fbpx

Vánoce, svátky přejídání a alkoholu. Zkuste to letos jinak! 1 fotografie
zdroj: Pexels

Vánoce v sobě skrývají spoustu kouzelných zvyků a tradic – sledování pohádek, setkávání se s přáteli a rodinou nebo tradiční štědrovečerní večeři. K těmto aktivitám ovšem neodmyslitelně patří také sladké cukroví, vaječný likér, chlebíčky, smažený kapr a bramborový salát s pořádnou dávkou majonézy. Lehce se tak může stát, že se necháme strhnout slavnostní atmosférou natolik, že zapomeneme na své zdraví.

Zveřejněno: 13. 12. 2023

Hektický rok máme za s sebou, a tak je potřeba se pořádně odměnit. Začíná to vánočními večírky, pokračuje návštěvami rodiny a blízkých a končí lenošením u pohádek. Není tak žádným tajemstvím, že kvůli nahromaděnému stresu z posledních týdnů můžeme tělu dobrovolně “naordinovat” i několik kil navíc.

Navíc nejde o nic neobvyklého. Je totiž vědecky dokázáno, že příjemné chvíle s blízkými nás tak nějak přirozeně svádí k větší konzumaci jídla. Tento jev popsal už v roce 1994 De Castro, který ve své studii potvrdil, že přítomnost rodiny a přátel zvyšuje apetit k jídlu. Z jeho výzkumu vyplynulo, že muži snědli o 36 % více jídla, když byli s jinými lidmi, než když byli sami, a ženy dokonce o 40 %.

Na sytost má vliv i genetika

Sytost a pocit hladu jsou procesy řízené hormonálně, přičemž centra v hypotalamu mozku reagují na tyto hormonální signály a regulují tak příjem potravy. Nerovnováha nebo poruchy v produkci těchto hormonů mohou vést k narušení vnitřních regulačních procesů v našem těle. „Mnoho lidí se přejídá, protože jednoduše necítí, kdy mají dost a jsou sytí. Tato vlastnost se nazývá opoždění pocitu sytosti a je dědičná. Opoždění pocitu sytosti je také podstatným důvodem toho, proč mají lidé s nadváhou problém zbavit se přebytečné hmotnosti a udržet si zdravou váhu. Ten, kdo trpí opožděným pocitem sytosti, má tendenci jíst až o 10 % více kalorií než průměrný člověk,” upozorňuje genetička Ing. et. Ing. Barbora Procházková, Ph.D., vedoucí vědeckého týmu Chromozoom, která stojí za vývojem DNA testů Chromozoom.

Přirozená pohybová aktivita podporuje fyzické zdraví a kardiovaskulární systém, zlepšuje duševní pohodu a pomáhá v trávení, což je důležité obzvlášť při vánočním hodování. 

Kromě genetiky může náš pocit sytosti ovlivnit i výběr jídla, stravovací návyky, zastoupení živin nebo obsah vlákniny. Základní pravidlo, ať už během Vánoc, nebo ve kterémkoliv jiném období, tak zní – všeho s mírou. Rozhodně bychom si o svátcích neměli nic zakazovat, důležité je ale správné množství. Zapomínat bychom pak neměli ani na dostatečný příjem tekutin, hlavně čisté vody.

Všeho s mírou

Podle Evy Kociánové, lékařky a zároveň garantky projektu Srdce v hlavě, jenž odkrývá tajemství preventivní kardiologie a rizikových faktorů, je důležité omezit takzvané zobání. „Poradila bych lidem, aby dodržovali mezi jídly pauzy a nebylo to kontinuální jezení od rána až do večera. Nechat si zkrátka aspoň tříhodinové mezery, aby se organismus mohl mezitím vzpamatovat,“ uvedla lékařka Eva Kociánová. Lidé se zvýšeným cholesterolem by zase měli omezit především tučná jídla, jako jsou třeba tučné sýry nebo uzeniny.

„Mezi špatné návyky, které mohou snadno zvýšit hladinu cholesterolu na nebezpečnou úroveň, patří konzumace velkého množství rafinovaného cukru a zpracovaných tuků (včetně trans-tuků), vyhýbání se cvičení, pití velkého množství alkoholu a časté kouření,” dodává Ing. et. Ing. Barbora Procházková, Ph.D.

Nezapomínejte na přirozený pohyb

Vánoční svátky mnozí vnímají jako období, kdy je vše dovoleno. Na jednu stranu je to tak správně, protože jen díky odpočinku a regeneraci můžeme zlepšit duševní pohodu a připravit se na to, co nás čeká v příštím roce – na straně druhé bychom však měli mít na paměti, že extrémní přejídání a zapíjení kapra půl litrem sladké limonády nám v ničem nepomůže.

Důležitý je balanc. Proto nezapomínejte na pravidelné procházky, po kterých nám pak bude chutnat ještě lépe. Přirozená pohybová aktivita totiž podporuje fyzické zdraví a kardiovaskulární systém, zlepšuje duševní pohodu a pomáhá v trávení, což je důležité obzvlášť při vánočním hodování. 

Související…

Leden, měsíc rozvodů. Jak zvládnout vánoční stresy, abyste nerozšířili statistiky?
Dora Hanzelová

 

 

foto: Pexels, zdroj: Chromozoom

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...