fbpx

Jestliže v pohybu máte jasno, ale stále vám vrtá hlavou stravování, řešení může být vcelku jednoduché. I na cestách totiž můžete využít krabičkovou dietu, a mít tak svůj jídelníček vyřešený

Zveřejněno: 22. 4. 2021

Pro většinu lidí je dovolená spojená se strachem z přerušení dobře nastartovaného hubnutí a mnohdy i čtrnáctidenního obžerství v hotelových restauracích díky předplacenému all inclusive. Záleží ale pouze na vás, zda si i na dovolené alespoň z 80 % procent udržíte svůj zdravý životní styl a budete dále pokračovat na cestě za vysněnou postavou.

Dovolená v Česku

Pokud jste se rozhodli vydat na dovolenou po České republice udržování kondice nebude žádný problém. Týden v kempu u vody můžete spojit se zajímavými turistickými výlety, a rozšířit si tak obzory, co se přírodních i kulturních krás v Česku týká. Klidně i několikahodinovou procházkou snadno naženete spálené kalorie, posílíte svaly a nebudete si vyčítat celý den, který jste proleželi na dece.

hubnuti nejen ve fitku ale i na dovolene obr text 2

V dnešní době jsou také hodně oblíbené rodinné cyklovýlety. Zvolit můžete buď variantu, kdy se vždy na několik dní usadíte v jednom kempu či hotelu a postupně objíždíte okolí, nebo se budete každý den přesouvat do nových míst. Druhá možnost je však spíše vhodná pro zkušenější dospělé cyklisty, kteří jsou schopni ujet za jeden den delší vzdálenost a nepotřebují na cestu velké množství věcí, takže jsou schopni si je zabalit do přídavných brašen na kolo. Kromě cyklistiky a turistiky můžete během dovolené také využít pohybových aktivit v lanových či jiných zábavních centrech. Věřte, že touto variantou svou dovolenou oživíte a ocení ji nakonec nejen děti.

Stačí nepropadat každý den pokušení a jednoduše přemýšlet nad tím, co jíte, jako byste byli doma.

Jestliže v pohybu máte jasno, ale stále vám vrtá hlavou stravování, řešení může být vcelku jednoduché. I na cestách totiž můžete využít krabičkovou dietu, a mít tak svůj jídelníček vyřešený. Většina společností má několik odběrných míst po České republice a pokud se s některým kříží plán vaší cesty, máte vyhráno. Krabičky si můžete odebrat na několik dní dopředu, a pokud zvolíte ubytování s menší kuchyňkou, jistě nebudete mít problém si je uložit do ledničky a následně ohřát.

V případě, že tuto možnost nemáte, stačí nepropadat každý den pokušení a jednoduše přemýšlet nad tím, co jíte, jako byste byli doma. V každém městě se najde nějaký supermarket, kde můžete nakoupit kvalitní suroviny k snídani, a určitě si vyberete i správnou variantu oběda z jídelního lístku restaurace.

Dovolená v zahraničí

Zahraniční dovolená pro většinu lidí znamená minimálně týden v hotelu u moře ideálně se stravováním all inclusive. To ještě ale neznamená, že musíte celou dobu jen ležet u moře či bazénu a drobné pauzy trávit v restauraci či bufetu. Nejen děti, ale jistě i vy sami oceníte, když trochu poznáte zemi do které jste se vydali. Naplánujte si tedy i nějaké pěší výlety, během nichž poznáte třeba historické památky a trochu se projdete po tamní krajině. V dnešní době se většinou ani nemusíte namáhat s plánováním dopředu, cestovní kanceláře nabízejí spoustu zajímavých výletů ke koupi až na místě.

Ideální variantou pohybu mohou být také ranní procházky po pláži. Při chůzi či běhu v písku namáháte svaly nohou více než při standardní chůzi po betonu a navíc zvýšíte svůj energetický výdej o nějaké ty ušlé kilometry. Pokud si na procházku navíc zvolíte správné oblečení, jako například dámské koupací šortky místo standardních plavek, můžete po cestě zvládnout nákup, či pár cviků na workoutovém hřišti, je-li poblíž, a ještě si užít koupání při východu slunce.

hubnuti nejen ve fitku ale i na dovolene obr text 1

Další alternativou, jak si udržet hubnoucí proces i během dovolené, je, že už při výběru hotelu zbystříte a zaměříte se na ty, které mají alespoň základní posilovnu. Můžete pak turistiku libovolně proložit i nějakým silovým tréninkem, a užít si tak dovolenou bez výčitek, že pro sebe nic neděláte.

Stejně, jako kdybyste byli doma, si především uvážlivě vybírejte, co jíte. Jedním zákuskem určitě nic nezkazíte. Jste přece na dovolené. Základ jídelníčku byste ale stále měli udržet v mezích zdravého stravování. Pokud máte předplaceno all inclusive stravování, využijte především velkého výběru ovoce a zeleniny, v jeho domácím prostředí bude nejen o mnoho lépe chutnat, ale také bude obsahovat více vitamínů a minerálů.

Související…

Osm tipů na cestování po Česku pro milovníky přírody
Komerční článek

foto: Pixabay

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...