fbpx

S pražským primátorem Zdeňkem Hřibem o tom, kam se mají obrátit senioři v nouzi, kam se mají hlásit dobrovolníci a kdy už se vrátíme k "normálu"

Zveřejněno: 1. 4. 2020

Senioři jsou jednou z nejohroženějších skupin a metropole si to velmi dobře uvědomuje. Pro ty z nich, kteří potřebují pomoci se zajištěním základních životních potřeb, zřídilo město krizovou linku 800 160 166. "Tam mohou zavolat a případně vyřešit problém, který nesouvisí přímo s jejich zdravotním stavem," řekl pražský primátor Zdeněk Hřib v pořadu Praha seniorům, na kterém spolu s televizí Praha TV spolupracuje i server Flowee City.

"Jedná se například o donášku léků, donášku nákupu, další věci a informace související s krizí, to vše se dá vyřídit na této lince. Organizujeme ji ve spolupráci s organizací Život 90 a Českým červeným křížem, donášku jídla, nákupů nebo léků dělají naši dobrovolníci, kteří se registrují na webu Pomáhámepraze.cz."

Pokud by některý ze seniorů měl o nezdravotní služby zájem, stačí mu tedy zavolat na bezplatnou linku?

Ano, tam jsou operátorky, které hovor vyřídí a naplánují návštěvu dobrovolníka. Dobrovolníci jsou vybaveni ochrannými prostředky, takže není potřeba se toho obávat.

Na tiskové konferenci po pondělním zasedání Rady se hovořilo také o zapojení studentů. Jak by to probíhalo?

V tuto chvíli je platné nařízení vlády, které hejtmanům umožňuje povolat k pracovní povinnosti vybrané studenty některých škol, například mediky pátých a šestých ročníků. Není nezbytné toto nařízení nijak tvrdě vymáhat, protože studenti se hlásí k dobrovolnické činnosti sami.

Já jsem vděčný každému, kdo je v tuto chvíli ochoten přiložit ruku k dílu.

Dnes už funguje několik odběrových vozidel, která zajišťují odběry vzorků na koronavirus, a ty jsou obsazeny studenty lékařských fakult. Podobně studentky středních zdravotních škol pomáhají v ústavech sociální péče nebo i ve zdravotnických zařízeních. Všechno běží, studenti pomáhají a já jsem vděčný každému, kdo je v tuto chvíli ochoten přiložit ruku k dílu.

Bylo v plánu uzavřít, nebo alespoň prodloužit intervaly železniční dopravy mezi Prahou a Středočeským krajem, protože tam poklesla vytíženost linek až o 90 procent, nicméně hejtmanka Jaroslava Jermanová s tím nesouhlasila… V jakém stavu je jednání teď?

V pondělí jsem o tom s hejtmankou Jermanovou mluvil. Z našeho pohledu opravdu ty vlaky jezdí prázdné a opravdu by bylo možné ty intervaly mezi nimi prodloužit. Nemyslím si, že by to na dopravní obslužnost dopadlo nějak drtivě a nevozil by se vzduch.

a flowee corona seniori 1.3

Kampaň pro seniory na outdoorových nosičích informuje o krizové lince.


Ostatně, ony nás o to žádají i České dráhy, které by, pokud se bude situace nadále vyvíjet nepříznivě, mohly mít problémy s personálním zajištěním vlaků. Já pevně doufám, že se Středočeským krajem najdeme na zajištění dopravní dostupnosti společnou řeč.

Mají pražské nemocnice všeho dostatek, ty státní i nestátní?

"Všeho dostatek" je příliš optimistické vidění situace, v této fázi ještě nejsme. My se snažíme pro Prahu sehnat ochranné pomůcky i z dalších zdrojů, abychom nebyli odkázáni pouze na stát. Ty nabídky tady jsou, je tu ale taky otázka jejich důvěryhodnosti. Praha to řeší tak, že platíme pouze v momentě, kdy by mělo dojít k předání zboží tady na území České republiky.

Některé kraje bohužel skočily na lep podvodníkům, což nás naštěstí v Praze nepotkalo. Lékaři v terénu, ambulantní specialisté, zubaři, praktičtí lékaři – ti by měli mít teď zásobu na omezenou dobu, další dodávky jsou závislé na tom, co nám přijde přes Ministerstvo vnitra.

Co byste vzkázal pražským seniorům?

Vím, že je ta situace pro ně náročná. Je to záležitost, se kterou jsme se ještě nepotkali, ale přece jen jsem přesvědčen, že to zvládneme. Hlásí se nám spousta lidí, kteří chtějí pomáhat.

Vy, kteří jste vyšší věkové kategorie, byste měli zůstat doma. Pokud máte potíže, zavolejte na naši krizovou linku 800 160 166, budeme se vám věnovat a zařídíme pro vás i pochůzky tak, abyste nemuseli odcházet z domu. Já pevně doufám, že to nebude trvat dlouho a brzo budeme opět normálně fungovat.

Související…

I přes všechny chyby vláda koná účinně, říká virolog Emil Pavlík
Jan Kolář

foto: Facebook Zdeňka Hřiba, zdroj: Praha drží spolu

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...