fbpx

Praha má široký výběr coworkingových center. Samozřejmě záleží na tom, co tam chcete dělat a s kým se chcete potkat. Knihovny ale vycházejí finančně jednoznačně nejlépe

Zveřejněno: 3. 7. 2023

Pracovat sám, takzvaně bez dozoru, není vůbec nic jednoduchého. Prokrastinační víla je ve svém živlu a vy jste jí, bez kontrolních pohledů kolegů na váš monitor, doslova vydáni všanc. Něžně vás chytí za prst a šup, rázem ho drží pevně, nechce pustit a vy jen skrolujete a skrolujete. Jste v pasti a najednou je o dvě hodiny víc. A dál to znáte. Oběd, messenger, svačina, instagram, kafe, zprávy, seriály, večeře. Je po šesté a vy máte místo hotové práce otevřených deset oken a dokonalý přehled o tom, kdo je kde na dovolené, že v Alze mají teď slevy na nové konzole, víte, že Slavie letos neobhájí, a taky to, jak perfektní róbu na sobě měla princezna Kate jen pár hodin poté, co porodila. Na rozdíl od vás. Vy na sobě totiž i po deseti hodinách od probuzení ještě pořád máte pyžamo.

Mezi lidi

Většina freelancerů si dobře uvědomuje, že mimo domov toho alespoň pod minimálním sociálním tlakem udělá tak nějak víc. Jenže je to bude taky víc stát. Jasně, můžete jít pracovat do kavárny. Anebo někam, kde se nikdo nebude ptát, jestli vám to mrňavé studené kafe, které tady pijete už posledních pět hodin, může odnést.

Podle webu Statista bylo v loňském roce všude na světě 18 700 coworkingových míst, letos se tohle číslo vyšplhalo až na 22 400.

A přesně takovým místem jsou coworkingová centra, která s narůstajícím počtem digitálních nomádů a pozic, které nutně nevyžadují vaši přítomnost v kanceláři, zažívají boom. Do odvětví se investují miliardy a podle webu Statista bylo v loňském roce všude na světě 18 700 coworkingových míst, letos se tohle číslo vyšplhalo až na 22 400. Jenom v Praze jich najdeme více než 50.

Nafouknutá bublina

Zatímco v práci vám platí tak trochu i za to, že tam sedíte, v coworkingových centrech za to, že tam můžete sedět, platíte vy. A nejen za to. Platíte za každé vypité kafe, pronájem zasedačky i snědený pomeranč. Prvním pražským coworkingem byl smíchovský Impact Hub, který otevřel už v roce 2010 a stále se u veřejnosti těší oblibě.

Existuje ještě jedno místo, které vám nabídne podobné benefity, a členství vás tam vyjde v průměru na necelou korunu denně. To místo se jmenuje knihovna.

Benefity, jako jsou velice snadný networking s "kolegy" z nejrůznějších odvětví, rychlý internet, ticho, kopírka a další, často vyváží částku, která je ve většině případů dost vysoká. V nádherném coworkingu K10 na Vinohradech patří k oněm benefitům třeba i vlastní kuchař a rozlehlá zahrada.

Tady vás členství na 10 hodin a měsíc vyjde na 890 korun, kdo pracuje 60 hodin za měsíc, tak má zvýhodněnou cenu 2890 korun. Za místo k sezení ve sdíleném prostoru Svět-hub ve Slovenské ulici pak dáte 350 korun na den. Pracovna, která je jen kousek vedle na Žižkově, a Animika Hub v Karlíně jsou o něco dostupnější. V případě Pracovny dáte za den 240 korun a v případě Animiky se dostanete i na stovku. V každém coworkingu je tedy výhodné něco jiného. Někde sedět den, někde si odsedět dané hodiny za měsíc.

Jde to i levněji

Pokud pracujete na volné noze a nepotřebujete ke své každodenní práci metrový monitor, existuje ještě jedno místo, které vám nabídne podobné benefity, a členství vás tam vyjde v průměru na necelou korunu denně. To místo se jmenuje knihovna a v Praze si můžete vybírat hned ze tří, které můžou coworkingovým centrům směle konkurovat. Tou první je knihovna Akademie věd. Neomezené členství vás tu vyjde na 150 korun za rok. Kromě klasických knihovních služeb je vám k dispozici nádherná studovna, Wi-Fi, samoobslužné skenování, kopírování a tisk.

