fbpx

Podle Karla Křivana se konečně našel politik, který umí namíchat mediální šou, je výřečný, vtipný a ještě tím vším i něco říká

Zveřejněno: 6. 12. 2019

Přiznejte se: Kdo z vás zná jméno starostky či starosty své městské části? A víte, z jaké je strany? Myslím, že v pražských Řeporyjích vědí. A jméno jejich starosty už neznají jen tam.

Pavel Novotný se díky svojí neotřelé komunikaci s ruskou ambasádou a později přímo s ruským mediálním světem stal terčem útoků i obdivu. Se vším nás totiž brilantně nehorázným způsobem seznámil na svých sociálních sítích. Při četbě jeho statusů mě napadl Švejk. Na rozdíl od mnohých mám slovy Jaroslava Haška „velice rád  toho dobrého vojáka Švejka“.

Jako do Duba

On totiž také svými slovy i činy uváděl pitomce v šílenství a hlavně je donutil se představit, tak jako například  asi nejznámějšího z nich, poručíka Duba, který „V městě kde vyučoval, byl jedním z členů trojlístku největších pitomců a mezků ...“ Řeporyjský starosta posunul Švejkovu metodu na nový level. On nejen nastavuje nabubřelé tuposti ono mýtické zrcadlo, ale jde s ní přímo do konfliktu. A to vtipně, bez respektu a moderně.

Ten vtip je jen forma. Obsah je velmi promyšlený a brutální.

Moderně proto, že rozumí sociálním sítím a ví, že když chce něco prosadit, musí dnes bavit a být viditelný za hranou možného. On vrací úder. Po česku, po švejkovsku, ale ten vtip je jen forma. Obsah je velmi promyšlený a brutální. Je uvěřitelný. Lokální problémy Řeporyjí řeší podobně nekonvenčně. Kombinuje přímý střet, zdravý rozum, mediální zručnost a rychlost. Tedy vše, co zde jiným politikům chybí. A nejen v dnešní době.

Z masa i kostí

Jeho nevymáchaná ústa ale nejsou buranská. Moc dobře ví, jak funguje bulvár, a podle toho volí cestu. Je to pražský politik par exelance. Neponižuje se, na nic si pouze nehraje. Je zábavný, ale ne samoúčelně. Problém představí tak, že mu nelze nerozumět.

Kolem nás je spousta zaměnitelných figur z politického, byznysového či mediálního světa. Hovoří, jako když máslo na chleba mažete, mají střižený vous, pěkně udělané vlasy, výrazné brýle a jistě voní. Ale nevěříte jim ani slovo. Už proto, že ta slova bývají stejná. Kamarád jim říká powerpointoví manažeři. To Novotný je chlapík z masa a kostí. Má za sebou průšvihy až maléry, které by jinému vystačily na 137 dílů seriálu Jak jsem ze sebe udělal vola. Jenže on rozumí žánrům.

Jasně a srozumitelně

Ze soap opery přeskočil do politiky. Starostuje a k tomu patří i sebeprezentace. Je důležité, že ta sebeprezentace je jen součást jeho práce. Není to jen člověk prchavých nápadů. Umí prodat to, co dělá. Způsoby, které fungují v době, ve které žije. Nezapomíná na výsledky, ale ví, že ty samotné nestačí.

Myslím si, že v Řeporyjích by chtěl žít každý. Je dobře, že jsou v Praze.

Praha má spoustu problémů, které lze vyřešit jen tak, že někdo bude jasně a srozumitelně formulovat zájem města a bude za ním stát. A dokáže ten zájem představit Pražákům. Abych parafrázoval jiného českého literárního giganta, myslím si, že v Řeporyjích by chtěl žít každý. Je dobře, že jsou v Praze. Třeba tak za pár let budeme mluvit o celém městě.

Související…

Ostrá tužka Karla Křivana: Ukaž ksicht, darebáku
Karel Křivan

foto: Profimedia, zdroj: Pavel Novotná (Wikipedie)

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...