fbpx

Jak se vypořádat s odpadem z potravin? Číně s tím pomáhají američtí švábi 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Švábi z čínské fabriky ve městě Jinan denně zlikvidují až 60 tun živočišného odpadu z místních restaurací

Zveřejněno: 3. 7. 2022

Slabší povahy by nejspíš měly tento článek přeskočit, protože řeč bude o švábech, konkrétně o několika tunách švábů. I když se vám nejspíš tihle broučci protiví, v Číně na ně nedají dopustit. Tamní města totiž rostou takovým tempem, že se začínají potýkat s nepřiměřeným plýtváním potravin. Obyvatelé produkují velké množství živočišného odpadu, které skládky nedokážou pojmout. Na pomoc tak přispěchali švábi.

Závod, který se nachází ve městě Jinan v provincii Shandong, přijímá denně na 60 tun kuchyňského odpadu. Pro představu, tento potravinový odpad váží asi jako sedm dospělých slonů. A s jeho likvidací mu pomáhají švábi, o kterých se říká, že přežijí prakticky všechno. Dokonce prý i jadernou válku.

Většina kuchyňského odpadu ve městě se nachází na skládkách. Pomyslel jsem si, že bych mohl využít šváby k odstranění tohoto odpadu.

Zakladatel společnosti Shandong Qiaobin Li Yanrong dříve pracoval pro farmaceutickou firmu, než postavil ve čtvrti Zhangqiu svou vlastní o velikosti 6 300 čtverečních metrů. Nechal se inspirovat vzdělávacím videem o švábech, které sledoval se svou dcerou, jež se připravovala na zkoušku z angličtiny. Také Li dříve považoval šváby za škodlivý hmyz, který maximálně umí přenášet nemoci. Když mu jeho dcera vysvětlila, že švábi žijí na planetě miliony let, mohou přežít celé hodiny s odříznutou hlavou a také mohou být použiti k výrobě léků na léčbu zažívacích potíží, začal se na ně dívat jinak. „Většina kuchyňského odpadu ve městě se nachází na skládkách. Pomyslel jsem si, že bych mohl využít šváby k odstranění tohoto odpadu.“

Šedesát tun krmení denně

Li založil svou firmu v roce 2011. Na ní chová americké šváby, kteří jsou největší ze všech běžných druhů s nejdelším životním cyklem (v průměru žijí 300 dní). Udržuje jim teplotu kolem 32 stupňů, což je ideální pro chov. V časných ranních hodinách se z restaurací v okolí města Jinan vysbírá potravinový odpad a dopravuje se do skladu. Odpad se třídí a používá ke krmení švábů. Ti denně zkonzumují přibližně 60 tun potravinového odpadu.

Věřím, že do tří nebo čtyř let by mohli švábi pohltit veškerý odpad z každé restaurace v Číně.

Řada lidí z okolí se obává, že švábi mohou snadno uniknout, podnikatel je však ujišťuje, že k tomu nemůže dojít. „Provedli jsme několik opatření. U každého vchodu byly vytvořeny vodní závěsy, ve kterých se pěstují ryby, které se šváby živí,“ vysvětluje Li Yanrong. „Každopádně věřím, že do tří nebo čtyř let by mohli švábi pohltit veškerý odpad z každé restaurace v Číně,“ dodává zakladatel farmy. Ten plánuje ve městě postavit další tři "závody pro šváby". Pokud se to povede, měli by pak zlikvidovat veškerý odpad restaurací v Jinanu.

Bude i kosmetika?

Švábovitý hmyz kromě svého apetitu přináší ale celou řadu dalších výhod. Kromě konzumace odpadu vytváří teplo, které pomáhá při pěstování zeleniny. A když švábi zemřou, upečou se a stávají se krmivem pro hospodářská zvířata. Společnost Shandong Qiaobin však také zkoumá využití švábů k výrobě kosmetiky s vysokým obsahem bílkovin. Ředitelka firmy Li Hongyi dodává: „Snažíme se zkrátka přeměnit odpad ve zdroje.“

O celkovém množství kuchyňského odpadu vyprodukovaného v Číně neexistují žádné oficiální údaje. Zpráva tamního Ministerstva životního prostředí ale popisuje, že v roce 2016 bylo v 214 čínských městech vyprodukováno na 188,5 milionů tun odpadu. Odhaduje se, že čínské domácnosti vyrobily 120 milionů tun potravinového odpadu. Pro srovnání: Spojené státy produkují odhadem 55 milionů tun tohoto odpadu ročně. Většina potravinového odpadu končí na skládkách, nebo se pálí, což vede ke znečišťování půdy, vody i ovzduší.

Související…

Taky kupujete černé plasty? Je to špatně. Šest tipů pro efektivní recyklaci
Milada Kadeřábková

foto: Shutterstock, zdroj: Next Shark

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...