fbpx

V novém seriálu Flowee City představujeme inspirativní recepty z evropských „zelených“ měst

Zveřejněno: 13. 12. 2019

Dvě třetiny Evropanů žijí ve městech a počet obyvatel v metropolích bude už jen narůstat. A čím víc lidí bude v urbanizovaných oblastech žít, tím víc se budeme muset ptát, jak nakrmit města a nezruinovat přitom přírodu. Jak vlastně ovlivňuje to, co jíme, prostředí, ve kterém žijeme? A není to jen otázka, kde se budou potraviny pro lidi z měst pěstovat, jde také o jejich zpracování, distribuci a třeba i odpadové hospodářství.

I proto se uděluje vybraným městům titul European Green Capital, tedy "hlavní zelené město Evropy", a také European Green Leaf Award, Evropská cena zeleného listu. Města s tímto oceněním si uvědomují, jaký vliv má jídlo na životní prostředí. V novém seriálu Flowee uvádíme příklady oceněných měst, představíme, co dělají pro udržitelnou výživu, a také si představíme pár vybraných receptů, vždy pro inspiraci dodržíme klasickou triádu předkrm-hlavní jídlo-zákusek. Takže dobrou zelenou chuť!

Lisabon

Hlavní město Portugalska buduje zelenou infrastrukturu systematicky a záměrně. V roce 2007 představilo programy Urban Allotment Gardens, zaměřené mimo jiné na udržitelnou produkci potravin – samozřejmě těch, které jsou základem již tak velmi zdravé středozemní kuchyně. Sedmnáct městských zahrad se rozkládá na 8,5 hektarech, o které se stará 700 rodin a organizací. Zahrady praktikují organické zemědělství a nepoužívají žádná umělá hnojiva. Kompostování je samozřejmé, stejně tak jako používání dešťové vody k zalévání nebo sklizeň v optimální dobu, tedy tak, aby potraviny měly nejlepší chuť a nejlépe se využilo přirozených cyklů. A co "zeleného" se v Lisabonu jí?

peixinhos profimedia 0390466527

Smažené fazolky – Peixinhos Da Horta

Suroviny

500 g zelených fazolek

Těstíčko

1 vajíčko

100 g mouky

4 polévkové lžíce jemně nasekané cibulky

Sůl a pepř

Příprava

Fazolky vařte 15 minut v osolené vodě, předtím z nich nezapomeňte odstranit tuhé konce. V misce rozmíchejte mouku s vodou, dejte tolik, aby se v těstíčku daly fazolky obalovat. Přidejte vajíčko a cibuli, dochuťte solí a pepřem. Namáčejte povařené fazolky v těstíčku vždy po dvou a smažte v rostlinném oleji dozlatova. Nechte okapat nebo odsát tuk na ubrousku.

Oslo

Když se mluví o rybaření, většinou si představíme romantické přírodní zátiší s lesíkem a poklidnou hladinou řeky nebo rybníka. Ne tak v Oslu, hlavním městě Norska. Během posledních deseti let otevřelo město řeky a vodní kanály, takže se přímo uprostřed metropole znovu objevily vodní rostliny, zvířata a ryby. Dnes si mohou obyvatelé a návštěvníci Osla vychutnat rybaření přímo uprostřed městské džungle a chytit si třeba oblíbeného a známého norského lososa. Takže si na návštěvu norské metropole nezapomeňte vzít rybářský prut!

losos 437948161

Vařený losos s okurkovým salátem a máslovou omáčkou

Suroviny

800 g lososa rozkrájeného na "podkovy"

2 litry vody

6 polévkových lžic soli

1 čajová lžička kuliček pepře

Na okurkový salát

1 organická okurka

1 lžíce octa

2 lžíce vody

½ lžičky soli

½ lžičky mletého bílého pepře

Na máslovou omáčku

200 g másla rozkrájeného na kostičky

200 ml smetany na šlehání

1 lžíce nasekané petrželky

1 lžíce čerstvě vymačkané šťávy z citronu

½ lžičky soli

¼ lžičky mletého bílého pepře

600 g brambor

Příprava

Oloupejte brambory a 20 minut je povařte v osolené vodě. Pro přípravu okurkového salátu smíchejte vodu, ocet, cukr, sůl a pepř, nakrájejte okurku na tenké plátky a všechno smíchejte dohromady. V pánvičce povařte smetanu, až se její objem sníží na polovinu. Sundejte pánev ze sporáku a přidejte nakrájené máslo. Přidejte petrželku, citron, sůl a pepř podle chuti. Pak připravte lososa. Dejte vařit vodu, přidejte sůl a kuličky pepře a stáhněte teplotu. Přidejte lososové podkovy a 10 minut zahřívejte. Voda se nesmí vařit! Ryba je hotová ve chvíli, kdy jde maso lehce odstranit od kostí.

Norimberk

Město si extrémně zakládá na kvalitě vzduchu – sbírá informace o ovzduší a údaje zpřístupňuje veřejnosti v reálném čase. Vytvořili zde také environmentální zóny, kam se dostanete jen hromadnou dopravou nebo na kole, a také tu propagují lokální potraviny a ekologické zemědělství. Od roku 2015 je Norimberk a jeho okolí považováno za modelový ekologický region, městu samotnému se říká "organická metropole". Každé léto se pořádá akce s názvem Experience Organic, kdy se na místním trhu vystavují regionální potraviny a jídla, ekologická kosmetika, zelená móda a další. A jednou z nejznámějších potravin je emmer, lokální historická odrůda pšenice, která je poslední dobou zase v kurzu (česky "dvouzrnka", koupíte snadno online).

babovka shutterstock 109527275 small

Norimberská bábovka z mouky dvouzrnky

250 g másla

Trochu soli

200 g hnědého cukru

5 vajíček

Vanilka

30 g kokosu

500 g mouky dvouzrnky (můžete použít celozrnnou mouku)

Prášek do pečiva

200 ml mléka

2 lžíce rumu

Příprava

Zamíchejte dohromady máslo, sůl, cukr, vajíčka a vanilku. Přidejte mouku, prášek do pečiva, mléko a rum a znovu důkladně promíchejte. Polovinu těsta nalijte do formy na bábovku, kterou předtím vymažte máslem a případně vysypejte trochou mouky. Do druhé poloviny těsta vmíchejte kakao a přelijte ji jako druhou vrstvu do formy. Lehce promíchejte vidličkou. Při 180 stupních pečte asi 70 minut. Nechte vychladnout a opatrně vyklopte z formy.

Související…

V Praze funguje první hydroponická farma. Holešovická herbafabrica
Milada Kadeřábková

foto: Great Food From European Cities, zdroj: Great Food From European Cities

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...