fbpx

Znáte vitamíny, které ovlivňují ženské zdraví? Ochrání před depresemi, předčasným stárnutím i bolestivou menstruací 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Muži jsou z Marsu, ženy z Venuše, napsal poprvé ve svém stejnojmenném bestselleru v roce 1992 americký spisovatel John Gray. Obě pohlaví jsou přitom rozdílné nejen v oblasti vztahů a práce, ale i co se biologie týče. Například mužský mozek je o 100 gramů těžší než ženský, ale ten ženský obsahuje pro změnu více nervových buněk. Podobně jsme na tom i s naší DNA…

Zveřejněno: 8. 3. 2024

Lidská DNA je jak u žen, tak u mužů z 99 % identická. Rozdíl v DNA mužů a žen je způsoben hlavně přítomností různých pohlavních chromozomů.

„Naše DNA se skládá z 46 chromozomů, přičemž polovinu (23 chromozomů) zdědíme od našeho otce a druhou polovinu od matky. Výjimku tvoří pohlavní chromozomy, známé jako X a Y. Ženy mají dva X chromozomy (XX), jeden od každého rodiče, zatímco muži mají jeden X chromozom od matky a jeden Y chromozom od otce (XY). Genetické pohlaví jedince je tedy určeno tím, jaký chromozom je zděděn od otce. X chromozom je jeden z největších chromozomů a nese přibližně 1 500 genů, zatímco Y chromozom je mnohem menší a obsahuje jen něco přes 78 genů. Tyto geny na Y chromozomu se liší od těch na X chromozomu a zahrnují geny, které jsou důležité pro mužskou pohlavní determinaci, vývoj a funkci mužských reprodukčních orgánů (a spermií) a sekundárních pohlavních znaků. Y chromozom je stále objektem intenzivního výzkumu, protože ne všechny geny a jejich funkce jsou dosud plně objasněny,” vysvětluje Ing. et Ing. Barbora Procházková, PhD. z vědeckého týmu Chromozoom a dodává:

„Biologické rozdíly mezi muži a ženami však nejsou omezeny pouze na geny přítomné na Y chromozomu; jsou také výsledkem interakce genů na X chromozomu a jejich vzájemného působení. Tyto interakce mohou ovlivňovat rozdílnou expresi genů, tedy to, zda se daný gen projeví u obou pohlaví, což přispívá k široké škále fyzických, fyziologických a možná i behaviorálních rozdílů mezi muži a ženami.”

Ženy by měly konzumovat 2x více železa než muži

Zbylé 1 % naší genetické výbavy určuje rozdíly mezi pohlavími, které ovlivňují naše potřeby nejen v oblasti výživy. Ty nelze přičítat pouze odlišnému fyziologickému vzhledu mezi muži a ženami, ale také genetickým polymorfismům, které se vyskytují s různou četností u jednotlivých pohlaví. Genetická variabilita je zodpovědná za většinu rozdílů mezi jednotlivci, včetně barvy očí, hmotnosti, náchylnosti k potravinovým tolerancím a mnoha dalším. Nikoho tak jistě nepřekvapí, že i v rámci výživy existují genetické rozdíly, které jsou navíc specifické pro jednotlivá pohlaví.

Vitamíny skupiny B hrají zásadní roli v mnoha tělesných procesech, včetně energetického metabolismu, tvorby červených krvinek a správné funkce nervového systému.

Zatímco by muži měli zvýšit příjem selenu, ženy by pro změnu měly zdvojnásobit dávku železa, esenciálního minerálu, který je přítomen v různých potravinách, včetně hovězího masa, luštěnin, listové zeleniny nebo ořechů. „Ženy ztrácejí nejvíce železa právě během menstruace. Tento minerál je potřebný pro tvorbu červených krvinek, které právě díky železu mají schopnost přenášet kyslík do tkání. Zároveň podporuje imunitní systém a energetický metabolismus, protože je součástí mnoha enzymů. A proto nedostatek železa může způsobit únavu i vyčerpání. Přidáním železa do vaší stravy můžete posílit své zdraví, bojovat proti únavě a podpořit optimální výkon vašeho těla. Zvýšená potřeba je pak obzvláště kritická během těhotenství a kojení, kdy je železo potřebné pro správný růstu a vývoje plodu a novorozence,” doplňuje svou kolegyni vědecká specialistka v oblasti biochemie a výživy Mgr. Soňa Talacko, PhD. ze společnosti Chromozoom.

