fbpx

Zveřejněno: 10. 8. 2017

Pravidelný partnerský sex se z našich ložnic čím dál více vytrácí a v dnešní době se bohužel nejedná o nic neobvyklého. Stres, hektické životní tempo a pracovní vypětí se totiž nápadně podepisují i na našem libidu. Pojďme se tedy podívat na šest osvědčených tipů, které nám vrátí chuť k milování.

Podle výzkumu agentury STEM/MARK nese hlavní vinu za naši nechuť k sexuálním hrátkám právě pracovní vytížení a přepracovanost. Ředitel společnosti Jan Tuček tvrdí, že nespokojenost se sexem se výrazněji projevuje u žen než u mužů a dodává: „Společnost je dnes více konzumní, lidé se snaží vydělávat peníze za každou cenu, a tak tráví více času v práci. Potom jsou unavení a nemají chuť na sex.“ Sexuální frekvence závisí podle něj na míře pracovního vytížení. Když překročí únosnou mez, přestává být pohlavní styk součástí běžného života.

Konec výmluv!

Výzkumy ukazují, že šťastný sexuální život může potlačit stres, snížit riziko srdečních onemocnění, a dokonce i posílit přirozenou obranyschopnost organismu. Kromě toho všeho je milování nezbytné i pro zdravý vztah. Jak ale znovu získat ztracenou touhu? Podle odborníků pomáhá například relaxace, odpočinek i správná výživa. A co ještě? 

okurka shutterstock 666259546

Věděli jste, že okurka zvyšuje ženám chuť na sex?

1. Sexy jídlo na každý den

Ukázalo se, že konzumace okurek a lékořice přináší ženám chuť na sex. Zvyšují totiž průtok krve vagínou až o 13 %. Těsně za nimi se drží dýňový koláč a levandule s 11 %. K romantické večeři podávejte dýňový koláč a vedle polštáře dejte sobě i partnerovi pytlíček s levandulí.

2. Aktivní odpočinek

Studie o ženách mezi 45–55 lety odhalila úzkou souvislost se sexuální spokojeností a cvičením. „Čím méně ženy cvičí, tím více klesá jejich touha a sexuální spokojenost,“ říká autorka výzkumu Judith R. Gerber, PhD, psycholožka působící na University of Vermont College of Medicine.

Janet Hyde, PhD, profesorka psychologie a ženských studií na Windsorské univerzitě v Madisonu, zase tvrdí, že člověk, aby mohl energii dávat, musí ji nejprve někde získat a umět dobít. Nevyčerpatelným zdrojem energie je pak podle ní pravidelný pohyb. „Po 35–40 minutách mírného cvičení všechno v těle pracuje tak, jak má. Krev cirkuluje, nervový systém je stimulován.“ Příznivý stav organismu po cvičení je podle Janet důvodem, proč by se sex měl plánovat právě na tento čas.

3. V jednoduchosti je krása

Výzkum Pensylvánské státní univerzity odhalil, že k uspokojení obou partnerů zpravidla stačí 7–13 minut milostných radovánek. Ukázalo se, že v názorech na ideální dobu trvání pohlavního styku existuje jen velmi málo genderových rozdílů. Podle vědců ve skutečnosti dokonce většina dospělých považuje za přiměřenou dobu milování 3–7 minut.

sex shutterstock 115994308

Podle většiny lidí by měl pohlavní styk trvat 3–7 minut. To není moc dlouho, že?

4. Doplňujte vitamin B a železo

Nedostatek dvou přehlížených živin může způsobit nechuť k sexu. Martha Morris, PhD, výzkumná pracovnice Tufs University, tvrdí, že nízká hladina folátu může způsobit únavu, a tedy nedostatek energie na sex. Průzkumy potvrzují, že řada žen trpí výrazným nedostatkem tohoto vitaminu B. Švýcarský badatel Bernard Favrat zase říká, že za nedostatek chuti k sexu může nést odpovědnost i nízké množství železa. To totiž vyčerpává neurotransmitery mozku, což vyúsťuje v letargii. Co s tím? Oba problémy pomůže vyřešit denně užívaný multivitamin s 18 mg železa a 400 mcg folátu.

5. Zkontrolujte své léky

Prozac a Zoloft. Tak tyhle léky jsou podle Andrewa Goldsteina, MD ze Sexuálního wellness centra v Annapolisu, pravděpodobně nejčastější příčinou anorgasmie, tedy neschopnosti mít orgasmus. Snižují v mozku hladinu dopaminu, jednoho ze sexuálních hormonů. „Lidé užívající Prozac a Zoloft mohou trpět nedostatkem plného rozsahu emocí. Nemají deprese, netrpí studem,“ tvrdí Goldstein. Pokud se v těchto řádcích poznáváte, konzultujte s lékařem možnost přejít na lék zvaný Wellbutrin. Ten zvyšuje hladinu dopaminu a podle předběžných studií u žen zvyšuje sexuální touhu. Nicméně existuje jisté riziko, že u depresivních lidí způsobí úzkost.

6. Soustřeďte se

Nízká hladina dopaminu způsobená chronickým stresem nebo zdravotními problémy může během sexu odvádět pozornost. Dr. Anita Clayton, klinická profesorka porodnictví a gynekologie na Univerzitě ve Virginii, tvrdí, že tento problém postihuje častěji ženy než muže. Podle jejího výzkumu je totiž ženský mozek přirozeně aktivnější než ten mužský, a to i během sexu. Důvodem je zmíněná nižší hladina neurotransmiteru dopaminu.

Řešením se vedle odpočinku a relaxace může stát i přípravek obsahující hormon DHEA, který má zvýšit produkci dopaminu. Podle jedné studie zvýšilo užívání 300 mg DHEA hodinu před sexem u postmenopauzálních žen duševní i fyzické vzrušení. Anita Clayton navzdory tomu doporučuje pouze dávku 25–50 mg. Kromě toho varuje, že DHEA může u některých lidí negativně ovlivnit hladinu cholesterolu. Zahájení užívání DHEA proto ve všech případech konzultujte nejprve s lékařem.

foto: Shutterstock, zdroj: Prevention

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...