fbpx

Představuje nejlepší turistické destinace v Česku, o kterých jste určitě slyšeli, ale ne ve všech jste možná byli

Zveřejněno: 18. 2. 2021

Abyste si mohli pořádně vychutnat kouzlo přírodních krás, nemusíte jezdit nikam daleko, spoustu úchvatných míst je totiž i v Česku. V tomto článku si představíme 8 tipů na místa, která rozhodně stojí za to navštívit. Snad o všech už jste pravděpodobně někdy slyšeli, ale možná jste je ještě všechny osobně neprozkoumali. Pokud tomu tak je, musíte to jako milovníci přírody co nejdříve napravit.

Výstup na Sněžku

Sněžka je nejvyšší horou České republiky. I když ji svou výškou překoná spousta vrcholků v okolních zemích a nejvyšší vrchol hory leží v Polsku, určitě se za ni nemusíme stydět. Výstup na 1603 metrů vysokou horu je skvělý zážitek.

Na vrchol Sněžky vede hned několik turistických tras z české i polské strany. Už cestou nahoru se vám naskytnou pozoruhodné výhledy a dosažení vrcholu je dostatečnou odměnou za cestu po svých. Pokud si budete chtít cestu ulehčit, můžete na vrchol vyjet lanovkou ze zhruba 4 kilometry vzdálené Pece pod Sněžkou.

Prachovské skály

Nedaleko Jičína ležícího v Královéhradeckém kraji se nachází pískovcová skalní oblast Prachovské skály. Prachovské skály jsou součástí chráněné krajinné oblasti Český ráj a populární jsou nejen mezi turisty, ale také mezi horolezci.

02 prachovske skaly

Na turisty tu čekají dva okruhy – malý a velký. Malý okruh, který je dlouhý 1,5 kilometru, vás provede Myší dírou, nejužším místem Prachovských skal, a dále zavede až na vyhlídku Českého ráje. Tři a půlkilometrový velký okruh je atraktivní cestou procházející mezi skalními masivy a návštěvníka dostane hned na několik vyhlídek, ze kterých si může užívat výhledy na zdejší jedinečné skalní útvary.

Pálava

Pálava je po právu oblíbenou turistickou destinací, a to nejen díky vínu. Zdejší krajina je totiž opravdu nádherná a láká k mnoha výletům, abyste si ji pořádně užili. Jedním z typických výletů je výšlap na Dívčí hrady nad obcí Pavlov, z vrchu se vám za odměnu ukážou výhledy na Novomlýnské nádrže a okolní vinice. Užijí si zde také nadšenci do rozhleden a dalekých výhledů do krajiny. Rozhleden je na Pálavě tolik, že jim můžete obětovat klidně celý den, a stejně je ani všechny nestihnete navštívit. Pokud vás rozhlednová turistika baví, čekají na vás například Kobylí vrch, Slunečná, Kraví hora, Maják, Dalibor nebo Mandloňová rozhledna, která se tyčí nad sadem mandloní.

03 kobyli

Vynechat byste v této části naší země neměli ani známý Lednicko-valtický areál, který s rozlohou téměř 300 km² patří mezi nejrozsáhlejší komponované krajiny v Evropě. Najdete v něm řadu kulturních a přírodních památek, z kulturních to jsou například zámek Lednice, Apollónův chrám, Janův hrad nebo 62 metrů vysoký minaret. Díky tomu byl areál zařazen na seznam světového dědictví UNESCO.

Šumavská jezera

Na Šumavě si přijdou na své všichni, kteří mají rádi výšlapy do kopců a jezera. Nejznámější jsou patrně Černé a Čertovo, která leží jen asi 2,5 kilometru od sebe. Černé jezero je největším jezerem v České republice a společně s okolními horami nabízí jedinečné výhledy. Rozhodně se vyplatí dojít také k blízkému Čertovu jezeru, druhému největšímu na Šumavě, které se nachází pod vrcholy Jezerní hory a Špičáku.

04 sumavska jezera

Další z jezer, které si zaslouží pozornost, je Prášilské jezero. Jezero budete míjet, pokud se vydáte na túru z obce Prášily na Poledník. Leží ve výšce 1 080 m n. m. a obvyklý cíl výletu, ikonická 37metrová rozhledna Poledník, pak ve výšce 1 315 m n. m., takže o nastoupané výškové metry tu není nouze. Celkové převýšení při cestě z parkoviště u Prášil je okolo 500 metrů.

Výšlap na Ještěd

Další turistickou atrakcí je jedna z ikon Libereckého kraje. Přímo nad Libercem se tyčí Ještěd, hora, na jejímž vrcholu najdete hotel a na první pohled rozpoznatelný televizní vysílač. Nahoru můžete vyjet lanovkou, ale pokud zvolíte cestu pěšky, můžete si vybrat z několika turistických tras, díky kterým si tento výlet vychutnáte určitě více.

Výšlap na Ještěd je totiž jeden z těch zážitků, na které se nezapomíná. Zajímavou trasou je například jít část cesty podél lanovky, kde budete hned ze začátku míjet dvojici skokanských můstků.

Třeboňské rybníky

Třeboňská oblast je proslulá velkým počtem rybníků. A ne jen tak ledajakých – rybník Rožmberk je s rozlohou 647 hektarů vůbec největším českým rybníkem. Na jeho hrázi rostou duby, které jsou 150 až 400 let staré.

05 trebon svet

Dalším populárním rybníkem, který leží na samotném okraji Třeboně, je rybník Svět, kolem něhož vede 12 kilometrů dlouhá naučná stezka nazvaná Cesta kolem Světa. Rybníky můžete obejít pěšky i objet na kole. Pokud už budete mít rybníků dost, vydejte se přímo do města Třeboň, kde na vás čeká krásné náměstí, zámek nebo pivovar.

Pravčická brána

Pravčická brána je přirozený skalní útvar, který připomíná obrovskou bránu. Tento útvar je symbolem Českého Švýcarska, nacházejícího se v Ústeckém kraji. Brána je vysoká 16 metrů a široká až 8 metrů. Jde o největší takový útvar v Evropě, a pochopitelně se tak stal národní přírodní památkou.

K Pravčické bráně se lze dostat pouze pěšky, a to jednou ze dvou tras. Kratší náročnější trasa vedoucí z obce Hřensko měří necelé 4 kilometry, delší trasa začínající v obci Mezní Louka je zhruba o 2 kilometry delší. Každá z tras však zaručuje příjemnou procházku přírodou. Hned vedle brány je vystavěn zámeček Sokolí hnízdo, ve kterém naleznete restauraci a muzeum.

Adršpach

Adršpašsko-teplické skály, které se nacházejí v regionu Adršpach, jenž nese název přilehlé obce, najdete v Královéhradeckém kraji v okrese Náchod. Jedná se o národní přírodní rezervaci, která je vyhledávaná kvůli zachovalým celkům skalních měst, tedy reliéfu vytvořeného v kvádrových pískovcích.

Související…

Nový portál BigZoom nabízí exkluzivní ubytovací a zážitkové balíčky
red

foto: Krauzovi na cestách, zdroj: Krauzovi na cestách

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...