“Béčko” je svatým grálem pro správnou funkci ženského těla

Vedle železa by ženy měly do jídelníčku zařadit celé spektrum vitamínu B, zejména B9 (folát), B12 a B6. Vitamíny skupiny B hrají zásadní roli v mnoha tělesných procesech, včetně energetického metabolismu, tvorby červených krvinek a správné funkce nervového systému. Pro ženy jsou tyto vitamíny obzvláště důležité z několika důvodů:

Vitamín B9 (folát) je kritický pro prevenci vývojových vad u plodu během těhotenství, a proto by ženy v reprodukčním věku měly zajistit jeho dostatečný příjem již před otěhotněním a v prvním trimestru. Během menstruačního cyklu, kdy ženy ztrácejí krev a s ní železo, vitamíny B6 a B12 podporují tvorbu červených krvinek a pomáhají předcházet anémii. Vitamín B2 je naopak důležitý pro ty ženy, které se snaží udržet si zdravou a krásnou pleť. U mladších žen zabraňuje předčasné tvorbě vrásek a suchosti pokožky. Jeho nedostatek lze poznat na vlasech, které se stávají matnými a nehtech, které jsou křehké. Zároveň přispívá k správné funkci zraku, srdce i dalších orgánů.

female.png 1256x962 subsampling 2

„V Chromozoomu jsme nyní navrhli doplněk stravy pro ženy nazvaný Daily Female. Ten obsahuje vitamín B6, který přispívá k optimální regulaci hormonální aktivity, dále důležitý vitamin B9 v aktivní formě L-methylfolát, jenž podporuje normální psychickou činnost a růst zárodečných tkání během těhotenství. Nechybí ani hořčík a vitamin D3 přispívající k udržení normální činnosti svalů a zdraví kostí, účinné rostlinné antioxidanty a vitaminy C a E, které ochraňují buňky před oxidativním stresem,” upozorňuje specialistka v oblasti biochemie a výživy.

Součástí přípravku Daily Female je i často nedostatkový selen, který přispívá ke správné činnosti štítné žlázy a tvorbě hormonů štítné žlázy, nebo zinek zodpovědný za zdraví vlasů i normální plodnost. Najdete zde také větší množství železa, které ženy pravidelně ztrácejí během menstruačního cyklu. Obsahuje i další stopové a nezbytné minerály jako mangan, chrom, bor a jód. A v neposlední řadě i vitamin A pro podporu imunitního systému, případně vitamin K ve formě nedostatkového menachinonu K2.

Ve kterou denní dobu je žádoucí užívat vitamíny?

  • D a K2 – po větším jídle, které obsahuje tuky
  • Zinek – po větším jídle
  • C – ráno s jídlem nebo i na lačno
  • B (skupiny) – ráno
  • Železo – pokud užíváte samostatně, tak ideálně před jídlem mimo pití kávy, a ideálně společně s vitamín C pro lepší vstřebatelnost, třeba i s ovocem
  • Hořčík – používejte ideálně chelátové formy hořčíku – bisglycinát hořečnatý je nejlepší užívat před spaním pro celkové zklidnění

Ke kterým obtížím jsou ženy náchylnější?

Kardiovaskulární problémy: Přestože studie ukazují, že muži mají sklon k srdečním infarktům v mladších letech, rizika spojená se srdcem se u žen zvyšují později okolo 55. věku života, nejčastěji během menoupauzy, a to zejména v souvislosti s hormonálními změnami spojenými s tímto obdobím. Vitamín B9, B12 a B6 a vitamín D společně potlačují vliv polymorfismu v genu pro MTHFR, který je častěji nesen právě ženským pohlavím.

Osteoporóza: Ženy mají vyšší riziko osteoporózy, což je stav charakterizovaný oslabenými kostmi. To je často spojeno s postmenopauzálním snížením hladin estrogenů. Jak proti tomu bojovat? Doporučuje se zařadit dostatečný příjem vápníku a vitamínu D pro podporu zdraví kostí, který najdete v mléčných produktech i listové zelenině, pravidelně se věnovat cvičení orientovanému na posílení kostí a zlepšení rovnováhy, omezit konzumaci alkoholu a vyhnout se kouření.

Duševní zdraví: Podle Světové zdravotnické organizace (WHO) trpí depresí přibližně 5,1 % mužů a 9,3 % žen. Tento údaj naznačuje, že ženy jsou téměř dvakrát více náchylné k depresi než muži. Dvojnásobně více případů se týká i úzkostných poruch. Vyšší pravděpodobnost duševního neklidu souvisí také s hormonálními změnami během menstruačního cyklu, těhotenství a menopauzy.

Autoimunitní onemocnění: Například lupus (systémový lupus erythematosus, SLE) postihuje ženy v poměru přibližně 9:1. To znamená, že na každého muže s lupusem připadá přibližně devět žen. Častěji se ženy potýkají také s revmatoidní artritidou (RA). Mohou za to pohlavní hormony, genetické faktory i imunitní systém.

Související…

Rakovinou prsu může onemocnět každá žena bez ohledu na věk i genetickou zátěž. Jaká je prevence?
Martina Malá

foto: Shutterstock, Chromozoom, zdroj: Chromozoom

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...