fbpx

Co ještě nevíte o podlahovém topení? 2 fotografie
zdroj: Pexels

Neexistuje komfortnější způsob vytápění. Když jde teplo od země, potřebujete o pár stupínků nižší teplotu, než při vytápění klasickým radiátorem. Tento komfort si můžete dopřát třeba v celém domě a neprotopit přitom majlant

Zveřejněno: 2. 7. 2022

Když svůj domov vytápíte tak velkou plochou, jako je podlaha, není k vytopení domu potřeba teplota o moc vyšší, než teplota venkovní. Obejdete se bez nevzhledných radiátorů a o praktičnosti a pohodlnosti asi ani mluvit nemusíme.

Podlahové topení funguje na principu zahřívání topných kabelů, fólií nebo rohoží, které jsou umístěny v podlaze. Dnes ale převažují systémy, kdy jsou topné prvky uloženy blízko pod krytinou, čímž zaručují rychlejší dosažení požadované teploty podlahy a také pružnou regulaci. Jejich instalace je méně náročná a umožňuje instalaci suchým způsobem, což ocení zejména majitelé dřevostaveb.

Tip: Podlahové topení, koupelnové radiátory, krbová kamna, oblíbené elektrokotle Mora-Top a další vybavení z oblasti voda topení plyn pořídíte za skvělé ceny na Topenilevne.cz!

Není podlahové vytápění zdraví škodlivé?

V době, kdy se podlahové topení instalovalo do nezateplených objektů a teplota podlahy dosahovala příliš vysokých hodnot, byla tato obava oprávněná. Podlahové topení však do takových budov jako hlavní zdroj tepla nepatří!

mora top electra

Elektrokotel Mora Top (zdroj: Topení levně)


Podlahové topení může mít – pokud je použito v objektu, pro který je vhodné – dokonce i zdravotní benefity. Teplo se totiž šíří sáláním a jen velmi lehkým prouděním, které probíhá na celé ploše. Tím se oproti vytápění radiátory omezuje cirkulace a tím i víření prachu.

Nebude to stát majlant?

Elektřina není zrovna levným zdrojem vytápění. Proto je elektrické podlahové topení vhodné tam, kde se jí co nejméně. Patří tedy především do novostaveb s nízkými tepelnými ztrátami. Je vhodná pro domy energeticky úsporné, nízkoenergetické a pasivní.  

U domu s nízkou potřebou tepla na vytápění vás pak více než cena energie bude zajímat cena pořizovací.  A ta jsou právě u elektrického podlahového topení nízká. Při vytápění domu pomocí elektřiny navíc můžete žádat o sníženou sazbu, která platí až 20 hodin denně. Díky tomu tak ušetříte i na provozu ostatních elektrických spotřebičů.

Související…

I radiátory mohou být stylové. Opravdu!
Komerční článek

foto: Pexels, Topení levně, zdroj: Topení levně

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...