fbpx

Ledolezkyně Aneta Loužecká bude průvodkyní vysokohorské expedice, která u ledové stěny v Centru Černý Most proběhne o víkendu 1. a 2. února

Zveřejněno: 31. 1. 2020

Těm, kdo v posledních dnech procházeli okolo obchodního domu Centrum Černý Most, možná přišlo v jeho okolí něco trochu nezvyklého. Téměř přes noc před ním vyrostla obrovská, deset metrů vysoká ledová stěna. Když jsem ji tedy poprvé viděla já, udělalo se mi trochu špatně, protože jsem slíbila, že na ni zkusím vylézt. Zeď je hodně strmá a led vypadá, že by se na něm nezachytil ani akrobat. Jenže na pražské poměry jde o dost velký unikát a teploty stoupají, takže ledolezení prostě musím dát šanci. Většinou se totiž dá provozovat spíš v přírodě a v horských oblastech, ne ve velkoměstě s nadmořskou výškou pouhých 257 metrů.

Celou akcí nás naštěstí prováděla současná nejlepší česká ledolezkyně a jediná členka ženské ledolezecké reprezentace Aneta Loužecká spolu s celým týmem zkušených instruktorů. „Za vhodnými podmínkami pro trénink ledolezení je potřeba hodně cestovat. Až do loňského roku byla například jediná suchá tréninková stěna u nás doma na půdě. S ledovými stěnami je to pak v Česku kvůli počasí ještě horší. I proto jsem moc ráda, že ledová stěna před Centrem Černý Most vyrostla. K tomu sportu to také určitě přitáhne větší pozornost,“ řekla při "otevření" stěny Loužecká.

Na vrcholu za pár vteřin?

Ona sama začala s ledolezením v patnácti letech, což je podle jejích slov trochu pozdě. O pár let později už ale začala lámat v ledu rekordy a loni se stala mistryní České republiky v ledovém lezení na rychlost na stěně Vír na Moravě. 

aneta ledova stena

Je to větší adrenalin než na normální stěně, říká Aneta Loužecká


Nakonec si Aneta vyzkoušela i tu na Čerňáku. Vylézt na samotný vrchol desetimetrové stěny jí trvalo jen několik málo vteřin. Po Anetě jsme dostali prostor i my, a třebaže jsem už po klasické stěně lezla mnohokrát, musím říct, že lezení po ledové stěně je opravdu úplně o něčem jiném. „Během normálního lezení se člověk spoléhá především na své ruce a leze po chytech, na ledové stěně se používají prodloužené ruce neboli cepíny. Člověk si proto není tak úplně jistý, jak je plocha stabilní. Když něco chytne do ruky, tak ví, jestli to drží, nebo ne. U cepínu to jisté není. Je to větší adrenalin,“ vysvětlila ledolezkyně.

Já to nakonec zvládla vylézt jen do poloviny, potom se mi neskutečně rozklepaly ruce a musela jsem slušně poprosit o spuštění dolů.

Cepíny se musí zabodnout do ledu, a to může být občas oříšek. Zvlášť, když je led moc silný, nebo naopak roztavený. Na nohou má zase ledolezec nazuty mačky, což jsou bodáky, kterými se zabodává do ledu. Já to nakonec zvládla vylézt jen do poloviny, potom se mi neskutečně rozklepaly ruce a musela jsem slušně poprosit o spuštění dolů. A proč to Aneta dělá, když je to taková dřina a dostat se k ledu je tak obtížné? „Mně to dává především hroznou radost, ten pohyb po ledu se mi moc líbí. Člověk je venku, na vzduchu,“ vysvětlila. Úspěchu prý dosahuje i z toho důvodu, že je v současnosti jedinou českou závodnicí, která je ochotná za adekvátními tréninkovými podmínkami jezdit do zahraničí a účastnit se mezinárodních soutěží.

Na ty na rozdíl od svých zahraničních kolegů necestuje v doprovodu trenérů a sportovního týmu, ale zcela sama. A úspěchy sklízí i v zahraničí, ve svých devatenácti letech se může pochlubit třetím místem z mistrovství světa v ledolezení na rychlost v juniorské kategorii, třetím místem na Evropském poháru v ledolezení na obtížnost z roku 2019 a pátým místem v kombinaci obou disciplín na mistrovství Ruské federace.

Otevřeno pro každého

Stěnu si nyní může vyzkoušet kdokoliv, kdo se na to cítí, před Centrem Černý Most se vším pomohou instruktoři a zapůjčí i veškeré vybavení, od bot až po rukavice. Při lezení vás jistí, takže největší nebezpečí, které hrozí, je, že to vzdáte vy sami. „Kdybyste si to chtěli vyzkoušet jinde, bude to mnohem složitější. Doprava k ledům není jednoduchá a nebudou tam ani takhle proškolení instruktoři,“ dodala Loužecká.  

ledova stena 3

Hrozí vám maximálně to, že to vzdáte


Největším oříškem bylo podle stavitele stěny vytvořit potřebnou tloušťku ledu. Zatímco na kluzišti stačí šest centimetrů, na stěně to musí být alespoň dvaceticentimetrová vrstva, aby nedošlo k poškození chladicí technologie pod ledem. A počasí této "zimy" také příliš nepomáhá. Aby led o celkové hmotnosti 15 tun dostatečně zatuhl, je kromě chlazení pod ledovou vrstvou ochlazován i vzduch v jejím okolí.

Sobotní himálajská expedice

Ledolezkyně Aneta Loužecká bude mimochodem také průvodkyní vysokohorské expedice, která u ledové stěny v Centru Černý Most proběhne o víkendu 1. a 2. února. Ledolezení si zájemci budou moci po oba dny od 10.00 do 18.00 vyzkoušet zdarma a soutěžit také o hodnotné ceny. Regeneraci po sportovním výkonu nabídne kyslíkový bar a na programu budou také zajímavé přednášky na téma horolezectví a řada soutěží. Největším lákadlem celé akce ale bude sobotní návštěva lezce světové extratřídy Adama Ondry, který bude hájit české barvy na nadcházejících Letních olympijských hrách v Tokiu.

Více informací o doprovodném programu a partnerech akce je k dispozici na webových stránkách nebo facebookovém profilu Centra. Rezervaci ledové stěny v jiné dny je možné provést podle návodu na webových stránkách. Svojí účastí zákazníci navíc přispějí na dobrou věc. Výtěžek ze symbolického vstupného půjde na nákup nových evakuačních vozíků pro dům s pečovatelskou službou na Černém Mostě v ulici Kapitána Stráského, který loni v listopadu zachvátil požár.

Související…

Martina a Josef Ptáčkovi: Bojové sporty učí děti respektu, disciplíně a úctě k soupeři
Zdeněk Strnad

zdroj: Centrum Černý Most

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...