fbpx

Za stovku můžete lidem bez domova koupit jednu noc a jídlo v centru. A není to bez motivace. Bezdomovec musí doplatit symbolickou částku. A pak jsou tu ještě přístřešky "v terénu"

Zveřejněno: 11. 11. 2019

Venku začíná přituhovat a na pobočce Armády spásy v pražských Holešovicích to žije už od rána. Všude se to hemží lidmi, je tu teplo a čilý ruch. Každý den toto místo s prosbou o pomoc, něco na sebe nebo něco malého k jídlu navštíví desítky, někdy i stovky lidí. Počet osob bez domova v České republice každoročně narůstá, podle posledních výsledků sčítání lidí bez domova jich je u nás téměř 24 tisíc. Zhruba polovina z nich, konkrétně 11 600, pak žije vysloveně venku. A to jsou jen oficiální statistiky. Podle odhadů je bezdomovců v Česku víc než 60 tisíc.

Do centra Armády spásy jsme nedávno kromě lidí bez domova zavítali i my novináři, abychom si poslechli, jaké programy pro ně na letošní zimu organizace chystá. Kromě již čtvrtého ročníku tradičního prodeje Nocleženek, které lidem bez domova umožní přečkat chladné zimní noci v teple, nabídne neziskovka letos i nouzové přístřešky, takzvaná Iglou.

Než noc venku, Nocleženku

Loni prostřednictvím Nocleženek vybrala Armáda spásy téměř osm milionů korun a nocleh dostalo 5 až 7 tisíc bezdomovců napříč republikou. Někteří z nich i několikrát, dohromady tak na kovových poschoďových postelích strávili téměř 40 tisíc nocí. Zbylé peníze byly využity na pořízení nového povlečení, postelí a stavbu další noclehárny.

noclezenka

Nocleženka v hodnotě sto korun. Letos ji budou bezdomovci doplácet. Ani noc s Nocleženkou totiž nemůže být úplně zadarmo


Armáda spásy má celoročně k dispozici 1 200 až 1 300 lůžek, přes zimu je pak navyšuje o dalších tři sta. I když je to pro nás jen těžko uvěřitelné, ne každý, kdo žije na ulici, si může dovolit zaplatit 30 korun denně za nocleh. A právě v tento okamžik vstupuje na scénu Nocleženka, prostřednictvím které může kdokoli částkou 100 korun člověku bez domova předplatit jednu noc v teple.

Letos má navíc akce novou misi i podtitul „Jen nocleh nestačí“. Armáda spásy totiž od člověka, který Nocleženku využije, vybírá ještě symbolický poplatek v řádech korun. To proto, aby ani lidé bez domova nezapomínali, že ani nocleh s Nocleženkou není úplně zadarmo. „Nocleženka zajistí člověku bez domova nejen nocleh v teple a suchu, ale také polévku, teplý nápoj a možnost provést osobní hygienu. Velmi důležité je také to, že si v daném centru lidé bez domova mohou v klidu promluvit se sociálním pracovníkem o své současné životní situaci,“ uvedl ředitel sociálních služeb Armády spásy Jan F. Krupa. Právě onen dialog bývá mnohdy prvním krokem k zahájení jejich cesty k návratu do běžného života.“

Iglou, venkovní řešení

Nocleženka bohužel není řešením pro všechny, kteří tráví chladné noci venku. Noclehárny mají svá pravidla, jako je zákaz zvířat nebo nulová přítomnost alkoholu v krvi. No a někteří z lidí, kteří žijí bez střechy nad hlavou, prostě jen nechtějí opustit místo, na kterém se celý den vyskytují a které považují za svůj domov.

I tahle situace však má své řešení, které by mohlo snížit počet obětí třeskutých zim. Jmenuje se Iglou a jde o nouzový přístřešek pro lidi bez domova, který lze během několika málo minut postavit, a vytvořit tak prostor na spaní, ve kterém je v průměru o 15 až 18 stupňů víc než venku. Sociální pracovníci Armády spásy s vývojáři Iglou spolupracují a jsou tak schopni přístřešek doručit těm, kteří ho budou přes zimu potřebovat.

 Od minulé zimy, kdy se u nás projekt rozjel, bylo těchto přístřešků po republice rozmístěno 46 a letos se toto číslo pravděpodobně mnohonásobně zvýší.

A i Iglou se stejně jako Nocleženka setkává u bezdomovců s pozitivními ohlasy. Od minulé zimy, kdy se u nás projekt rozjel, bylo těchto přístřešků po republice rozmístěno 46 a letos se toto číslo pravděpodobně mnohonásobně zvýší. Díky Nocleženkám i Iglou se navíc snáz buduje křehká důvěra mezi sociálními pracovníky a životem zkoušenými lidmi bez domova. Až na tomto základě je pak možné začít postupovat dál, směrem k návratu do "normálního života" s normální střechou nad hlavou.

Související…

Největší problém? Byrokracie, říká zakladatel bistra, jež dává práci bezdomovcům
Klára Ponczová

foto: Iglou a Armáda Spásy, zdroj: Armáda spásy

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...