fbpx

Proč se do Dublinu nemusí tak jako do Prahy jezdit jen na dobré pivo Dalších 4 fotografií v galerii
Temple Bar je přímo centrem kulturní čtvrti Dublinu

Hlavní město Irska je plné mladých veselých lidí. Možná je sbližují mosty a hospody. Protože po desáté už alkohol jinde nekoupíte

Zveřejněno: 13. 7. 2019

Stejně jako řada moderních měst se i Dublin stává jakousi směsicí různých kultur. Tradiční irská kultura se mísí s přistěhovaleckou populací z celého světa. I když irská metropole nepatří k těm nejkrásnějším městům, zaručuju vám, že si to město zamilujete. Irové mají svůj specifický smysl pro humor a téměř pořád jsou v dobré náladě. Jak jen to dělají?

Nejmladší populace v Evropě

Možná to bude tím, že jsou Irové mladí. Vlastně nejmladší v Evropě, a to s průměrným věkem 36 let. Přibližně padesát procent populace je mladší 25 let. A tento trend, zdá se, bude i nadále pokračovat, neboť Irsko spolu s Francií mají nejvyšší porodnost (na každou ženu připadají dvě děti). Navíc v roce 2017 populační růst v Irsku převýšil až pětinásobně průměr EU.

Ještě ve 30. letech 20. století lékaři doporučovali pití tohoto tmavého moku kojícím ženám a lidem trpícím chudokrevností.

Anebo to bude tím, že město, které je, co se týče obyvatel, o víc než polovinu menší než Praha, má poměrně velký počet hospod. A to celkem 772 hospod (během psaní tohoto článku je velmi pravděpodobné, že jich pár přibylo). Město je navíc domovem slavného piva Guinness, které patří k symbolům Irska.

guinness 1154853961

Jeden z největších pivovarů světa je také jedním z důvodů, proč do Dublinu zavítat


To poprvé začal vařit Arthur Guinness v roce 1759. Guiness se stalo největším pivovarem v Irsku roku 1838 a největším na světě v roce 1886 s roční produkcí 1,2 milionu barelů. Denně se v Dublinu vyrobí na 110 milionů půllitrů piva a dnes je Guinness šestým největším pivovarem na světě. Ještě ve 30. letech 20. století lékaři doporučovali pití tohoto tmavého moku kojícím ženám a lidem trpícím chudokrevností. Dnes už to prý lékaři nedělají.

Studenti z Trinity College

Dalším důvodem onoho štěstí místní společnosti může být i její vysoká vzdělanost. Místní univerzita Trinity College Dublin je nejstarší irskou vzdělávací institucí. Byla založena roku 1592 a může se pochlubit řadou slavných absolventů. Chodili na ní nejznámější literáti Irska Oscar Wilde a Samuel Beckett a také politické osobnosti (Theobald Wolfe Tone, Henry Grattan a prezident Mary Robinson).

Když vystupujete z autobusu, poděkujte řidiči za cestu a rozlučte se.

Univerzita je stále funkční a určitě stojí za návštěvu. Zejména pak světoznámá knihovna s nejslavnější knihou Book of Kells (Kniha z Kellsu), která byla napsána keltskými mnichy před rokem 800 (pozor, vstupné činí 11 euro na osobu).

dublin 1044070225

Nezaměnitelná je i atmosféra v docích


Uprostřed náměstí univerzity se nachází zvonice, která byla postavena v roce 1853. Ta se stala oblíbenou zastávkou pro turisty, kteří si ji s nadšením fotí. Tamní studenti se jí však vyhýbají kvůli jisté pověře, která tvrdí, že student, který pod ní projde v době zvonění, bude mít při zkouškách smůlu.

Mosty, které sbližují

Blíž k sobě tu lidé mají také díky mostům. V Dublinu se jich nachází celkem 21. Z nich vyniká O´Connell Bridge, který je jediným dopravním mostem v Evropě, jehož šířka přesahuje délku.

dublin 571569874

Most O´Connell Bridge překonává řeku Liffey v Dublinu


Tento most byl původně vyroben z lan a byl schopen pojmout pouze jednu osobu a osla. V roce 1801 byl nahrazen dřevěnou variantou. Roku 1863 byl znovu přestavěn, tentokrát už s pomocí betonu. Dublin je nejen díky mostům poměrně malé město, všude se tu prakticky dostanete pěšky.

A ještě tip na závěr, který dosvědčuje, že jsou tu lidi na sebe prostě milí: Když vystupujete z autobusu, poděkujte řidiči za cestu a rozlučte se. A pokud jsme se výše zmínili o hospodách, tak vězte, že po desáté hodině večerní nekoupíte v místních supermarketech ani kapku alkoholu. Musíte jít zkrátka do hospody.

Související…

Před 60 lety po světě jezdilo 70 milionů lidí. Dnes planetu devastuje 1,4 miliardy turistů
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: Dublin (Wikipedie)

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...