fbpx

Zveřejněno: 24. 4. 2017

Mladá Američanka se rozhodla, že podpoří světový mír a udržitelný rozvoj cestovního ruchu svým vlastním způsobem – tedy že navštíví všechny země světa. To se jí povedlo, a navíc v rekordním čase.

Sedmadvacetiletá Cassie de Pecol navštívila všech 196 suverénních států světa během 18 měsíců a 26 dnů, což je za méně než polovinu času než předchozí záznam do Guinessovy knihy rekordů. Tato studentka environmentálních studií prý cítila, že chce cestovat po světě s vyšším cílem. V červenci roku 2015 se vydala na tuto pouť, aby podpořila udržitelný cestovní ruch jako velvyslankyně Mezinárodního institutu pro mír.

 cassie de pecol2

Cassie de Pecol

Více než udržitelnost

Během cesty se mladá žena setkala s vedoucími představiteli a ministry průmyslu cestovního ruchu, aby jim představila tzv. „Declaration of Peace.“ Toto mírové prohlášení vydané institutem popisuje závazky, které by měl dodržovat každý turista. K setkání s hodnostáři z více než 50 zemí světa pomohlo Cassie také sdružení odborníků v oblasti cestovního ruchu SKAL International, které ji uznalo jako velvyslankyni míru.

De Pecol mluvila před více než 16 000 studenty o způsobech, jak při cestování snížit svou uhlíkovou stopu. Prosazuje tzv. „regenerativní“ cestovní ruch, jehož cílem je nejen vynulovat negativní dopady na životní prostředí, ale celkový stav naopak zlepšit. „Když letíte z Bnagalore v Indii do Colomba na Srí Lance, váš let může mít na svědomí smrt jednoho stromu. Cílem regenerace je zasadit stromy dva,“ říká De Pecol.

Vlna kritiky

Sama Cassie však čelí kritice a je viněna z pokrytectví. Své uhlíkové stopy si je však vědoma a chce ji vyrovnat výsadbou stromů ve více než 50 zemích světa. „V mnoha zemích je těžké dostat povolení k sadbě, ale myslím, že dělám maximum. Už jsem téměř 50 stromů zasadila, zbývá ještě více než 500.“

Dále je cestovatelka kritizována za to, že na každém místě strávila příliš málo času na to, aby nabyla dostatek zkušeností. „Je to hodně o rozvržení času,“ říká Cassie na svou obranu. „Mohla bych zůstat na víkend doma a koukat na televizi, což je samozřejmě v pořádku a často to dělám. Nebo můžu procestovat pět míst v rámci jedné země či se během těchto dvou dnů podívat do pěti zemí.“

 cassie de pecol3

Jako velvyslankyně míru se Cassie setkaa s hodnostáři z více než 50 zemí světa.

Financování cesty

Cassie, která na počátku plánování cesty neměla žádné finance, pomohli především sponzoři. „Musela jsem zadat do Googlu, jak získat peníze na to a to...,“ říká. „Inspirovala jsem se lidmi, jako je Ranulph Fiennes, který je považován za dosud největšího žijícího cestovatele.“ Postupně získala širokou škálu sponzorů od velkých společností, jako je AIG, až po výrobce ručně malovaných tašek. 

Největší výzvy

Ačkoli Američané mohou volně cestovat do mnoha částí světa, získávání víz do zemí, které je vyžadují, bylo jednou z největších výzev, kterým musela tato mladá žena čelit. Například do Severní Korey nemají turisté samostatně přístup a Američané, kteří tam chtějí vycestovat, musí zaplatit velké sumy.

„Vízum na tři dny mě nakonec stálo 1000 dolarů, zatímco čínští turisté, se kterými jsem cestovala, platili každý jen 300 dolarů za stejnou dobu,“ říká Cassie. Při získání dalších víz, například do Turkmenistanu či Sýrie, požádala o pomoc sociální média.

Jakmile budou důkazy Cassiiny cesty prověřeny, stane se tato mladá dáma nejen nejrychlejší ženou, která stihla vycestovat do všech suverénních zemí, ale také nejrychlejší osobou vůbec. Od roku 2010 drží tento rekord Yili Liu z Michiganu, který cestu dokončil za tři roky a tři měsíce.

A co teď?

Cassie její pouť evidentně změnila. Říká, že pravděpodobně nikdy nezapustí trvale kořeny a nesmíří se s každodenní rutinou a prací od devíti do pěti. „Víte, to mě skutečně trochu děsí. Myslím, že bych to po týdnu zabalila,“ říká. V současnosti má v plánu napsat o své cestě knihu a dokončit vzdělávací dokument. „Dobrovolně jsem se takto rozhodla a teď musím přijít na to, jak se podnikatelskými projekty a podobnými akcemi uživím do konce života.“

 

Čtěte také:

Kdo jsou ostří hoši z Tygřího komanda?

Věděli jste, že i Jižní Korea má svoji Havaj?

Kdo se bojí, necestuje, aneb veganka čtyři měsíce v Asii

foto: http://cassiedepecol.com/, zdroj: Expedition 196

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...