fbpx

Rozdíl mezi klasickou a zdravotní matrací 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Uvažujete o koupi nové matrace, ale nevíte, zda se vám vyplatí „normální“ matrace nebo zda raději nesáhnout po zdravotní či ortopedické? Každá z těchto druhů má něco do sebe a může vám výrazně pomoci ke kvalitnějšímu spánku. Jak, to si vysvětlíme v tomto článku.

Zveřejněno: 26. 6. 2023

Pokud trpíte určitými zdravotními komplikacemi, rozhodně by stála za zmínku možnost zakoupení zdravotní matrace či matrace ortopedické. Ta nabídne lepší vlastnosti nejen při samotném spánku, ale také při ulehání a vstávání.

Běžná matrace

Běžnou matraci koupíte prakticky v každé prodejně s matracemi nebo s nábytkem. Zpravidla mají také standardizované rozměry, takže sehnat matrace 90 x 200 centimetrů do klasické postele nebude žádný problém. Tyto „běžné“ matrace nepotřebují žádný certifikát a vlastně záleží jen na vás, jaké vlastnosti budete požadovat.

Normální matrace seženete také v nejrůznějších e-shopech. Sehnat takovou matraci není žádný problém. Levné matrace v této kategorii také nejsou výjimkou a dobře poslouží i několik let, takže koupí běžné matrace můžete ušetřit.

Zdravotní matrace

S označením zdravotní matrace se můžete setkat v obchodech poměrně často, ovšem ne vždy je to pravda. Prodejci tak často označují i matrace, které vůbec zdravotní nejsou. Pokud byste totiž kupovali opravdu zdravotní matraci, bude zařazena jako zdravotní pomůcka a bude tak na ni snížená sazba DPH.

I levné matrace mohou být zdraví prospěšné, stačí si jen vybrat tu správnou, ideální s certifikátem o klinicích testech.

Takové matrace pak disponují také certifikátem, který dokládá, že se jedná skutečně o zdravotně nezávadnou matraci, splňuje nejvyšší nároky na použité materiály a obsahuje všechny potřebné certifikáty. Matrace Praha pak nabízejí jak zdravotní, tak běžné matrace.

Ortopedické matrace

Tento typ matrace dokáže dokonale zatočit s bolestmi zad, které mohou být způsobeny špatnou matrací. Dokáží také zajistit dostatečně kvalitní spánek, abyste si v noci odpočali. Všechny ortopedické vlastnosti těchto matrací jsou opět doloženy certifikáty, které vám zajistí zdravotní nezávadnost a samozřejmě také bezpečnost.

levné matrace mohou být zdraví prospěšné, stačí si jen vybrat tu správnou, ideální s certifikátem o klinicích testech. Ve vyšším věku už se pak takové matrace rozhodně doporučují, protože kvalitní spánek je potřebný v každém věku.

Související…

Dejte únavě vale: 11 tipů, jak obnovit svůj přirozený spánkový rytmus
Martina Ignasová

foto: Deposit Photos, zdroj: Matrace Matex

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...