fbpx

S předsedkyní TOP 09 o nástroji, který strana spustila na pomoc seniorům a potřebným v době koronaviru a o soudržnosti Pražanů, která by mohla vydržet

Zveřejněno: 2. 4. 2020

V karanténou paralyzované Praze roste solidarita. Tisíce dobrovolníků, studenti, lidé, kteří museli zůstat doma, protože nemůžou chodit do práce, všichni pomáhají, kde se dá. A nejedná se jen o šití roušek, které dnes dostanete na spoustě radnic pražských čtvrtí zcela zdarma. "Od samého začátku, co je tady problém s nákazou koronaviru, jsme vnímali, že je mezi lidmi velká chuť pomáhat," říká Markéta Pekarová-Adamová, předsedkyně TOP 09 a bývalá zastupitelka městské části Praha 8.

"Dobrovolníci se nabízejí seniorům s nákupy, roušky šije skoro každý, kdo má možnost. A protože jsme chtěli centralizovat to místo, na kterém si všichni můžou najít, jestli v jejich okolí právě někdo takovou pomoc nenabízí, nebo právě oni mohou být ti, kteří ji nabídnou, tak jsme vytvořili novou stránku Musímetozastavit.cz," dodává Pekarová.

Co na webu lidé najdou?

Interaktivní mapu, ve které se můžete podívat, jestli právě ve vašem okolí, třeba ve vaší městské části v Praze, není někdo, kdo se nabízí s pomocí, kdo umí ušít roušku, kdo vám může donést nákup, což je zejména pro seniory věc, která je teď potřebná.

Kolik lidí je na webu registrováno? Jak dobrovolníků, tak seniorů, kteří jejich služby využívají?

Nedokážu říct přesné číslo, protože oni přibývají každým dnem. Pomoc je tam centralizovaná v tom smyslu, že vy si najdete městskou část, třeba Prahu 14, zjistíte, že Praha 14 nabízí roušky právě na určitém místě, že si je tam můžete vyzvednout. Nebo pokud je šijete, tak je tam můžete dát.

Můžete to využít třeba pro své prarodiče, kteří nemají internet, neumí s ním zacházet, můžete jim tam najít pomoc, zavolat ji a říct rodičům, kde můžou tu pomoc využít.

Takže toho můžou využít dobrovolníci v desítkách a stovkách v celé republice. Jak moc je to využívané… My jsme to spustili teprve před pár dny, takže se to rozbíhá, a já jsem ráda, že můžu tímto prostřednictvím dát vědět, že na Musímetozastavit.cz je tady ta pomoc k dispozici a že se pak dostane k více lidem.

Konkrétní příklady, o co může senior požádat?

Pro seniory je nejdůležitější ta část, která se týká donášky nákupu. Tak, aby nemuseli sami chodit nakupovat a neriskovali zbytečně, nechodili mezi lidi. Druhá varianta jsou roušky, které se snaží starostové jednotlivých městských částí distribuovat do domovů nejen pro seniory, do pečovatelských domů, ale přímo k lidem domů.

Příklad Praha Libuš: Náš starosta Jiří Koubek tam rozdistribuoval už stovky roušek přímo lidem v místě jejich bydliště. Takže i ti, kteří nemají šicí stroj, neumí šít, nemají možnost jinak si zajistit roušku, tak ji mohou takto získat.

Jak projekt vznikl?

Projekt jsme rozjeli v rámci stranické debaty, protože jsme chtěli nějak pomoci a chtěli jsme dostat informace k lidem, kteří je potřebují. Můžete to využít třeba pro své prarodiče, kteří nemají internet, neumí s ním zacházet, můžete jim tam najít pomoc, zavolat ji a říct rodičům, kde můžou tu pomoc využít. Nebo jim ji rovnou zprostředkovat. K tomu bych chtěla vyzvat potomky těch starších lidí, aby se takto pokusili pomáhat svým rodičům. Ale vlastně i starším lidem ze svého okolí, protože jsou nejvíce ohroženi a musíme je chránit nejvíc.

Co byste chtěla vzkázat obecně všem Pražanům?

Já bych chtěla všechny moc pozdravit a poděkovat, že dodržují ta opatření, která jsou pro nás všechny nejednoduchá. Je to velmi složité a náročné i psychicky, ale když si budeme takhle pomáhat – a těch možností pomoci je hodně a lidí, kteří pomáhají, také – tak to určitě všechno překonáme a zvládneme. A brzy zase bude lépe.

Související…

Jste-li v potížích, volejte na naši krizovou linku, nabádá seniory pražský primátor
Zdeněk Strnad

foto: Profimedia, zdroj: Musímetozastavit.cz

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...