fbpx

Vesna je ztělesněním jara. Můžeme si ji představit jako polonahou, usměvavou ženu s květy ve vlasech. Přináší nekompromisní optimismus a příval nové energie.

Zveřejněno: 10. 4. 2019

Přicházím v den jarní rovnodennosti, v okamžiku, kdy jsou si na jediný moment den s nocí rovni. Jenže rovnováha trvá jen vteřinu a v mžiku je pryč. Ale teď mám navrch já, temnoto! Vrací se světlo. Přírodo, vstávej! Jsem světlou sestrou Morany, miláčkem Boha Peruna.

Půl roku jsem prospala. Nemůžete se mi divit, že mám teď tolik, tolik energie! Ani se mě nepokoušejte zastavit, přináším život. Vždyť co může být víc. Jen si zkuste udržet listy ve větvích a trávu pod zemí. V hladině jezera vidím svůj odraz. Proboha! Tohle, že jsem já?! Dosud jsem netušila, že jsem tak… krásná? Pomalu, ale jistě dozrávám.

Procházím zdánlivě mrtvou krajinou a vybarvuji svět. Dotknu se stromu a na jeho větvích vyraší první zelené lístky. Přestaňme povídat a začněme konat! Předej mi žezlo, zimo!  Světlo porazilo temnotu. Jsem připravena vládnout.

Tak tohle jsem JÁ. A tak trochu i ty. Mé jméno je Vesna.

Bohyně jara

Vesna je bohyní jara. Definitivním vítězstvím světla nad temnotou. Neuhasitelnou odvahou realizovat své plány v hmotném světě. Ztělesněním probouzející se plodnosti a neutuchající energie.

Vesna vstupuje do našich životů v březnu, v den jarní rovnodennosti. Je spojována s obdobím jara a velikonočními svátky. Jejími hlavními tématy jsou plodnost, odvaha a rovnováha. Rovnováha jako bod. Zlomek vteřiny. Protože potom se opět převáží a my musíme znovu vyvažovat.

Alespoň pro teď však spolu s příchodem Vesny v přírodním koloběhu života světlá strana zvítězila.

Jarní rovnodennost

Den jarní rovnodennosti byl pro naše předky důležitým milníkem. Byl to den, kdy světlo a teplo definitivně vyhrálo nad tmou a zimou. A spolu s tím vyhráli svůj boj o přežití i naši předkové.

Bujaré oslavy příchodu jara doprovázelo zapalování ohňů, čímž lidé uctívali teplo a životodárné slunce. Světlá část roku byla zpět. Oslavy byly spojené s pečením placek a chlebů. Lidé věděli, že letos nad zimou zvítězili, a tak mohli s klidem na duši zpracovat poslední zbytky zásob.

vesna2

Vesna je tou, která přináší přírodě hřejivý impuls. Ilustrace: @tygr_je_laska


Vesna má svůj protipól v bohyni Oseň, která je bohyní podzimu. Vesna je tou, která přináší hřejivý impuls a díky jejímu doteku vyraší listí ven z větviček a životodárná míza začne kolovat v útrobách stromů.

Neviditelná síla přírody se opět manifestuje v prostoru. Pozorujeme lístky, které si prorážejí cestu ke světlu a definitivně nám tím oznamují: Je tady jaro.

Oseň je Vesniným opakem, totiž tou, která listy před příchodem zimy života zbaví a nechá je opadnout.

Symbolika plodnosti

Mezi tradiční symboly velikonočních svátků patří červené vejce, které značí příslib nového života. Červená je barvou plodnosti. Veškerá ženská ve vnějším světě projevená plodnost souvisí právě s rudou barvou (menstruace, porod).

Co se týká symboliky vejce, pak zde hovoříme o fyzickém, existujícím vejci, ale ještě ne o úrodě, o tom, co z něj vzejde. Vejce samozřejmě potřebuje spoustu podmínek k tomu, aby se z něj něco vylíhlo, ale kuřátko ve své rané podobě už fakticky existuje.

