fbpx

Tenisky jsou nestárnoucí klasikou. Původně patřily jen sportovcům a sportovním nadšencům, v současné době byste však jen těžko hledali člověka, který nevlastní ani jeden pár. Není se čemu divit. Sportovní tenisky jsou univerzální, hodí se téměř ke všemu a můžete je nosit v každém věku

Zveřejněno: 26. 4. 2021

Tenisky byly, jsou a budou. Každý rok se objevují nové styly a trendy, ale jen některé z nich stojí za pozornost. Vlivem pandemie koronaviru, během které lidé volili pohodlnější modely a prodeje elegantních bot se začaly propadat, prodej tenisek výrazně stoupl. Designéři na stoupající poptávku pohodlné obuvi zareagovali rychle a pro rok 2021 představili celou řadu modelů.

Ať už si vyberete ze staré dobré klasiky, retro kousků nebo moderních novinek slavných návrhářů, s teniskami jen těžko šlápnete vedle, ať už jste teenager, otec od rodiny, nebo dokonce senior.

Trocha historie

Na konci 18. století lidé nosili boty s gumovou podrážkou zvané plimsolls, které ale zatím nerozlišovaly pravou a levou nohu. Kolem roku 1892 přišla americká gumárenská společnost s gumovými teniskami zvanými Keds. V roce 1917 vyrobil Marquis Mills Converse první boty určené pro basketbal nazvané Converse All-Stars, nejprodávanější basketbalové boty všech dob.

Během první poloviny 20. století se sportovní obuv nosila hlavně pro sport, až později začalo jít o módní záležitost.

V roce 1924 Adi Dassler vytvořil tenisku, kterou pojmenoval po sobě: Adidas. Tato značka se stala nejoblíbenější atletickou obuví na světě. Během první poloviny 20. století se sportovní obuv nosila hlavně pro sport, až později začalo jít o módní záležitost. Masový prodej tenisek odstartoval v roce 1984 Michael Jordan podepsáním smlouvy na výrobu bot Nike Air Jordans.

Trendy minimalismus

Cyklická povaha módy znamená, že vše, co se zrovna nosí, je jen určitou reakcí na to, co předcházelo. Minimalismus se drží na výsluní módy už několik let a platí to i u pánských tenisek. Jednoduché bílé tenisky jsou pravou mužskou klasikou a jejich trvalá popularita dokazuje, že se to jen tak nezmění. Můžete si vybírat mezi sportovními i módními značkami, volit strohý, čistě bílý design, nebo kombinaci s barevnými prvky, vybrat si kožený či plátěný model, pravdou ale je, že bílými teniskami nemůžete nic pokazit bez ohledu na věk.

tenisky nikdy nevyjdou z mody stylova obuv pro syna otce i dedecka

Ani další barvy však nezůstávají pozadu. Tmavá varianta tenisek může být skvělou volbou, pokud hledáte sneakersy, ve kterých můžete absolvovat procházku po parku i pracovní jednání. Působí zkrátka o něco elegantněji a univerzálněji než jejich bílí kolegové. Dalším trendem pro nadcházející sezónu jsou retro tenisky. Působí vtipně a svěže, skvěle doplní jednoduchý outfit, aniž by působily příliš křiklavě. Retro tenisky je ale třeba umět kombinovat, aby vynikly a zároveň nepůsobily nemístně.

Návrat skate bot

Začátek milénia přinesl trend skate módy a obuvi. Mohutné jazyky, nadměrná šířka a objemné siluety se nosily kolem roku 2005. Jakmile tento trend odezněl, očekávalo se, že se už nevrátí. Pokud nás ale rok 2020 něčemu naučil, pak tomu, že vždycky lze očekávat neočekávané, a zdá se, že v letošním roce se skate boty vracejí na scénu. Podobné modely se totiž objevily v kolekcích módních i sportovních značek. Boty připomínající trend počátku milénia představila firma Osiris ve spolupráci s Under Amour i Louis Vuitton.

Dnešní doba přináší netušené možnosti. Můžete si pořídit pánské plátěnky za pár korun i designové kousky v hodnotě desetitisíců. Vybírat můžete z nepřeberného množství střihů, tvarů, potisků i materiálů. Ať už si vyberete kecky typu Converse, běžecké tenisky, módní boty s mohutnou platformou nebo jedinečný kousek oblíbeného návrháře, je téměř nemožné, abyste sáhli vedle.

Související…

Ze světa bizarních roušek: Od vuittonky přes vetřelce až po vulvu, nejlépe i s vůní
Klára Kutilová

foto: Modivo, zdroj: Modivo

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...