fbpx

Také si chcete pořídit krbová kamna či krbovou vložku a užívat si tak neopakovatelné teplo hořícího ohně? Pokud byste se také rádi za zimních večerů stulili se sklenkou vína před romantickým ohníčkem, čtěte dál – zjistili jsme, jaké máte možnosti

Zveřejněno: 1. 7. 2022

Účinnost otevřeného krbu je maximálně 30 %. Už to je celkem pádný argument proti, ale když zjistíte, že velká část kouře a jisker se vám bude linout celým domem, nejspíš od toho nápadu upustíte. Romantika to totiž bude zajisté nekonečná, třeba až budete každé léto malovat celý dům, protože máte všechny stěny šedivé. Nebo až budete shánět nepropustné pytle, aby vám ochránily oblečení před všudypřítomným kouřem. A aby toho nebylo málo, teplo z krbu si užijete jen v té místnosti, ve které bude hořet.

Pokud ale vlastníte malou chalupu, kde si rádi užijete tu pravou romantiku, aniž byste museli přemýšlet nad tím, zda vám od kouře nenačichne oblečení, je to pro krb určitě to pravé místo.

hs flamingo krbova vlozka

HS Flamingo krbová vložka (zdroj: Topení levně)


Argumentů proti krbu je zkrátka až příliš. Takže na výběr zbývá krbová vložka či krbová kamna s výměníkem nebo bez. Jak se rozhodnout?

Jaký je rozdíl mezi krbovou vložkou a krbovými kamny?

Krbová vložka má oproti otevřenému krbu účinnost o 80 % lepší. Pokud máte doma klasický krb, tak vlastně potřebujete už jen samotnou vložku, která ohniště opatří ochranným sklem. Toto řešení vám navíc umožní rozvést teplo do více místností. Nevýhodou může být snad jen složitější instalace a příprava na provoz.

Krbová kamna nabízejí velmi snadnou instalaci. Oproti krbu nemají tak velké rozměry, ale na jejich účinnost to ale nemá žádný vliv. Ta naopak dosahuje velmi dobrých hodnot, protože je jejich plášť často vyroben z materiálu, který má skvělé akumulační vlastnosti. Krbová kamna vám umožní rozvést teplo do více místností a navíc se nemusíte vázat na spalování pouze kvalitního kusového dřeva, ale můžete použít i brikety.

hs flamingo kachlova kamna

HS Flamingo kachlová kamna. (zdroj: Topení levně)


Pokud plánujete využívat krbová kamna jako hlavní zdroj vytápění, můžete zvolit buď teplovzdušnou, nebo teplovodní variantu. První z nich pracuje na principu cirkulace vzduchu v místnosti, kterou ohřívá a rozváděním teplého vzduchu pomocí ventilátorů i do dalších částí domu. Teplovodní řešení obsahuje i vestavěný výměník, kde se ohřívá voda, která pak prostřednictvím radiátorů klasického ústředního topení vytápí dům.

Tip: Krbová kamna navíc pořídíte v mnoha krásných designech, stanou se tak krásným doplňkem v jakékoliv místnosti. Pro jistotu si ale udělejte předobjednávku – o krbová kamna je velký zájem!

foto: Topení levně, zdroj: Topení levně

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...