Občas sice vypadne Wi-Fi a k internetu můžete mít připojené jenom jedno zařízení, ale i tyhle nedostatky za oněch 60 haléřů za pracovní den Akademii věd ráda odpustím.

Navíc můžete využívat místnost s gauči a sedacími vaky, rychlovarnou konvicí, mikrovlnkou a automaty na kávu i sušenky. Můžete tam jíst, nahlas si povídat i telefonovat. Knihovna má v nabídce také pronájmy individuálních studoven, kde si můžete dělat už úplně, co chcete, a dvacet otevíracích dní ve studovnách vás vyjde na pětikilo. Knihovna je otevřena denně od 9 do 19 hodin, najdete ji přímo v centru u zastávky Národní divadlo a zatím jsem ani tady o coworkingové i jiné seznamování neměla nouzi.

Občas sice vypadne Wi-Fi a k internetu můžete mít připojené jenom jedno zařízení, ale i tyhle nedostatky za oněch 60 haléřů za pracovní den Akademii věd ráda odpustím. Vím totiž i o coworkingovém centru WeWork, které je vzdálené jen 300 metrů, a pracovní místo vás tam vyjde na 5 780 korun na měsíc.

Studovna Harryho Pottera

Podobně výhodné jako do Akademie je chodit pracovat do pražského Klementina, které se pyšní nejkrásnější knihovnou na světě. Kdo neví, tak ji najde jen kousek od zastávky Staroměstská. V Národní knihovně v Klementinu je studoven hned několik, nejpříjemnější a taky největší je barokní studovna v hale v přízemí, která je otevřená od pondělí do pátku až do deseti večer a vypadá jako vystřižená z knih Harryho Pottera. Ve studovně je k dispozici bezdrátové připojení k internetu a ve stejné budově se nachází jídelna, kde každý den podávají meníčka za nízké ceny. Roční členství vás tady vyjde na 100 korun.

Skoro za stejnou částku, jakou zaplatíte v coworkingu za den, můžete mít přístup hned do tří podobně vybavených studoven na celý rok.

Naším třetím tipem na místo vhodné k práci, které vás zároveň nepřivede na mizinu, je Národní technická knihovna na Praze 6. Tato studovna v Dejvicích sice nemá tak silný genius loci jako Národní knihovna, ale zase v ní můžete v případě, že nestíháte deadliny, pracovat i po nocích.

K dispozici máte přístup k počítačům a připojení k Wi-Fi síti, možnost rezervovat si týmové i individuální studovny a taky využít právě noční a tichou studovnu. Dole je kavárna Cafe Prostoru_, kde si můžete sjednat schůzku, doplnit hladinu kofeinu nebo dát snídani, oběd, a dokonce i večeři, protože ve všední dny zavírá až o půlnoci. Normální smrtelníci tedy technické knihovně zaplatí na rok přesně stokorunu, a pokud tito smrtelníci ještě studují, pak nemusí platit vůbec nic. Dole v kavárně se navíc pořád něco děje. Koncerty, pub quizy, vernisáže, výstavy. O seznamování proto ani tady nemusí být nouze.

Jak ušetřit bez pyžama

Otázkou teď zůstává, jestli při práci na volné noze za to, abyste ráno vstali z postele, převlíkli se z pyžama a našli si nové, třeba i byznysové kamarády, opravdu musíte platit tolik peněz, které si účtují coworkingová centra. Vždyť skoro za stejnou částku, jakou tam zaplatíte za den, můžete mít přístup hned do tří podobně vybavených studoven na celý rok.

Za ušetřené peníze tak můžete kolegu od vedlejšího stolu pozvat na příští zápas Sparty anebo na networkingový večírek vyrazit v podobné róbě, jako nosí princezna Kate. A prokrastinační víla se může jít bodnout.

Související…

Rozhovor: Když se z coworkingového centra stane klub renesančních lidí
Zdeněk Strnad

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...