fbpx

Jak poznat člověka z Letné? Má dva psy, Volvo a něco proti Zemanovi Dalších 3 fotografií v galerii
Diagram sociálních bublin na Letné

V listopadu vyjde kniha, která mapuje vztahy, sociální bubliny a nezbytné persóny jedné pražské čtvrti

Zveřejněno: 20. 9. 2019

„Nejradši mám ten výhled od Letenskýho zámečku. Když je mi nejhůř nebo třeba jen potřebuju něco promyslet, tak si tam na chvíli zajdu a hned je líp,“ popisuje své oblíbené místo na Letné Alexandra Steklík Monhart, designérka, která se dostala do výběru 250 letenských osobností, jež bychom mohli nazvat offlajnovými influencery. Takovými, kteří si získávají pozornost lidí v reálném světě ne tím, co prezentují, ale tím, jací doopravdy jsou. Rozhovory s nimi o jejich vztahu k Letné, oblíbených místech a lidech, vyjdou letos v listopadu v knize s názvem Jedna čtvrť: Letná.

Na rozdíl od všech městských průvodců, kteří čtvrti popisují na úrovni ulic, domů, parků a kulturních památek, sahá tato kniha mnohem hlouběji, zaměřuje se na lidi a popisuje Letnou jako provázanou síť osobních vztahů. Právě místní lidé jsou totiž těmi, kteří určují atmosféru čtvrti a ráz sousedství.

letna kniha 2x

Kniha ze souhvězdí Letná už se chystá. Na pultech bude v listopadu


Díky vznikající knize tak spousta tváří, které dosud byly anonymní, získají svůj příběh a konkrétní jméno, což možná povede i k novým přátelstvím, která se nepotvrzují kliknutím, ale skutečným oslovením.

Knižní experiment

Jací lidé na Letné žijí, jaké mezi sebou mají vztahy a kdo jsou ti „propojovatelé“, kteří společně pomáhají držet komunity pohromadě, se rozhodla zjistit kreativní agentura a vydavatelství v jednom Yinachi. Úvodní sociologický výzkum, který pomohl důležité letenské postavy najít, nejprve identifikoval místa, která Letenští vnímají jako významná a na kterých se často potkávají.

Převážnou většinu portrétovaných tvoří lidé, jejichž známost nepřesahuje hranice jejich čtvrti, pro Letnou však znamenají mnoho.

Přímo v terénu pak výzkumníci hledali lidi, kteří těmto místům dodávají život a fungují zde jako zmínění „propojovatelé“ mezi jednotlivci i skupinami. Zvolená výzkumná metodologie vychází z analýzy sociálních sítí a v protikladu ke globálnímu trendu směřujícímu k digitálním technologiím stojí na tradičních způsobech sběru dat, založených z převážné části na osobním kontaktu.

Letenský portrét

Hlavním výstupem celého zkoumání je teď dvě stě padesát fotografických portrétů letenských propojovatelů, jež doprovází jejich vyprávění. Najdeme mezi nimi příslušníky všech generací i sociálních skupin, lidi s nejrůznějšími profesemi, zájmy, názory i vzděláním. Objevíme zde přirozeně výrazné postavy místního kulturně-hospodského vření, jako je třeba písničkář Jim Čert, i některé osobnosti všeobecně známé z kulturní sféry, třeba režisérky Helenu Třeštíkovou a Olgu Sommerovu.

Přímo naproti mýmu oknu se scházejí všichni blázni z Letný. Sedí tam i v zimě a já je sleduju z okna.

Převážnou většinu portrétovaných ale tvoří lidé, jejichž známost nepřesahuje hranice jejich čtvrti, pro Letnou však znamenají mnoho. Patří mezi ně třeba prodavačka v lahůdkářství Alena Janková, majitelka restaurace Pho U Letné Duan Trinh Thi nebo student a klavírista Vojtěch Kosek. Každý z nich v knize vypráví o svém vlastním osobitém přístupu k Letné, o svém životě, vzpomínkách a dojmech získaných v této čtvrti. „Přímo naproti mýmu oknu se scházejí všichni blázni z Letný. Sedí tam i v zimě a já je sleduju z okna. Spoustu z nich znám. Říkají mi, "lásko", máme se prostě rádi. A jednou tam s nima třeba taky budu sedět,“ řekl v rozhovoru pro knihu právě Vojta.

 

letna kombo

Mezi výrazné letenské tváře se zařadili i Barbora Borošová, Jitka Němcová, Gabriela Heclová a Jakub Kaifosz


Ve výpovědích zaznělo i mnoho velmi konkrétních faktů, třeba to, jaké byly dojmy mladého studenta na barikádě na Strossmayerově náměstí při květnovém povstání v roce 1945, ale třeba i inspirace, kam zajít na kafe nebo kde si zasadit bylinky. Spolu s letenskými zažijí čtenáři znovu požár Veletržního paláce, zaslechnou Oldřicha Nového zpívat milostné písně pod jedním z letenských oken nebo se projedou na skejtu po Stalinovi.

Sociální bubliny

Kromě portrétů místních se v knize objeví i řada významných míst setkávání obyvatel na Letné a popis jednotlivých sociálních bublin. Některá místa, jako je třeba Bio Oko nebo zahradní restaurace u Letenského zámečku, mají schopnost pomyslně propichovat stěny bublin a propojovat do nových celků lidi s různými zájmy, názory a společenským zázemím. Nejčastěji jde o místa, která sama o sobě plní hned několik funkcí, jako třeba funkci kulturní, sportovní a občerstvovací.

Nedávno vyšel článek o tom, jak poznáš typickýho Leteňáka. Prý musí mít dva psy neurčité rasy, kočárek a Volvo se samolepkou „Miloš Zeman není můj prezident“.

V důsledku přesunu komunikace na internet se společnost fragmentuje na menší celky, které si nerozumí a nedokážou se spolu bavit. A rozdělená společnost je zranitelná. Letenským propojovatelům proto můžeme přiřadit i jakousi ozdravnou společenskou funkci. „Nedávno vyšel článek o tom, jak poznáš typickýho Leteňáka. Prý musí mít dva psy neurčité rasy, kočárek a Volvo se samolepkou "Miloš Zeman není můj prezident". Splňuju všechny podmínky,“ prozradila na sebe v rozhovoru majitelka studia Jóga Letná Barbora Borošová. 

Zmapováním Letenské čtvrti prý práce na projektu nekončí a autoři by jej rádi přenesli i do dalších zemí, čtvrtí a měst. Konečně tak budeme moci lépe pochopit, jak vlastně městské komunity fungují a díky komu všemu se třeba konkrétně na Letné cítí tolik lidí být opravdu doma.

Související…

Robert Peňažka o vztazích, které formují Letnou, jednu pražskou čtvrť
Klára Ponczová

foto: Yinachi, zdroj: Jedna čtvrť: Letná

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...