fbpx


Barevná psychologie je důležitější, než si myslíte. Vpusťte ji do svého domova a otevřete dveře harmoničtějšímu životu. Studené tóny v ložnici se postarají o klidnější sny, zemité odstíny v obývacím pokoji vás stmelí dohromady a červená v kuchyni podporuje chuť k jídlu. Víte, proč byste měli sladit barvu koupelny se svým šatníkem?

Zveřejněno: 20. 5. 2023

„Barvy ovlivňují duševní stav člověka a působí na jeho organismus. Výzkumy z několika vědních oborů nezvratně prokázaly, že světelné paprsky, které vnímáme jako barvy, na nás působí psychologicky i fyziologicky. Významně ovlivňují organismus člověka a do jisté míry ho mohou také léčit,“ píše ve Velké knize barev Jana Dannhoferová a pokračuje: „Účinek jednotlivých barev však není u všech lidí stejný. Jde o velmi subjektivní pocit, který je ovlivněn věkem, ale také povahou, prostředím, ve kterém člověk žije, nebo třeba sociálními zvyklostmi dané kultury.“ Působení toho či onoho odstínu tedy musíte otestovat sami na sobě – jen tak si z domova vytvoříte ráj, ve kterém vám bude zkrátka skvěle.

Vhodný výběr barev dokáže náš domov mimořádně zkrášlit a zútulnit a díky optickým klamům dokonce i vizuálně vylepšit jeho dispozice. Pídit bychom se však měli také po emocionálním působení a jejich schopnosti významně ovlivňovat všechny aspekty našeho života včetně fyzického a psychického zdraví. Barvy lze vnímat jako univerzální, neverbální jazyky, které k nám – jsme-li v jejich přítomnosti – neustále promlouvají. Naštěstí můžeme tuto komunikaci ovlivnit ku svému prospěchu.

barvy v interieru shutterstock 427297339

Modrá do ložnice vnese relaxační atmosféru.

Z ložnic vyplavte vše negativní

Na volbě odstínu do ložnice si dejte opravdu záležet – jedná se totiž o mimořádně intimní prostor se silným emocionálním působením, který ovlivňuje nejen kvalitu našeho spánku a celkové relaxace, ale také hodnotu mezilidských vztahů a partnerského života. Příjemné uvolnění vám zde podle Dannhoferové zajistí studené tóny modré a zelené, které se pyšní silným uklidňujícím účinkem. Čím tmavší zvolíte, tím citelnějšího účinku dosáhnete. Prostor bude připomínat barvu chladivého moře a vy získáte pocit, že vaše všední starosti a povinnosti doslova odplouvají z vaší mysli pryč. Psychická pohoda se projeví i na vašem fyzickém stavu – je prokázáno, že při pobytu v zeleném nebo modrém prostředí dochází ke snížení krevního tlaku a srdeční frekvence.

Velmi oblíbenou alternativou pro ložnice je levandulová, která je neodmyslitelně spojena s nádhernou Provence, a tak místnosti dodá nejen francouzský šmrnc, ale i poklidnou atmosféru venkova.

barvy v interieru shutterstock 376920904

Zelená barva koupelnu promění v příjemné lázně.

Koupelna Vám musí slušet

Relaxační atmosféra by měla vládnout také v koupelnách, které se stávají soukromými lázněmi pro očistu nejen těla, ale i ducha. Také jim velmi sluší studené odstíny modré a zelené barvy, které výborně korespondují s vodou a zaručí vám tak dokonalé osvěžení. Pro zjemnění je můžete kombinovat s tóny bílé.

Tip: Barva, kterou zvolíte pro svou koupelnu, vám musí lichotit. Při pohledu do zrcadla chcete vypadat a cítit se skvěle. Proto se zčásti nechte inspirovat i svým šatníkem.

Kuchyň jako vzpomínka na dětství

V kuchyni si můžete užít širší barevné škály. Podle Dannhoferové se sem výborně hodí žluté tóny, které vyvolávají dojem prosluněného interiéru, a tak ještě více podpoří hřejivou a rodinnou atmosféru, která by z této místnosti měla vyzařovat. Kuchyň – popřípadě i jídelna – jsou také jedinými místnostmi v interiéru, v nichž si bez obav můžete užít také vášnivé červené barvy. Ta totiž podněcuje konverzaci i chuť k jídlu a celkově tak zvýrazňuje gurmánský prožitek. Tedy ne tak docela bez obav, pokud držíte dietu, vyhněte se jí obloukem.

Pokud s láskou vzpomínáte na své dětství, vybavte si barvy kuchyně, v které jste hodovali jako malé děti. Různé odstíny jsou propojené s pamětí a mají schopnost vyvolávat určitou atmosféru, a tak si laděním kuchyně můžete přivolat i hezké zážitky z minulosti, které vás dennodenně zahřejí na duši.

barvy v interieru shutterstock 597946580

Obývákům sluší neutrální barvy.

V obývacím pokoji utužujte přátelství

Obývací pokoje mají v každém interiéru mimořádně důležitou funkci – jsou prostorem setkávání a sdílení. Vyberte proto barvy, které podnítí konverzaci a tmelí vztahy mezi vámi a lidmi, se kterými se v tomto prostoru setkáváte. Z tohoto hlediska skvěle funguje kombinace teplých tónů červené, žluté a oranžové, nebo snoubení zemitých odstínů hnědé a béžové. Tyto tipy jsou vhodné i do předsíně, která díky nim budí pocit, že jsou všichni příchozí vítáni.

Související…

Postel? Nikdy ne pod okno, radí poradkyně Feng Shui
Jana Tobrmanová Čiháková

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...