fbpx

Kdysi byli kuchyňští roboti jen trochu vylepšené mixery. Dnes dokážou v kuchyni kuchaře nahradit.

Zveřejněno: 27. 7. 2018

Před pár lety procházely pobočky McDonald´s na celém světě stavebními úpravami. Občas do nich s dětmi zajdu (jsem hrozná matka, no…) a považovala jsem to za reakci na nějaké nově přijaté normy ve veřejném stravování. Šlo ale o daleko více – když zmizely provizorní zábrany, objevily se zbrusu nové velké digitální stojany, na kterých jste si vybrali a zaplatili, aniž byste se museli s kýmkoliv bavit. „Konečně ta automatizace dorazila i k nám,“ zaradovala jsem se.

Robohambáč

Ovšem například v San Francisku jsou zase o krok dál. Tam stroje jídlo nejen objednají, ale od začátku do konce i samy připraví. A má to další výhody – robotický kuchař v restauraci Creator zvládne osmnáctidolarový hamburger vyrobit za třetinu ceny. Šestidolarový hamburger byste dříve dostali jen v restauracích pochybné kvality nebo možná v průměrných fastfoodech. Houska s masovou plackou z Creatoru má ovšem k fastfoodovým produktům hodně daleko.

Přes tablet pošlete objednávku, robot namele maso, přidá přílohy a naservíruje na talíř.

Už dříve existoval robot, který uměl vařit. Říkalo se mu Flippy. Zvládl však pouze jednu předem naprogramovanou činnost – obracet masové placky. Roboti v Creatoru umějí připravit hamburger od začátku do konce. A nejsou sami. Další roboti už berou americké, britské ale i čínské kuchyně útokem.

Robokuchař v Creatoru je velký asi jako servírovací stolek a zabírá necelé dva metry čtvereční. Přes tablet si vyberete svůj hamburger i s ingrediencemi a pošlete objednávku online. Robot namele maso, připraví všechny možné přílohy, naservíruje na talíř a skvělý pokrm je hotový. Aby byl přesně takový, jaký si zákaznici přejí, je vybaven jedenácti tepelnými senzory. Alex Vardakostas, hlavní konstruktér robokuchaře, tvrdí, že jeho „dítě“ dokáže bez problémů připravit 120 hamburgerů za hodinu.

Bostonské pečení pizzy

Když umí robot smažit hamburgery, proč by nezvládl třeba také pizzu? V restauraci Zume Pizza jsou roboti opravdu hodně rychlí – vytvarovat těsto na korpus jim trvá 9 sekund, zatímco lidé na to potřebují skoro minutu. Tady se ovšem na vývoji ještě pracuje – servírovat hostům jídlo v restauraci ještě roboti nezvládli.

Související…

Společnost, kde pizzu vyrábějí roboti, získala investici 48 milionů dolarů
Jan Handl

Také v Bostonu prý mají v restauraci s názvem Spyce jednoho, který si dokáže slušně poradit s asijskými jídly. Woky stojí vedle sebe v řadě a malý pásový dopravník do nich dodává ingredience podle toho, jaký pokrm si zákazníci objednali. Robot vaří, míchá, sleduje čas a teplotu, lidská obsluha už jen dochutí omáčkou a ozdobí třeba čerstvou zeleninovou natí. Jídlo je tak připraveno za pouhé tři minuty.

Čína drží krok

Myslíte si, že Číňané spí? Omyl. Podnikatel Li Zhiming sestrojil robota, který zvládne na čtyři desítky receptů. Robot připravuje hlavně jídla z oblasti Chu-nan, což je poměrně složité – všechna totiž musí být usmažena „tak akorát“. Odhadnout, kdy se mají dát z ohně pryč, je úkol nesnadný pro člověka, natož pro robokuchaře.

Li svého robota vyvíjel čtyři roky. Nedávno si otevřel jednu z prvních robotických restaurací v hlavním městě provincie Chu-nan, v Čchang-ša v jihovýchodní části Číny. Roboty má v restauraci celkem tři, k tomu dva lidi. Pokud by byla provozovna zajišťována pouze lidskou obsluhou, potřeboval by prý osm zaměstnanců.

Robot zastane práci až tří lidí

Skutečně kvalitních kuchařů je prý ale v Číně nedostatek, a tak je jejich nahrazení robotickými „kolegy“ víceméně z nouze ctnost. Sám Li Zhiming už tak dnes díky této vyspělé technice myslí na to, že otevře další restaurace, a to i za hranicemi své provincie.

V restauracích se mi celkem často stává, že kvalita pokrmu je v rozdílných časech různá. Určitě jste to zažili také: chodíte do stejné restaurace a totožné jídlo chutná jinak v pondělí a jinak třeba v sobotu. Každý kuchař je jiný, a i když se může zdát, že robot v kuchyni tento jev nejspíš odstraní, může to znamenat, že budeme ochuzeni o pestrost plynoucí z invence „člověčích“ kuchařů.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...