fbpx

Důkazem toho, že rychlé občerstvení nemusí nutně znamenat jen hambáč nebo párek v rohlíku, je nově otevřené bistro, jež nahradilo to, co si kdekdo pamatuje ještě v souvislosti s Parkem Julia Fučíka

Zveřejněno: 19. 10. 2019

„Neskutečně příjemná změna jednoho zaplivaného stánku s klobásou na tenhle super podnik,“ píše v recenzi na stránkách Bistra Artyčok návštěvnice Renata Lišková. A má pravdu. Na pomezí Stromovky a Výstaviště, kousek od Maroldova panoramatu, na místě, které dosud okupoval typický krabicový fastfood, si před pár měsíci dva sympaťáci Roman Olejar a Jiří Kopáček otevřeli své první italské bistro.

Bistro Artyčok tvoří kamenná, půlkruhová budova, která obklopuje zahrádku s venkovním posezením, čímž vytváří příjemně otevřený, a přitom bezpečný prostor. Jednoduchý design, vůně italských bylinek a rytmická hudba. Uvnitř tady sice moc míst k sezení není, zato venku je jich spousta, a nic tak nebrání tomu vychutnat si italské lahůdky pod širým nebem, dokud to ještě jde.

Itálie ve Stromovce

K italské kuchyni mají provozovatelé blízko a oba nějakou dobu působili v oblasti hotelnictví a gastronomie. Jiří Kopáček vedl v Praze úspěšný bar a Roman Olejar koukal pod ruce italským kuchařům. Ve svém nově otevřeném bistru od začátku vsadili na poctivost a čerstvé suroviny.

artycok 4

V Artyčoku si vyrábí hned několik druhů domácích italských těstovin


Domácí těstoviny, italská pizza přímo z pece, otevřená kuchyně, rozsáhlý výběr italských vín a samozřejmě artyčoky. Od čerstvých přes smažené až po ty nakládané.

Jídla jsou vyráběná z čerstvých surovin a pokrm se začíná připravovat až v okamžiku, kdy si jej zákazník objedná.

Vizuálně zajímavý artyčok měl být původně i v logu, pánové mi však prozradili, že v okamžiku, kdy ho viděli umělecky ztvárněný, byli si jistí, že devadesát procent Čechů v něm spíš než artyčok uvidí chmel, a pak se budou místo kvalitního italského vína dožadovat širší nabídky piva. „Lidé se sem ale i tak pravidelně vracejí a jídlo jim vážně chutná. A to nám zpočátku ani nevěřili, že si tady opravdu všechno vyrábíme sami.  Že třeba pizzu nerozpékáme, ale děláme si vlastní těsto. Byli zvyklí na klobásu a langoš z pytlíku,“ říká Jirka Kopáček.

artycok 2

Koukat kuchaři pod ruce můžete v Artyčoku přímo ze zahrádky


Od předchozího fastfoodu se bistro liší snad úplně vším, jídla jsou vyráběná z čerstvých surovin a pokrm se začíná připravovat až v okamžiku, kdy si jej zákazník objedná. V sezóně, kdy je venku větší teplo, jsou navíc okna kuchyně zvednutá, a zákazníci tak mohou kuchařům koukat přímo pod ruce. Celá zahrádka je pak zalitá vůní připravovaných jídel.

Evropa trumfla Asii

Přivést bistro do provozuschopného stavu přitom nebylo nic jednoduchého. Celý objekt musel projít důkladnou rekonstrukcí, charakteristický tvar budovy však zůstal netknutý. Přece jen jsme pořád v prostoru, kde jsou všechny objekty považovány za národní kulturní památku, a ani k samotným prostorům nebylo podle provozovatelů vůbec snadné se s italskou restaurací dostat.

artycok 3

V Artyčoku se dá sedět i uvnitř. Na kus Itálie se tady tak můžete zastavit i v zimě


„Výstaviště vypisuje výběrová řízení na volné budovy, do kterého se žadatel se svým projektem hlásí. A někdy bývá zadané nějaké téma, jako třeba v tomhle případě, kdy to byla Asie,“ popisuje mi proces získávání prostor Roman Olejar a dodává, že se pak obměnilo vedení města, a jim se podařilo přesvědčit porotu, že Itálie se sem prostě hodí víc. „Itálie nám přišla vhodnější i pro maminky s dětmi, které Stromovkou procházejí. Podle nás prostě spíš dáte dítěti do ruky kousek poctivé italské pizzy než čínské nudle,“ doplňuje Kopáček.

A co konkurence?

Stromovka je svět tak trochu sám pro sebe a z toho důvodu ohrožuje bistro víc než konkurence právě nadcházející zima, kdy lidé nebudou trávit tolik času venku a budou sem chodit tak maximálně venčit psy. Zavírat na zimní sezónu ale provozovatelé nechtějí.

Kousek od nás jsou navíc zprovozněné plynové grily. Pro koš plný kvalitního masa a zeleniny si pak budete moct přijít k nám.

„Rekonstrukce nám zabrala trochu víc času, než jsme předpokládali, a i kvůli tomu jsme otevřeli až nedávno. Chceme si teď s lidmi, kteří sem za námi chodí, budovat vztah, ne jim zavřít hned chvíli poté, co jsme otevřeli. Proto jsme začali rozvážet přes Wolt a Dáme jídlo. Díky tomu tady budeme i přes zimu normálně vařit. K tomu chceme začít prodávat naše domácí těstoviny,“ popisuje plány na zimu Roman Olejar. „Kousek od nás jsou navíc zprovozněné plynové grily, do kterých jen hodíte peníze, a můžete grilovat. Pro koš plný kvalitního masa a zeleniny si pak budete moct přijít k nám,“ popisují dál provozovatelé.

Jestli bude v piknikovém koši i pravý italský artyčok, záleží jen na zákaznících. Jeho chuť je každopádně jedinečná. Vlastně tak trochu jako po něm pojmenované bistro.

Související…

Na Maltézském náměstí si můžete vychutnat kousek Itálie. V Il Molo Prague
Klára Ponczová

foto: Bistro Artyčok, zdroj: Bistro Artyčok

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...