fbpx

Uvažujete o elektrokole? Pomůžeme s výběrem vhodné značky Dalších 3 fotografií v galerii
Crussis e-Guera 7.7 2022 (zdroj: GIVE Group)

Elektrokola se těší velké oblibě napříč všemi věkovými kategoriemi, a je proto velmi pravděpodobné, že tento oblíbený trend někde zastihl i vás

Zveřejněno: 20. 5. 2022

Elektrokola jsou stále dostupnější variantou pro všechny, které neláká představa klasického kola a úporné námahy s ním spjaté a hledají způsob pohybu, který si budou moci užít a přinese jim nezanedbatelné výsledky a zlepšení kondice. Jsou také skvělou volbou pro ty, kteří by rádi šetřili životní prostředí nebo svou peněženku na cestě do zaměstnání či do školy. Jenže jak se ve výběru značek vyznat? Vybrat elektrokolo Apache, Crussis či například Haibike?

Pro koho elektrokolo pořizujete?

Před samotným výběrem kola je dobré zamyslet se nad několika základními otázkami. První z nich je, kdo bude na kole nejčastěji jezdit. Je důležité, aby kolo sedělo na míru tomu, kdo jej bude pravidelně používat. Rozdíly ve váze, jízdní zvyklosti nebo časté střídání jezdců elektrokolům nesvědčí, a proto je rozumné pořizovat jedno kolo pro jednoho jezdce. Ženy a senioři ocení nižší rám kola, na které se bude snadněji nastupovat. Ten nabídnou například modely Crussis E-Savela či Apache Sota, ale můžete se zaměřit také na kola Crussis E-Country s nižší váhou pro snadnější manipulaci.

 

apac

Apache Rio Grande Bosch CX Tour 2022 (zdroj: GIVE Group)


Pokud si to budete přát a design je pro vás neméně důležitým aspektem, na trhu jsou modely jako Crussis E-Guera či Apache Matta s velmi atraktivními designy, které jsou skutečnou pastvou pro oči. V případě, že primárním jezdcem na kole bude muž s dobrodružným duchem a touhou po výletech nejen po silnici, vybírat můžete například z modelů horských kol Haibike.

S jakým terénem se elektrokolo nejčastěji setká?

Neméně důležitou otázkou, než si pořídíte kolo, je také otázka terénu, tedy kde a po jakých cestách budete na kole nejčastěji jezdit. Nemá velký význam vybírat celoodpružené horské či krosové kolo, pokud hlavním využitím bude cesta do práce po silnici ve městě. Naopak pokud plánujete občasné výlety do lesa nebo delší výlety s rodinou, takzvaná skládačka vaším přítelem nebude a po pár ujetých kilometrech ji pravděpodobně budete chtít nechat někde v příkopu. Nehledě na fakt, že nevhodný terén samozřejmě vašemu elektrokolu nebude svědčit a bude mít vliv na jeho životnost.

Nikoho asi nepřekvapí, že elektrokola i kola všeobecně jsou vyráběna s ohledem na terén, ve kterém se budou pohybovat, a na s ním spjatou povahu jízdy. Pokud je vaším záměrem jízda po městě či cyklostezce, výbornou volbou budou Apache Rio Grande či Apache Sota. Horská elektrokola Haibike Sduro či Crussis E-Largo zase bez problému zvládnou těžký lesní terén. Vybírat také můžete ze skládacích kol, například Apache Tocho. Jestliže sháníte spíše trekingová kola, ani tady vás možnosti nezklamou. Modely Haibike Trekking vás bezesporu nadchnou.

Jak často plánujete na elektrokole jezdit?

Dalším podstatným bodem při výběru vašeho kola bude také četnost jeho používaní, a to i s ohledem na vaši peněženku. Nemělo by zřejmě význam investovat velké peníze do zbytečně drahého elektrokola a komponentů, pokud se na něj bude po většinu času prášit ve sklepě. Proto vybírejte vhodnou cenovou relaci právě pro vaše využívání. Jestliže chcete kolo využívat denně, vaše investice má opravdu smysl a vrátí se vám. Například u horských elektrokol Haibike. Pokud předem víte, že na něj nebudete mít tolik času a plánujete spíše rekreační užívání, je rozumné poohlédnout se do klasičtějších řad, jako jsou dostupnější modely od Apache či Crussis.

Jak daleko kolo vlastně dojede?

Je nevyhnutelné, že dříve či později při svém výběru narazíte na pojem dojezdová vzdálenost. Ta se uvádí u všech kol v ideálních podmínkách, tedy jakou vzdálenost jste schopni na jedno nabití ujet. Ideální podmínky jsou ovlivňovány hned několika věcmi: první z nich je rozhodně kapacita baterie, na kterou byste se měli při vybíraní zaměřit. Například většina modelů elektrokol Crussis nabízí dojezdovou vzdálenost až 150 km. Všeobecně platí, že čím vyšší kapacita, tím vyšší dojezd. Také kondice baterie a vaše péče o ni sehrají klíčovou roli, protože během používání baterie dochází k jejímu stárnutí a opotřebení, stejně jako je tomu u všech jiných věcí.

crussise largo8.6 s

Crussis Largo 8.6 s (zdroj: GIVE Group)


Baterie elektrokol mají rády teplo a pravidelné dobíjení, proto je určitě vhodnější nechávat je doma při pokojové teplotě než ve studeném vlhkém sklepě a po každém výletu ji nabít. Vliv na dojezdovou vzdálenost má samozřejmě také terén a s ním spojené využíváni asistence při šlapání. Pokud pojedete kopcovitým terénem za vyšší výpomoci, dojezdová vzdálenost se sníží. V neposlední řadě budou hrát roli také povětrnostní podmínky, váha jezdce nebo stav pneumatik. Ty by měly být především správně nahuštěné.

Elektrokolo je úžasným a zábavným prostředkem, který vám umožní pravidelně se hýbat, ušetřit a udělat něco pro životní prostředí. Jeho výběr nemusí být vůbec složitý proces, a pokud se budete držet těchto několika bodů, vaše elektrokolo vás nenechá ve štychu. Pokud byste se o výběru raději s někým poradili osobně, navštivte autorizovaného prodejce a budete mít stoprocentní jistotu, že pořídíte kolo přímo na míru.

Související…

Jak začít sportovat a neztratit motivaci?
Jana Tobrmanová Čiháková

foto: GIVE Group, zdroj: GIVE Group

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...