fbpx

Čeští kuřáci už si po sexu nebo probuzení cigarety nedopřávají. A i když klasické cigarety stále vedou, narůstá obliba elektronických cigaret – vaporizérů a zařízení na zahřívaný tabák. Vyplývá to z unikátního výzkumu Český kuřák 2021 agentury Datank pro společnost Imperial Brands

Zveřejněno: 26. 11. 2021

Mýty o kouření vzaly za své. Mezi místa, kde už ani kuřáci nekouří, se zařadily auto a domov. Odpadla také potřeba kuřáků zapálit si po probuzení nebo po sexu. Pokud už lidé doma nebo v autě kouří, jsou to mnohem častěji právě elektronické cigarety nebo zařízení na zahřívaný tabák.

Právě do kategorie zahřívaného tabáku teď společnost Imperial Brands vstupuje. Po vaporizérech blu a beztabákových nikotinových polštářcích zoneX se portfolio produktů nové generace Imperial Brands rozrostlo o zařízení Pulze. „Zařízení na bázi nahřívaného tabáku mohou být skvělou variantou pro kuřáky, kteří by s kouřením rádi přestali, ale razantní přechod k vaporizérům či nikotinovým polštářkům pro ně představuje příliš náročný krok. Zařízení Pulze se pro ně může stát vhodným mezistupněm,“ myslí si Bojan Stoevski, Market Manager společnosti Imperial Brands.

Nejhorší jsou balené

V současné době jsme svědky největšího posunu spotřebitelů v historii, kdy část kuřáků po celém světě přechází od cigaret k potenciálně méně škodlivým alternativám. Podle výzkumu Český kuřák 2021 přešla drtivá většina současných uživatelů k zařízením na nahřívaný tabák a vaporizérům od klasických cigaret. Pouze šest procent kuřáků začalo užívat tyto nové typy zařízení rovnou.

Ve světě dochází k řadě změn a lidé začínají dbát na zdravější životní styl. Technologie hrají v našich každodenních životech čím dál významnější roli.

Za nejméně škodlivé považují čeští kuřáci elektronické cigarety, na druhém místě jsou zařízení na zahřívaný tabák a na třetím místě se umístily klasické cigarety. Nejhůře dopadly ručně balené cigarety.

„Ve světě dochází k řadě změn a lidé začínají dbát na zdravější životní styl. Technologie hrají v našich každodenních životech čím dál významnější roli. Dokonce i já sám jsem před časem přestal kouřit klasickou cigaretu a vyměnil ji za náš vaporizér blu. Ocenila to zejména moje žena,“ doplňuje Stoevski.

Proč jsem začal?

Typický začátek kouření se podle exkluzivního výzkumu Imperial Brands pohybuje mezi patnáctým a osmnáctým rokem života. Ukazuje se také, že lidé moc nevědí, proč vlastně začali kouřit. Z dnešního pohledu považují svůj začátek kouření za hloupost, mladickou nerozvážnost nebo uvádějí, že prostě kouřili všichni, tak se také přidali. Častějším důvodem pro začátek kouření ve vyšším věku je stres.

V průměru lidé vykouří 14 cigaret denně. Uživatelé elektronických cigaret uvádějí, že pokud pouze vapují a nekombinují různé produkty, za den použijí v průměru jednu náplň. Týdně utratí kuřáci za cigarety a nikotinové výrobky 450 korun, uživatelé elektronických cigaret uvádějí částku 240 korun.

Související…

Cesta k naplnění novoročního předsevzetí: Odložte cigarety a zkuste alternativu
Komerční článek

foto: Imperial Brands, zdroj: Imperial Brands

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...