fbpx

Vytápění: Jaký zdroj zvolit pro úsporný chod domácnosti? 1 fotografie
zdroj: Topení levně

Řešíte, jak snížit náklady na vytápění nebo teprve řešíte zdroj vytápění, který pro vás bude optimální vzhledem k ceně a výkonu? Šetřete svou peněženku a zvolte takový typ vytápění, který bude odpovídat vašim potřebám a zároveň vám neudělá díru do rodinného rozpočtu

Zveřejněno: 1. 7. 2022

Pokud je pro vás na prvním místě pohodlí, bude vašim potřebám nejlépe odpovídat elektrický zdroj vytápění. Jednoduchá obsluha, ekologický provoz, minimální údržba a snadná dostupnost. Právě tyto faktory na elektrickém vytápění nejvíce oceníte. V současné době se elektrické vytápění díky své bezúdržbovosti těší opravdovému výslunní.

Aby se vám vytápění elektřinou zbytečně neprodražilo, ořádně si proklepněte dodavatele elektřiny a udělejte si menší průzkum, který tarif bude nejvíce odpovídat vašim požadavkům. Pokud zvolíte ten optimální, může vycházet elektrické vytápění dokonce srovnatelně s vytápěním plynem.

Velké oblibě se těší v poslední době podlahové vytápění, které je sice nákladnější na pořízení, ale ve spojení s krbovými kamny nemá pro nízkoenergetickou či pasivní stavbu konkurenci. Je však nezbytné, aby byl dům dobře zateplen a tepelné ztráty byly tím pádem na minimu.

Plyn – vyplatí se?

Vytápění plynem je ekologické, a pokud zvolíte ten nejefektivnější způsob (kondenzační kotel), je zajímavé také po ekonomické stránce.

Přípojka je samozřejmě nezbytnou součástí. Pokud byste ale rádi topili plynem a není z nějakých důvodů připojení na rozvod plynu možné, lze situaci vyřešit i tak. Musíte ale počítat s tím, že budete potřebovat samostatný zdroj propanbutanu – tudíž i prostor, kam jej umístíte a budete pravidelně doplňovat.

Pevná paliva – levná klasika?

Ano, je to tak – alespoň ve většině případů. V tomto případě se rozhodněte, zda vám bude více vyhovovat uhlí, brikety, pelety či dřevo – záleží samozřejmě, ke kterému zdroji máte nejsnazší přístup -  a podle toho pořídit odpovídající kotel na tuhá paliva. U dřeva je velkou výhodou, že se pořádají samosběry, za určitých podmínek a s vlastním odvozem si tedy můžete odvézt řádné množství dřeva, a to za velmi výhodnou cenu.

Související…

Krb, krbová kamna, nebo krbová vložka?
Komerční článek

foto: Topení levně, zdroj: Topení levně

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...