fbpx

Ekonomické vytápění domova i bazénu – co víc si přát? 2 fotografie
zdroj: Pexels

Moderní a dnes už velmi rozšířený způsob vytápění pomocí shromažďování solární energie. Pokud řešíte stavbu domu nebo rozsáhlou rekonstrukci, nabízí se právě solární vytápění. Jak fungují a co od nich očekávat?

Zveřejněno: 2. 7. 2022

S čím se vlastně můžete v dnešní době potkat? Solární systémy jsou využitelné jak pro ohřev TUV, tak pro solární ohřev bazénů. Samozřejmě existují také systémy pro přitápění.

Celoroční solární systémy se používají jak pro přitápění (ohřev teplé užitkové vody), tak pro ohřev vody ve venkovním či krytém bazénu. Chcete-li solární systém využít čistě pro vytápění domu, snadno jej lze napojit na elektrokotel či kondenzační kotel. Kvůli případnému přehřívání je žádoucí instalovat také tepelné regulátory.

V létě a v teplejších měsících pak můžete doplňkově využít i sezónní solární systémy, které jsou oproti celoročním systémům výrazně levnější.

Fotovoltaické a fototermické panely

Oba typy jsou instalovány na střechách či na pozemcích k tomu určených a oběma se říká solární panely, protože využívají solární energii. Rozdíl je však v účelu, za kterým je solární energie shromažďována. Fotovoltaické panely přeměňují tepelnou energii na elektřinu, kterou je zásobován celý dům. Pomocí elektrické energie se pak například vytápí celý dům nebo jeho části.

pexels los muertos crew 8853500

Fototermické kolektory naopak přeměňují sluneční energii na teplo. Tento solární kolektor má na sobě absorbér, na nějž dopadá sluneční záření. Mezi kolektorem a výměníkem tepla proudí teplonosná kapalina, která má za úkol teplo sbírat a přemisťovat.

Když je propojíte s kotlem

Rozhodnete-li se pro kondenzační plynový kotel, ušetříte v kombinaci se solárním panelem až 30 % energie. Podobné je to u elektrokotlů. Kámen úrazu však může nastat v případě, že jste až doposud využívali snížené sazby za elektřinu – noční proud. Pokud propojíte systém s tepelným čerpadlem počítejte s tím, že čerpadlo potřebuje na 2 – 3 kW topného výkonu zhruba 1 kW elektrické energie.

Zahradní wellness včetně sprchy

Dáváte přednost lenošení u vlastního bazénu? I ten je ale potřeba udržovat. Chemikálie, které využíváte k udržení průzračné hladiny bazénu však mohou podráždit vaši pokožku. Před a po každém koupání byste se tedy měli osprchovat. A jak si zjednodušit letní pohodové dny u bazénu? Mohla by vám přijít vhod solární sprcha!

A jak v létě lenošíte vy?

Související…

Co ještě nevíte o podlahovém topení?
Komerční článek

foto: Pexels, zdroj: Topení levně

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...