fbpx

Tři pravidla pro zdravé sportování v zimě 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Venkovní teploty pod bodem mrazu vyženou často lidi z venku zpět do teplých domovů. Sportovní aktivity vyřazovat nemusíte, ovšem je třeba dbát zvýšené pozornosti.

Zveřejněno: 15. 2. 2023

Pojďme se podívat na pravidla pro bezpečné a účinné sportování v zimě.

#1 Vitamíny

Jak dobře víme, zima je zlatá doba pro různé respirační viry. „Chladný vzduch je spojen se zvýšeným výskytem virových infekcí, protože už při malém poklesu teploty v podstatě ztrácíte polovinu imunity,“ říká rinolog Benjamin Bleier. Lidé tak v zimě trpí nemocemi mnohem častěji. Jak tomu předejít? Přidejte do svého jídelníčku kromě stravy bohaté na vlákniny a bílkoviny také pravidelnou porci vitamínů.

Jedničkou je přirozeně vitamín C, jehož potřeba roste právě v zimních měsících, kdy jsme díky jeho nedostatku k nejrůznějším nemocem náchylnější. Stejně důležitý je i vitamín D, jehož užívání podporuje a vytváří protilátky proti antigenům a toxinům, které se dostaly do lidského organismu.

Trénink v chladném počasí je velmi cenný. Vaše tělo totiž spotřebuje více energie aby se zahřálo, což znamená více spálených tukových zásob. 

Dále by lidé, kteří pravidelně sportují, měli zvážit například koenzym q10. Ten plní hned dvě úlohy zároveň. Je nepostradatelný při výrobě buněčné energie a posiluje tím srdce, svaly a nervy. Zároveň je důležitý pro hladkou a zdravě vypadající pleť.

#2 Protažení a správné tempo

Pokud sportujete venku, myslete více než kdykoliv jindy na řádné protažení a rozehřátí svalů. V nízkých teplotách je lidské tělo ztuhlé a svaly náchylné ke zraněním. Dbejte tedy na pořádné protažení a strečink před výkonem, jinak vám hrozí zranění. Důraz klademe na protažení zádových svalů, ramen, stehen a lýtek.

Obecně se říká, že v chladu a mrazu bychom neměli trénovat rychlost a dynamiku. I profesionální sportovci často přes zimní měsíce počítají naběhané kilometry se zřetelem na objem, nikoliv rychlost. Ideální je pohybovat se volným tempem do 75 procent maximální tepové frekvence. 

Přes všechna úskalí je ale trénink v chladném počasí velmi cenný. Vaše tělo totiž spotřebuje více energie, aby se zahřálo, což znamená více spálených tukových zásob. Ideální pro hubnutí. Další velkou výhodou sportování v zimě je přirozené posilování imunitního systému. Nemusíte tak být otužilec, který v zimě láme ledy rybníků, abyste venkovní aktivitou pomohli už zmíněnému imunitnímu systému v boji s všudypřítomnými viry a bakteriemi.

#3 Vrstvení oblečení

Jednou z klíčových věcí je umět se na sportování v zimě správně obléct. Doporučujeme tři vrstvy. První vrstva by měla být funkční termoprádlo, které bude přiléhat na tělo a odvádět tak pot. Mezery mezi tělem a prádlem nejsou tedy příliš žádoucí, dbejte, aby vám termoprádlo nebylo moc volné.

Druhou vrstvou jsou svršky v podobě mikin či trik s dlouhým rukávem. I tady platí, že prádlo by mělo být prodyšné, odvádělo pot z těla a nehromadilo jej z první vrstvy. Třetí vrstvou je pak bunda, ideálně odolná proti dešti a větru. Na rozdíl od termoprádla bunda by měla mít volnější střih a měla by mít prodloužená záda pro ochranu ledvin.

Podle vícero odborníků uniká nejvíc tepla přes hlavu, takže je důležité mít na hlavě čepici, na rukou rukavice a na krku šálu nebo speciální šátek. 

Související…

Odolnost vůči chřipkovým kmenům do jisté míry určuje i rok narození
Hana Průšová

foto: Shutterstock , zdroj: Vitamin360

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...