ehrlichiózy, tularémie, babeziózy a další. Ještě děsivější než nemoci přenášené klíšťaty však může být nadměrné užívání toxických chemikálií, které používáme nesprávně nebo nezodpovědně.

Naštěstí však existuje i přírodní řešení. Postřiky, které si můžete vyrobit sami doma, sází na to, že klíšťata nesnášejí některé výrazné vůně. Zde je několik příkladů.

  • Cedrové dřevo: pro klíšťata a jejich larvy je toxické, takže je vynikající volbou pro jejich odpuzování. Jejich použití na lidech a domácích zvířatech je bez rizika.
  • Když se mletý česnek zkombinuje s minerálním olejem v lahvičce s rozprašovačem, stane se z něj účinný prostředek proti klíšťatům. Kvůli zápachu ho možná nebudete chtít aplikovat na kůži, ale zvažte nastříkání směsi na rostliny.
  • Levandulový olej je bezpečný pro lokální použití u všech věkových kategorií, včetně kojenců. Je smrtící pro klíšťata a jejich vajíčka. Jako bonus úžasně voní. Zkuste si levanduli vysadit i na dvoře nebo na zahradě.
  • Polej obecná: Tato rostlina z čeledi hluchavkovité se nejlépe používá na místech, jako jsou polštáře a koberce, aby pomohla zabránit domácím zvířatům přinést klíšťata do domu. Neměla by se používat na kůži ani na domácí zvířata.

m shutterstock 2188871743

Polej obecná. (zdroj: Shutterstock)


  • Máta peprná - Klíšťata nesnášejí vůni máty peprné, proto je tento běžný olej buď zředěný a používaný samostatně, nebo v kombinaci s jinými oleji, jako je tea tree nebo citronella, odradí od přisátí na oblečení. A nemusíte používat jen olej, stačí si uvařit i mátový čaj, dát do rozprašovače a použít.
  • Citronelový olej byl registrován Agenturou pro ochranu životního prostředí jako prostředek proti hmyzu a v kombinaci s tymiánem, který je rovněž účinný při odpuzování klíšťat, získáte skvělou a užitečnou kombinaci.

Ať klíšťatům nechutnáte

Někdy stačí pouhá změna v jídelníčku a klíšťata se vás budou bát. Strava s vysokým obsahem česneku, cibule a vitaminu B1 (který je například v tuňáku, rajčatech, slunečnicových semínkách, chřestu a listové zelenině) může změnit chemii vašeho těla způsobem, který klíšťata neocení.

Volné oblečení, které zakrývá celou kůži, může také pomoci zabránit přisátí klíšťat a světlé barvy usnadní jejich zpozorování, abyste je mohli rychle setřást.

Zasaďte odpudivé rostliny

Různé rostliny mají vlastnosti odpuzující klíšťata, mezi nejznámější a nejúčinnější patří česnek, šalvěj, máta, levandule, krásnoplodka, rozmarýn a měsíček. Ty jsou zároveň i krásné na zahrádce, kolem chodníků, na terasách a různě. Lze je také použít v nádobách v blízkosti oken a dveří.

m shutterstock 1822559051

Krásnoplodka vidličnatá. (zdroj: Shutterstock)


Odraďte živočichy přenášející klíšťata

Nejběžnějšími volně žijícími živočichy, kteří přenášejí klíšťata, jsou srnky a myši. Na zahradě tedy zasazujte jen rostliny, které srnčí zvěř nesežere, používejte ploty, abyste zvěř odradili, uklízejte odpadky, aby nelákaly myši, uklízejte pod krmítky pro ptáky, aby neměli k dispozici potravu, a podle potřeby používejte humánní pastičky (které myš nezabijí, třeba sítka nebo pet lahve), abyste tyto přenašeče klíšťat ze svého dvora odstranili.

Zničte stanoviště klíšťat

Klíšťatům se daří ve vlhkých a stinných místech, proto odstraňte hromady křovin, přerostlé rostliny a dlouhé trávy. Správné prořezávání a udržování posekané trávy zabrání klíšťatům v přílišném pohodlí. Používání cedrových štěpků může klíšťata také odradit, protože oleje obsažené v cedru jsou přirozeně odpuzující.

Související…

Libor Grubhofer: Klíšťata jsou přemnožená, protože člověk zanedbává půdu
Kateřina Hájková

Zdroj: 

foto: Shutterstock , zdroj: Sawyer Garden Center

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...