fbpx

Volba sládků v březnu poprvé přináší dvě piva najednou. Obě reprezentují styl India Pale Ale (IPA), přesto je každé trochu jiné. Nefiltrovaný Soutock z plzeňského minipivovaru Proud s žitným sladem a plným karamelovým tělem nebo lehčí, velmi dobře pitelné pivo ROG IPA od Radegastu, mohou návštěvníci ochutnat v některém z téměř tisícovky podniků v Česku

Zveřejněno: 4. 3. 2022

Seriál pivních speciálů v rámci programu Volba sládků pokračuje v březnu uvedením dvou různých tváří piva stylu IPA. Přibližně polovina z více než 1 000 zapojených restaurací představí IPA Soutock z minipivovaru Proud, druhá polovina nabídne svým hostům Radegast ROG IPA.

„Pivní styl IPA ve své moderní podobě odstartoval boom amerických minipivovarů v osmdesátých letech a položil základy podoby řemeslného piva, jak je známe dnes,“ vysvětluje nezvyklý krok Volby sládků manažer tohoto programu Tomáš Drahoňovský. „Postupně se vyvinul do různých podob, a dvě z nich proto chceme dát milovníkům našeho piva k ochutnání a porovnání najednou. Stačí jen navštívit různé provozovny zapojené do Volby sládků,“ dodává.

Soutock z Proudu

Poprvé se tak v rámci programu představuje plzeňský minipivovar Proud. Jeho IPA Soutock je polotmavé pivo, ve kterém hraje prim žitný slad. Intenzivní hořkost se tak příjemně doplňuje se sytým karamelovým tělem. „První receptura na žitnou IPA vznikla už v roce 2019 a od té doby jsme ji výrazně vyladili. Ve vůni dnešní IPA Soutock dominuje ovocné chmelové aroma s kořenitým, mírně nasládlým charakterem. V chuti se mísí hořkost se sladovou plností doplněnou o kávovinový základ a v závěru vynikne příjemný karamelový tón,“ přibližuje Lenka Straková, hlavní sládková pivovaru Proud.

Významnou součástí práce sládků v Proudu je experimentovaní, Proud rád spolupracuje s českými i zahraničními pivovary a taky s vinaři, výrobci whisky nebo s pražírnami kávy.

Název IPA Soutock odkazuje na soutok řek Radbuzy a Mže. Ten se totiž nachází jen několik desítek metrů od pivovaru Proud. Spojuje v sobě 4 druhy sladu (plzeňský, bavorský, žitný a karamelový), které společně vytváří plnou chuť s karamelovými tóny. Čtyři druhy chmele (Kazbek, Centennial, Amarillo a Columbus) pivu propůjčují ovocně chmelové, lehce kořenité až pryskyřičné aroma. Třináctistupňová IPA Soutock má vyšší hořkost 50 jednotek IBU a obsahuje 5,5 % alkoholu.  

Zázemí minipivovaru Proud v krásné budově bývalé elektrárny nabízí možnost vaření různých pivních stylů. Moderní technologie umožňují v různých fázích výroby přidávat speciální ingredience jako koření, ovoce nebo bylinky. Významnou součástí práce sládků v Proudu je experimentovaní, Proud rád spolupracuje s českými i zahraničními pivovary a taky s vinaři, výrobci whisky nebo s pražírnami kávy. Výsledná piva, jedinečná svou chutí i vůní, jsou vítaným obohacením českého pivního trhu.

Roh hojnosti od Radegasta

Druhým březnovým tipem je Radegast ROG IPA, svrchně kvašené pivo z dílny nošovických sládků, které se díky velkému ohlasu spotřebitelů po roce vrací na čep českých a moravských hospod. Název ROG je inspirovaný staroslovanským výrazem pro Roh hojnosti, symbolem úrodnosti a blahobytu, úzce spjatým s bohem Radegastem.

rog ipa

„Dobře pitelné světlé pivo Radegast ROG IPA je reprezentantem typu Session IPA. Vyniká příjemným chmelovým charakterem chuti, podpořeným výrazným chmelovým aroma získaným chmelením za studena. Vůni doprovází i svěží citrusový nádech s grepovými tóny. ROG IPA je osvěžující, chuťově bohaté a výrazně hořké pivo, “ říká Tomáš Pokorný, sládek Volby sládků. 

Svrchně kvašená ROG IPA potěší výraznou hořkostí s 50 jednotkami hořkosti IBU. Obsahuje 4,6 % alkoholu a na stupnici EPM dosahuje 10,7 %. Pivo je uvařeno výhradně ze světlého plzeňského sladu. Příjemný chmelový charakter chuti i vůně pivu dodávají americké aromatické chmely Citra, Sabro a český chmel Kazbek, ve vůni převládají lehké citrusové a grepové tóny.

Fanoušci zajímavých pivních chutí najdou podniky s pivními speciály na stránce volbasladku.cz, kde bude taky uvedeno, zda daná restaurace nabízí IPA Soutock nebo ROG IPA.

Související…

Aukční lahve Pilsner Urquell přinesly 2 miliony pro Centrum Paraple
Komerční článek

foto: Volba sládků, zdroj: Volba sládků

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...