fbpx

Pro zařazení do mapy ovšem nestačí, aby měla restaurace na menu salát. A pokud jde o kavárny, tak k rostlinnému mléku musí být v nabídce i rostlinný dezert nebo jiný pokrm

Zveřejněno: 4. 3. 2021

Rostlinná kuchyně je nezadržitelným trendem současnosti. V obchodech roste nabídka rostlinných produktů, stále více restaurací přidává na svá menu rostlinná jídla a ovesná (či jiná rostlinná) varianta mléka se stává běžně dostupným doplňkem kávy v kavárenských řetězcích i menších podnicích.

Jak ale provozovny s rostlinnou nabídkou najít? Projekt Rostlinně přišel s jednoduchým řešením. Před několika dny spustil na svém webu mapu „Tady se najím rostlinně“, která v současnosti obsahuje téměř 150 podniků  z celé České republiky, a jejich počet každým dnem roste.

Nestačí jen vyndat balkánský sýr ze šopského salátu.

„Mapa je nápomocným nástrojem pro zákazníky, ti díky ní snadno najdou restaurace, kde je možné najíst se plnohodnotně rostlinně. Pro zařazení do mapy opravdu nestačí, aby měla restaurace na menu salát. A pokud jde o kavárny, tak k rostlinnému mléku musí být v nabídce i rostlinný dezert nebo jiný pokrm,“ vysvětluje účel mapy manažerka projektu Rostlinně Marianna Slováková.

Více alternativy

Provozovny zařazené do mapy poznáte i mimo online svět. Aby se v mapě objevily, musely od projektu dostat modrobílou nálepku, která říká, že zrovna na tomto místě se skutečně najíte rostlinně. A „skutečně“ v tomto smyslu znamená promyšleně. Nestačí jen vyndat balkánský sýr ze šopského salátu. „Podniky tak mají možnost dát svým hostům hned u dveří vědět, že pokud je zajímá rostlinné jídlo, jsou na správné adrese,“ dodává Slováková.

Podle průzkumu agentury Ipsos si lidé všímají, že přibývá restaurací s rostlinným sortimentem. Z výsledků průzkumu vyplývá, že 41 procent Čechů zaznamenalo, že se nabídka rostlinných pokrmů v restauracích zvyšuje. Restauracím se tyto kroky skutečně vyplácí, protože skoro třetina české populace plánuje do svého jídelníčku zařadit více alternativních produktů na úkor živočišných. „Umístění podniku do mapy znamená pro zákazníka dvojí záruku. Určitě se na místě nají rostlinně a ke všemu ještě kvalitně,“ říká Ondřej Panoš, šéfkuchař flexitariánské restaurace Spojka Karlín.

Související…

Podpořit je teď třeba i veganské restaurace, říká zakladatelka projektu Rostlinně
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Rostlinně

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...