fbpx

Zveřejněno: 23. 11. 2020

Každý centimetr kůže je složen z 19 milionů kožních buněk, 650 potních žláz, 20 krevních cév a 1 000 nervových zakončení. Kůže je největším orgánem těla a ochranným štítem před nežádoucími vlivy vnějšího prostředí včetně dráždivých látek a alergenů. Aby tento štít dobře a spolehlivě fungoval, je potřeba o pokožku pečovat tak, aby nedošlo k poškození její vrchní části, tzv. kožní bariéry.

Ta je z velké míry nepropustná, čímž zadržuje v pokožce vlhkost a zabraňuje pronikání škodlivých buněk a látek do organismu. Kožní bariéru může v zimě snadno narušit studený a suchý vzduch. Ten pokožku dehydratuje, zanechává ji suchou, podrážděnou, svědivou, začervenalou, popraskanou až bolestivou. Pokud vám záleží na jejím zdraví a kráse, následujte naše tipy, které ji udrží v dobré kondici po celou sezonu.

Pijte hodně vody

Studený a suchý vzduch zbavuje pokožku vlhkosti. Proto ani v zimě nezapomínejte na pravidelnou hydrataci. Příjem tekutin ve formě vody a bylinných teplých čajů rovnoměrně rozložte na celý den. Tekutiny by neměly obsahovat cukr a umělá dochucovadla. Výbornými zimními pomocníky, kteří zahřejí a posílí imunitu, jsou zázvor a citron.

Pečlivě vybírejte čisticí kosmetiku

Základním pečujícím rituálem pro zachování zdravé pleti je její čištění. Při výběru kosmetiky se zaměřte na složení. Vyhýbejte se mýdlům, přípravkům s obsahem chemie, alkoholu a umělých konzervantů. Zvolte výrobky, které pocházejí z čistých přírodních zdrojů, jsou nedráždivé, šetrné k pokožce i životnímu prostředí. 

mydlove orechy


Náš tip
Čisticí gel s mýdlovými ořechy
Unikátní receptura z mýdlových ořechů a cukrové třtiny pokožku důkladně čistí a zbaví ji přebytečného mazu. Má hydratující a zklidňující účinky. Snadno odstraní make-up. Je vhodný pro všechny typy pleti včetně dětské.
Bližší informace zde

Používejte masky a peelingy

Pleťové masky a peelingy by měly patřit k standardní péči o pleť. Mají čistící a obnovující účinky. Pokožce navracejí zdravý, vitální a mladistvý vzhled. Zbavují ji odumřelých buněk, poskytují hydrataci a potřebnou výživu. Správný výběr masky či peelingu přináší okamžitý a viditelný efekt. Při jejich aplikaci dodržujte doporučený návod.

Náš tip
Hydratační maska s ectoinem a koenzymem Q10
Pokožku intenzivně hydratuje a obnovuje její elasticitu. Maska podporuje regeneraci kožních buněk. Redukuje vrásky a linky. Stabilizuje kožní pH a má protizánětlivé účinky. Pleť zanechává jemnou, vláčnou a pevnou.
Bližší informace zde

hydratacni serum s kolagenem

Hloubkový peeling s dvojitým účinkem
Kombinuje mechanický a chemický účinek peelingu. Aktivní látky čistí póry do hloubky, odstraňují přebytečný maz a odumřelé buňky. Peeling hydratuje a zpevňuje. Harmonizuje pigmentové nerovnosti, pokožku rozzáří a sjednotí její tón. Jojobové kuličky pleť masírují, prokrvují a čistí.
Bližší informace zde

Vyhýbejte se dlouhým horkým sprchám a koupelím

Pokud se vám nedaří vyměnit horkou vodu za vlažnou, omezte délku pobytu v ní maximálně na deset minut denně. I když je horká voda v zimě velmi příjemná, ve skutečnosti dehydruje a zbavuje tělo potřebného mazu. Po koupeli či sprše pokožku okamžitě ošetřete vhodnými zvlhčujícími přípravky. Chráníte ji tak před praskáním, zarudnutím, podrážděním, svěděním či ekzémem.

Používejte přírodní zvlhčovače a aplikujte je hned po umytí

Po každém umytí pokožky naneste na obličej a tělo kvalitní zvlhčovače. Kosmetika by měla být bohatá na organické aktivní látky, jako jsou vitaminy, kyseliny, antioxidanty, minerály a přírodní oleje, které hydratují, vyživují a posilují kožní bariéru. Nezapomínejte také na pravidelnou hydrataci rukou, nohou a rtů.

Náš tip
Šípkový krém s ectoinem a provitaminem B5
Je určen pro všechny typy pleti, především zralou, suchou, podrážděnou až atopickou. Poskytuje intenzivní a dlouhodobou hydrataci po dobu až 7 dní. Podporuje vitalitu buněk a přirozenou kožní bariéru. Pokožku zanechává hladkou, vláčnou, vyhlazenou a jemnou.  
Bližší informace zde

sipkovy krem

Hydratační sérum s kolagenem
Optimalizuje vlhkost pleti v průběhu celého dne. Redukuje tvorbu mazu, stahuje póry. Poskytuje extra dávku hydratace. Pokožku rozjasňuje. Navrací jí pružnost a mladistvý vzhled.   
Bližší informace zde

Chraňte se před živly

Nevycházejte ven s vlhkou pokožkou. Studený vzduch ji snadno zbaví vlhkosti a podráždí. Make-up používejte střídmě. Ruce a obličej chraňte rukavicemi a šálou. Oblékejte se do přírodních prodyšných materiálů, které jsou pro pokožku příjemné. Vyhýbejte se avivážím. Rty pravidelně hydratujte balzámem.

Opalovací krém a sluneční brýle nejen na léto

Nenechte se oklamat chladným, zamračeným dnem. UV paprsky pronikají na zemský povrch a pokožku v průběhu celého roku i přes velkou oblačnost. Abyste si mohli užívat sluníčka také v zimě a byli v bezpečí, chraňte se ochranným krémem a slunečnými brýlemi. Zabráníte tak předčasnému stárnutí pokožky, pigmentaci a rakovině kůže. Krém by měl disponovat alespoň ochranným faktorem SPF 30, blokovat UVA i UVB paprsky a být odolný vůči vodě.

ochranny krem proti vetru achladu

Při pobytu venku se natírejte každé dvě hodiny. Při aplikaci krému nezapomínejte na oblast celého krku uší a rtů. Brýle by měly mít 100% UV ochranu. Zbytečně se nevystavujte přímému slunci mezi desátou a šestnáctou hodinou, kdy je nejintenzivnější.  


Náš tip
Ochranný krém proti větru a chladu
Chrání pokožku před chladem, větrem i silným zimním sluncem. Lze jej používat i jako denní krém. Má hydratační a regenerační účinky. Podporuje obranyschopnost pleti, kterou zanechává jemnou a vláčnou.
Bližší informace zde

S láskou Dulcia natural

foto: Dulcia, zdroj: Dulcia

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...