fbpx

Na co si dát pozor při výběru obuvi? Čím se vyznačují modely nejvyšší kvality? Na tyto otázky odpovídáme v tomto článku

Zveřejněno: 2. 12. 2022

Jedním ze základních kamenů horského šatníku je určitě správně zvolená obuv. zejména na podzim a v zimě, kdy musíme čelit srážkám, nízkým teplotám nebo námraze.

Svršek - moderní nebo klasický?

Prvním prvkem, který musíme při výběru bot řádně zkontrolovat, je svršek naší nové obuvi. Ten může být vyroben z moderních syntetických materiálů a různých druhů kůže, jako je semiš, nubuk nebo lícová kůže. Který svršek pro nás bude nejlepší? Syntetické svršky často poskytují lepší ventilaci a velmi vysokou úroveň strukturální pevnosti, zejména se jedná o tkaniny Cordura® a SuperFabric®. Syntetické tkaniny jsou také obecně lehčí. Je však důležité mít na paměti, že boty ze syntetických tkanin se nevytáhnou, což znamená, že musíme věnovat zvláštní pozornost výběru správné velikosti.

Druhým extrémem trekové obuvi jsou modely vyrobené z kůže. Poskytují vysokou úroveň pohodlí a obuv se po určité době "zacvičení" dokonale přizpůsobí tvaru našich nohou. Modely z lícové kůže se velmi snadno udržují a čistí. Pokud se však rozhodneme koupit kožené boty, stojí za to se o svršku dozvědět více. 

2

Záleží vám na nejvyšší kvalitě? Vyhněte se koženým botám, jejichž tloušťka není uvedena ve specifikaci, a dávejte si pozor na jediné slovo Perwanger®.

S membránou nebo bez ní?

Věčná otázka pro milovníky pěší turistiky na horách. Měly by mít trekové boty dámské a trekové boty pánské nepromokavou membránu? Odpověď na tuto otázku není jednoduchá. Vysoce kvalitní membrána, jako je GORE-TEX®, je navržena tak, aby chránila vaše nohy před promočením a zároveň poskytovala nejvyšší úroveň prodyšnosti. Membrána však vždy funguje jako bariéra pro vodní páry (pot), které se během túry vyskytují. Na podzim a v zimě je proto nejlepší sáhnout po botách vybavených membránou.

V létě mohou boty bez membrány fungovat mnohem lépe. I když zmoknou, boty bez nepromokavé membrány jednoduše rychleji vyschnou. V případě klasické trekové obuvi z lícové kůže však absence membrány nemusí nutně znamenat nedostatečnou odolnost proti vlhkosti. Správná impregnace a naolejování kůže vás účinně ochrání před promočením.

Podrážka - klíč k úspěchu v horách

Dalším klíčovým prvkem každé pohorky je podrážka, kterou je vybavena. Právě podrážka výrazně ovlivňuje cenu obuvi! Proč? Protože právě podrážka je jediným kontaktním bodem se zemí a je to právě podrážka, která nám musí zajistit správnou přilnavost. Na trhu najdete mnoho modelů trekové obuvi, které využívají vynikající kvalitu řešení značek Vibram® nebo POMOCA®.

Správné gumové směsi použité v pokročilých podrážkách nám poskytují optimální poměr trakce a odolnosti. Výrobci totiž musí najít zlatou střední cestu mezi gumovou směsí, která nám zajistí vynikající přilnavost a zároveň se nebude příliš rychle opotřebovávat. Na trhu najdeme mnoho specializovaných konstrukcí, které nám umožní efektivně překonat jakýkoli terén, od kluzkých mokrých kamenů až po bláto.

3 1

Další klíčovou vlastností je tuhost podrážky. Pro celoroční použití v horském terénu je vhodná pouze obuv s dostatečnou tuhostí. Proč? Kompatibilita s turistickými mačkami totiž závisí na tuhosti podrážky. Proto se vyplatí věnovat pozornost technickým specifikacím obuvi, pokud ji chceme používat i v zimě ve spojení s mačkami. Nejpokročilejší modely trekových bot, často označované také jako boty na vysokohorskou turistiku, mají inserty v oblasti špičky a/nebo paty, které umožňují použití pokročilejších poloautomatických a automatických maček.

Na co si ještě dát pozor?

Výběrem správného svršku, podrážky a verze obuvi naše práce před nákupem nekončí. Nejdůležitější je (zejména u syntetických modelů nebo modelů s plnou obsázkou) zkoušení. Nezapomeňte, že trekové boty se nezkouší s běžnými ponožkami, mějme ponožky, které nosíme do hor! Pokud máme v plánu zimní turistiku, musíme si nechat trochu místa na další pár.

Boty by se měly zkoušet na "unavených" nohách. Díky tomu si zopakujeme situaci, kdy nám po túře otékají nohy. Téma zkoušení trekové obuvi je složité, proto se vyplatí věnovat mu více pozornosti. Zapomeňte na svou "civilní" velikost a vybírejte boty tak, aby dobře fungovaly bez ohledu na zvolenou trasu.

Související…

Tipy na výlet: Zkamenělý pastýř, který dál střeží své neviditelné stádo
Nový Fénix

foto: 8a, zdroj: 8a

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...