fbpx

Rodinné problémy se nesnažte řešit s alkoholem v ruce. Mohlo by to být kontraproduktivní

Zveřejněno: 22. 12. 2018

Je těsně před Vánoci, a tak se může tlak z přípravy na tuto významnou rodinnou událost neustále zvyšovat. Zbytečně se nepřete se svými blízkými, ale zároveň se snažte ustát své vlastní hranice. Pamatujte, že čas Vánoc by měl být hlavně o vnitřní pohodě všech zúčastněných, a tak se příliš nenechejte rozčílit bezvýznamnými detaily. Zaměřte se především na rozvíjení pohody a důležité životní problémy ponechte načas stranou. Naučte se své blízké brát takové, jací jsou, ale zároveň buďte věrní svému přesvědčení.

Přesný úplněk proběhne v sobotu v 18.48, a tak celý den zřejmě bude pod tlakem příprav na vánoční svátky. Mnoho lidí se setká tváří v tvář s příbuznými, se kterými nemají vyřízené účty, a tak napětí může být značné. Alkohol v určité míře může být lékem, ale při překročení hranic se mohou otevírat „Pandořiny skříňky“. Pijte s mírou, možná se tak dají některé vztahy spíš do pořádku. Nicméně očekávejte různé zákeřné zkoušky, které vás mohou z některé strany zaskočit. Snažte se být bdělí, empatičtí a pevní ve svých názorech.

Komunikace je klíč

Komunikace bývá v dlouhodobých vztazích a hlavně v těch příbuzenských velmi obtížná. Všichni mají pocit, že se dobře znají, což bývá nejčastější omyl a zároveň příčina všech neshod, které ubližují na všech rovinách. Pokud budete v úzkém rodinném kruhu řešit palčivé otázky, použijte laskavý humor a jasné stanovisko. Je důležité si uvědomit, že pravdu mohou mít obě strany, protože každá strana se dívá na určitou záležitost z jiného úhlu pohledu.

Buďte soucitní a vyhněte se vnucování svých pravd druhým.

Naslouchejte druhým, neskákejte jim do řeči a buďte ochotni v klidu sdílet svůj názor. Pokud bude druhá strana vyšilovat, zkuste zjistit, co tohoto člověka vlastně trápí. Buďte soucitní a vyhněte se vnucování svých pravd druhým. Raději se zaměřte na zábavu a zkuste své vztahy uvést do harmonie.

Rodina a kariéra

Tento úplněk může otevřít citelný rozpor mezi vaší kariérou a touhou být s vašimi nejbližšími. Možná stojí za zamyšlení, jak jste v tomto ohledu spokojeni. Podle mne se nevyplatí ani jeden z extrémů, protože jak rodina, tak životní cesta, popřípadě kariéra patří do hlavních oblastí ve vašem životě. Každý má jiné priority, ale v určitém ohledu dává rodina stabilní kořeny k tomu, aby se člověk mohl angažovat ve vnějším světě.

Najděte nebo si vytvořte takovou pracovní pozici, která vám dá i prostor pro prohlubování vašich nejbližších vztahů.

Když jsou rodinné vztahy neharmonické, velmi těžko se hledá spokojenost v jiných oblastech. Domov by měl být vaším útočištěm, ze kterého byste měli čerpat sílu. Mnoho lidí však tohle štěstí nemá, a tak je nutné toto útočiště vybudovat, nebo když ho už máte, soustavně udržovat. Najděte nebo si vytvořte takovou pracovní pozici, která vám dá i prostor pro prohlubování vašich nejbližších vztahů. Nejsmutnější pohled je na velký krásný barák, plný úzkostných lidí.

Na co si dát pozor

Úplněk bývá velmi očistný na mnoha úrovních a především bývá velkou výzvou v mnoha vztazích. Buďte v tomto dni ochotni vyléčit vztahy v rodině, a jak jsem už zmínil, příliš se neopíjejte, protože emoce mohou být následně neovladatelné. Snažte se přijmout své rodiče nebo děti takové, jací jsou.

Bylina vládne i alkoholu, která v jistém ohledu může být dobrou medicínou, pokud se to s ní nepřehání.

Všichni jsme návštěvníci na jedné „velké kosmické lodi“, která se řítí vesmírem a nazývá se Země. Podívejte se na svůj malý život z pohledu větší perspektivy a uvědomte si, že jsme tu jen chvilku. Neztrácejte čas s pocity dotčení, hněvu, pocity viny nebo odporu. Vyberte si harmonii, lásku a odpuštění.

Znamení Eb (Byliny, Cesty)

Sobotní úplněk je pod vládou znamení Byliny, která přeje léčení všeho druhu. Zaměřte se na své rodinné vztahy a snažte se tyto vztahy prohloubit. Použijte dar komunikace k tomu, abyste své nejbližší podpořili, přestože jejich cestám zcela nerozumíte. Každý jsme umělcem a tvůrcem svého života, a tak dejte průchod rozmanitosti, kterou život miluje. Bylina vládne i alkoholu, který v jistém ohledu může být dobrou medicínou, pokud se to s ním nepřehání. Často alkohol známe pod názvem „Démon“, což ukazuje na to, jak nebezpečný může být, pokud ho neužíváme zodpovědně. Bavte se, radujte se, ale nepřehánějte příliš.

Doporučené otázky pro tento den:

  • Jak jsou na tom mé rodinné vztahy?
  • Co potřebuji v mé rodině léčit?
  • Jak mohu být svým rodinným členům nápomocný?
  • Co je hlavním záměrem mé duše?
  • Je má rodina podporující?

Doporučené činnosti pro tento den:

  • Naslouchejte více svým nejbližším.
  • Pokud víte, že jste někomu ublížili, omluvte se.
  • Buďte věrní své vlastní pravdě a neberte si názory svých blízkých tolik osobně.
  • Pijte alkohol střídmě.
  • Zjistěte, jaká práce by uspokojila vaše niterné potřeby.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...