Můžeme si všimnout lingvistické souvislosti. Velikonoce byly svátkem bohyně Ostary (anglicky Easter, německy Ostern), zároveň zde vidíme slovo estrogen, tedy ženský pohlavní hormon. Plodnost.

Když si pak vezmeme pomlázku, tak ta je také o plodnosti, symbolizuje falus (penis). Muž proutkem vyšlehá ženu a ta mu za to dá vajíčko.

Dalším symbolem plodnosti je zajíc, o kterém je známo, že se rozmnožuje neuvěřitelně snadno a rychle.

Bezpečný porod

Na jaře mohly ženy opět relativně bezpečně rodit, aniž by jejich dítěti hrozilo bezprostřední umrznutí. V minulosti bylo totiž rození v zimě velice náročné a rizikové. Žena postrádala živiny, hlavně v poporodním období, kdy její tělo vytvářelo mléko. Když pak žena porodila miminko až na jaře, mělo dostatek času na to, aby přes léto nabralo sílu a do zimního období vstupovalo silné a odolné.

Rituál

K Vesně patří všechny velikonoční rituály, dále pečení chleba, placek a rozdělávání ohňů. Pálení Morany a oslavy světla. Z těch novodobých pak jarní úklid.

Můžeme otevřít všechna okna dokořán a pořádně uklidit. Vše, co už nám neslouží, dát pryč. Pustit jaro do svého života i domova, ostříhat se, protřídit šatník. Konečně můžeme schovat zimní věci, zazimovat kabáty a vytáhnout šaty.

Vesna dnes

Vesna symbolizuje reálný první krok. Posouváme se od impulsu k činu. Zvednu telefon a někam zavolám. Už jenom nepřemýšlím o tom, že změním práci, ale jdu na pohovor. Přihlásím se do soutěže. Přestávám o věcech pouze snít. Sice ještě nesklízíme zralé plody velkých úspěchů, ale třeba první úspěšný prodej online, malý úspěch.

vesna1

Světlo porazilo temnotu. Jsi připravena vládnout. Ilustrace: @collageoflucy


Vesna oplývá velikou odvahou. Tak velkou, že se všeho pustí a udělá v realitě to, co opravdu chce. Žena, která už není mladou nezkušenou dívkou, ale ještě pořád se cítí neporazitelná. Má před sebou mnoho let, mnoho energie a věří, že všechno zvládne. Že zachrání všechna ta nebohá zvířata a změní svět k lepšímu. Ztělesňuje mírumilovný protest, který se nevzdává. Mladistvá energie, která ví, že má potenciál něco v realitě změnit.

Jak ji v sobě podpořit?

Pro Vesnu je typická zelená, žlutozelená barva, případně vzory znázorňující listy. Domů si můžete přinést čerstvé jarní květiny nebo rašící ratolesti a ozdobte je barevnými pentlemi. O Velikonocích upéct mazanec a nabarvit vajíčka. Zameditovat si nad tématem rovnováhy a taky nad tím, jak se vám ji daří v životě udržovat a kdy u vás která strana převažuje.

Vztah k mužům

Vesna je celistvá, muže zatím příliš neřeší, ale už se v ní probouzejí hormony. Stejně jako začíná životodárná míza kolovat ve stromech. Vesna se otevírá přijetí vlastní ženskosti. Už to není 13tiletá, nezralá dívka, ale dvacetiletá slečna, mladá žena, která si začíná být plně vědoma své krásy.

Tak už přestaň váhat a začni realizovat to, o čem ses dosud odvažovala pouze snít. Světlo porazilo temnotu. Jsi připravena vládnout.

 

Na přípravě článku se podílela a svými odbornými znalostmi přispěla Lilia Khousnoutdinová.

zdroj: Lilia Khousnoutdinová

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...