fbpx

Nastal čas vánoční, a tak si užívejte pohodu a klid. Přesto buďte pozorní vůči tomu, co se ve vašem nitru děje. Můžete pocítit nutkání dát všechno ve svém životě do pořádku

Zveřejněno: 23. 12. 2019

Je den před Štědrým večerem, a tím pomalu končí i nakupovací shon, kterého jsme všichni byli v posledních dnech svědky. V následujícím období Pazourku (1-Etz´nab), které potrvá do 4. ledna, se ponořte do sebe a snažte se udělat něco pro svou duši. Čas Vánoc je magický, ale jeho kouzlo pocítíte jedině tehdy, když si uděláte prostor pro tiché rozjímání. Každý den pobuďte chvíli u ohně hořícího v krbu či obyčejné svíčky. Stačí pět až dvacet minut. Rozjímejte o tom, co končí a co nového začíná. Čeká nás rok plný změn, které budou pro mnoho lidí zásadním obratem v jejich životě. Zesilte kontakt se svým nitrem, abyste byli schopni tyto příležitosti a změny včas zaznamenat.

Nastal čas vánoční, a tak si užívejte pohodu a klid. Přesto buďte pozorní vůči tomu, co se ve vašem nitru děje. Můžete pocítit nutkání dát všechno ve svém životě do pořádku. Postupujte pomalu, abyste na své odvážné cestě vydrželi. Nesnažte se všechno zvládnout hned, ale svou energii si moudře rozprostřete. Užívejte si rodinné pohody, užívejte dobrého jídla a nebojte se do některých vztahů vnést větší jasnost.

Jak ušetřit

Co se týká vašeho těla a hmotných záležitostí, popřemýšlejte o tom, jak byste mohli v příštím roce své příjmy zvýšit a výdaje snížit. Vánoce jsou často velkým zásahem do „peněženky“, a tak si jen uvědomte, jak na tom jste. Buďte k sobě upřímní a udělejte něco pro zlepšení vašeho přístupu k penězům. Pokud s tímto tématem nemáte potíže, udělejte něco pro své zdraví. Pravidelně cvičte, a pokud možno i běhejte. Pijte a jezte s mírou, abyste si udrželi nejen svou váhu, ale hlavně fyzickou pohodu. Pokud již pravidelně cvičíte, zkuste zintenzivnit frekvenci i náročnost svého snažení.

Naučte se druhým říkat svou pravdu tak, aby o ní mohli přemýšlet a ne se jí bránit.

Na úrovni mysli a práce se zaměřte na své budoucí výzvy a projekty. Rok 2020 bude vyžadovat velké úsilí a přizpůsobivost změnám, které pravděpodobně přijdou. Rozjímejte nad tím, čemu byste se ve svém povolání chtěli věnovat nejvíce. Dalo by se ve vašem stávajícím zaměstnání ještě něco zlepšit? Všechny myšlenky si raději zapište, abyste je při bujarých oslavách zase rychle nezapomněli. Také popřemýšlejte o tom, jaká dovednost by vám ve vaší práci nejvíce pomohla, a pokud něco objevíte, ihned se přihlaste na daný kurz nebo školu. Zamyslete se také nad vašimi kolegy, se kterými se musíte stýkat, ale je to s nimi těžké. Co byste mohli udělat pro zlepšení vztahů s nimi?

Ve vztazích ke svým nejbližším se snažte být, co nejupřímnější, ale dávejte si pozor na to, abyste nebyli vůči druhým tvrdí až moc. Naučte se druhým říkat svou pravdu tak, aby o ní mohli přemýšlet a ne se jí bránit. Jednejte se svými nejbližšími s úctou, protože právě oni si to zaslouží nejvíce. To samozřejmě platí na obě dvě strany. Když bude některý vztah obtížnější, zkuste se zahloubat nad tím, co byste mohli udělat pro jeho zlepšení. Ctěte však své hranice, které jsou v dlouhodobých rodinných vztazích často překračovány.

Pracujte na duši

Na úrovni ducha nastal výjimečný čas, který je ovlivněn i časem vánočním a nedávným zimním slunovratem. Něco končí a něco nového začíná. Naslouchejte svému vnitřnímu tichu a hledejte odpovědi na důležité otázky, které jsou pro vaši současnou situaci nejdůležitější.

Pokud k vám přijde odpověď skrze sen nebo inspiraci, ihned se podle ní začněte ve svém životě řídit. Rozhodněte se pravidelně věnovat nějaké duchovní praxi nebo jiné vnitřní práci, která je pro vás přijatelná. Zkoušejte to celých třináct následujících dní. Mohou se dít zázraky, ale bez vašeho přičinění si ničeho nevšimnete.

Doporučené otázky pro toto období:

  • V čem bych mohl být lepší?
  • Co pro to mohu udělat a kdy s tím začnu?
  • Umím meditovat nebo se modlit?
  • Jsem sám se sebou opravdu spokojený?

Doporučené činnosti pro toto období:

  • Pracujte na svých slabších stránkách.
  • Buďte k sobě soucitní a nelítostní zároveň.
  • Intenzivně se věnujte nějaké meditační praxi, práci s myslí.
  • Dělejte všechno, jak nejlépe dovedete, ne více ani méně.

Související…

Zimní slunovrat: Astrolog radí, co dělat, když slunce nabývá zase na síle
Robert Policar

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...