fbpx

Miliardáři, kteří sní o obývání vesmíru lidmi, přiznávají, že hodně čtou sci-fi autory

Zveřejněno: 20. 6. 2019

Nejbohatší lidé světa se občas chovají jako malé děti. Zřejmě si myslí, že jim k tomu dává svolení jejich jmění a věhlas. Jak jinak si vysvětlit stopy, které vědecko-fantastická literatura zanechává na mozcích největších boháčů? Posledním věrným příkladem je třeba Jeff Bezos, šéf Amazonu.

blue moon

Jeff Bezos představuje společnost Blue Origin a její záměr osídlit měsíc


Zmapujme si na začátek situaci. Není to vůbec dlouho, co Jeff Bezos načrtl své myšlenky o budoucnosti lidstva. Zakladatel Amazonu teď prodává akcie firmy v hodnotě jedné miliardy dolarů ročně na financování vlastní raketové společnosti Blue Origin, která chce snížit náklady na lety do kosmu. Cílem není nic menšího než zpřístupnit turistům lety do vesmíru a vrátit tak člověka na Měsíc a další stanoviště v celé sluneční soustavě, aby se lidstvo mohlo rozpínat napříč celým vesmírem.

hawking 0281369898

Stephen Hawking v roce 2016 v New Yorku podpořil vize ruského miliardáře Jurije Milnera


Bezos ovšem není sám. Stejné ideje má i Elon Musk, který si zase nenechá zkazit náladu klesajícími akciemi Tesly, a věnuje se společnosti SpaceX se záměrem vytvořit soběstačnou kolonii přímo na Marsu. Proč se držet nohama na zemi, když máme k dispozici celý kosmos? Jurij Milner, ruský magnát, zase přislíbil 100 milionů dolarů za poslání robota do Alpha Centauri, nejbližšího hvězdného systému od sluneční soustavy.

Star Trek se vrací

Kde berou slavní muži inspiraci pro tak „fantastické“ myšlenky? Stačí, když nahlédneme do jejich knihoven. Alespoň Bezos se podle časopisu The Economist ke své vášni k vědecko-fantastické literatuře přiznává dobrovolně. Otázkou zůstává, zda bychom to nepoznali i tak. Mezi jeho oblíbené spisovatele patří Isaac Asimov a Robert Heinlen, kteří píší o vzpurných lunárních koloniích, robotech a společnostech založených na podivné historii a něčem, čemu se říká „big data“.

Podobným představám o budoucnosti se daří i v Silicon Valley. Jako jeden z nejoblíbenějších autorů zde figuruje spisovatel Iain Banks.

Inspirací byla očividně i slavná a dnes přímo legendární série Star Trek, prezentující lidskou, liberální a internacionalistickou představu velkého amerického národního ducha. Využívá „inteligentní“ Bezos dnes své peníze k tomu, aby mohl světu zajistit podobnou budoucnost?

Skotský socialista a Silicon Valley

Podobným představám o budoucnosti se daří i v Silicon Valley. Jako jeden z nejoblíbenějších autorů zde figuruje skotský socialista a nedávno zesnulý spisovatel Iain Banks, který své hrdiny umisťuje do téměř dokonale utopistických kosmických románů. V jeho společnosti přejímají všechny významné posty roboti a umělé bytosti, které zde mohou volně prosperovat.

musk 0416829981

Také Elon Musk se nechává inspirovat sci-fi literaturou. Na Teslu teď nemá čas


Na všechno potom dohlíží sice všudypřítomní, ale zase velmi benevolentní filosofové. Takoví Velcí bratři, kteří všechno vidí. Šéf Facebooku Mark Zuckerberg Banksovy knihy doporučuje na knižních klubech, Elon Musk po nich zase pojmenovává své raketoplány. A aby toho nebylo málo, v roce 2018 Jeff Bezos oznámil, že by Banksovy knihy chtěl zfilmovat. Banks zkrátka boduje na všech frontách.

Velké věci a velcí lidé

Inteligentní androidi, vesmírné lodě, neobyčejná síla, všepohlcující moc, svoboda a volnost, které dávají, a umožňují tak konat nebývale velké a hrdinské činy – spasit lidstvo, objevit novou dimenzi, zažívat úžasná kosmická dobrodružství... Takové ideje dominují žánru sci-fi, kde nic není nemožné a vše směřuje jedním jediným nezadržitelným směrem – k pokroku.

Boří se zde hranice toho, co jsme mysleli, že už nelze dokázat, a zjišťujeme, že lze jít ještě dál a dál. Tyto myšlenky zřejmě slavným mužům imponují a prostředky, které mají k jejich domnělé realizaci, je ženou do vymýšlení fantasmagorických nápadů. Otázkou ale je, zda jsou jejich aktivity k užitku, či ke škodě. Zatím se jim můžeme smát, co ale když se jim technologie vymknou z rukou a nepůjdou zastavit? I to se ve sci-fi románech přeci děje. Těžko říct, zda s takovými možnostmi slavní pánové počítají…

Související…

V čem se Isaac Asimov před 35 lety netrefil? Jak viděl svět v roce 2019
Jan Handl

foto: Profimedia, zdroj: The Economist

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...