fbpx

Trhovci v Praze vylévají svařák a boří stánky. Změní se vánoční trhy na farmářské? 2 fotografie
Vánoční stromeček a jinak prázdno. Tak možná bude letos vypadat vánoční Staroměstské náměstí (foto: Zdeněk Strnad)

Postavili stánky a hned je zase budou bourat. Trhovci na Staroměstském náměstí jsou vzteky bez sebe, magistrát opatření vlády považuje za nesmyslné

Zveřejněno: 26. 11. 2021

Ve čtvrtek 25. listopadu začali trhovci na vánočních trzích v Praze roztápět grily a ohřívat svařák. Stánky už stály několik dní, vánoční strom, který v rámci nájemní smlouvy s městem zaplatili, už dávno stojí a čekalo se už pouze na symbolický výstřel ze startovní pistole. Výstřel se ozval, ale z brokovnice, která rozmetala plány stánkařů na prach. Vláda totiž vyhlásila výjimečný stav a s okamžitou platností konání "vánočních" (pozor, to slovo je důležité, zapamatujte si ho) trhů zakázala.

Svařák zůstal ve várnicích, párky putovaly zpátky do lednice a na metráky vánočního zboží se můžou trhovci přinejlepším smutně koukat. „Dělám si soukromý seznam nesmyslných vládních opatření a uzavření vánočních trhů patří rozhodně mezi top 3,“ řekl pražský radní Vít Šimral na tiskové konferenci, kterou k uzavření trhů radnice uspořádala.

Jak demotivovat zodpovědné

Jejich zrušení totiž nemohlo přijít v nevhodnější okamžik. Ano, samozřejmě, všichni víme, že situace s pandemií koronaviru nevypadá zrovna nejlépe a že Česko se pro změnu dostalo do top 3 zemí, kde se covid šíří nejdrastičtěji.

Vláda také zakázala "vánoční trhy", ale nezakázala "farmářské trhy" ani prodej kaprů a vánočních stromků.

 

Jestli ale něco nahlodává důvěru veřejnosti ve smysluplnost opatření a demotivuje je k zodpovědnému chování, pak jsou to právě chaotické a nedomyšlené zákazy, jako je právě ten, který nakupující před svátky vyžene z relativního bezpečí venkovního prostoru a přinutí je tísnit se v obřích nákupních centrech.

 

tiskovka magos trhy

Tisková konference k uzavření vánočních trhů. U mikrofonu radní Jan Chabr, v pozadí Libor Votruba a Jan Dell ze společnosti Taiko, vpravo radní Vít Šimral. V pozadí na Mariánském náměstí stánky, které se letos postavily zřejmě jen proto, aby se zase zbouraly.


Vláda také zakázala "vánoční trhy", ale nezakázala "farmářské trhy" ani prodej kaprů a vánočních stromků. Nesmyslné opatření už také komentují lidé na Facebooku: „Takže trhovkyně, která pletla vánoční věnce, je teď může vyhodit a my si ty samý věnce půjdeme koupit do hypermaketu vedle...“ I když kdo ví, co má vláda ještě v rukávu, a jestli zavření trhů není pouze prvním stupněm syndromu pomalého vaření žáby čili dávkování opatření tak, aby odpor veřejnosti (a potenciální pokles preferencí) byl co nejmenší.

Rána pro trhovce

Pro stánkaře i pro firmu, která trhy organizuje, znamená vládní rozhodnutí v lepším případě obří ztrátu, v horším případě bankrot. Spousta z nich si brala úvěry jak na zboží, tak třeba na stavbu vánočního stánku. „Je nutnost si uvědomit, že pro mnoho drobných živnostníků je konání trhů jeden z hlavních způsobů obživy. Několik měsíců se na trhy připravují, mají nakoupeny zásoby potravin, mají vyrobeny předměty určené k prodeji, kdy hlavní prostor k odbytu nastává nyní," řekl na tiskové konferenci pražský radní Jan Chabr.

"Vláda a Poslanecká sněmovna nyní musí urgentně projednat a zvážit variantu konání alespoň redukovaných trhů společně s kompenzacemi. V současné chvíli totiž trhovci nemají ani prostředky na to, aby stánky z náměstí odvezli a rozebrali,“ dodává radní Chabr.

„Jsme zoufalí, investovali jsme všechny peníze, celý rok jsme se na trhy připravovali, někteří prodejci si museli dokonce vzít úvěr a čas, kdy měly přijít výdělky, takto vláda svým rozhodnutím smetla ze stolu,“ říká smutně Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, která trhy na Staroměstském náměstí v Praze organizuje.

Ať žijí farmářské trhy!

Město, které se s trhovci za běžného stavu (i když, co to vlastně dnes je?) často dostává do sporů, pak s nimi dnes mluví nebývale jednotně a s pochopením, až to jednomu připomíná pospolitost a solidaritu ze začátku pandemie. „Rozhodně budeme chtít za hlavní město trhovcům co nejvíce pomoci a produkty, které mají nižší spotřební dobu, nabídnout školám, sociálním organizacím a složkám Integrovaného záchranného systému,“ říká Vít Šimral a jeho slova potvrzuje také náměstek primátora Petr Hlubuček: „Opatření, které na poslední chvíli zasáhlo stovky stánkařů, se dotkne i města samotného, které chtělo pořádat trhy na Mariánském náměstí. Protože jsou všechny stánky již zásobeny jídlem a pitím, rozhodli jsme se, že potraviny a nápoje rozvezeme mezi bezpečnostní složky.“

„Žaloba na vládu je až na posledním místě, ale když to nepůjde jinak...“

Situace se mění z minuty na minutu a je možné, že jedno z nejnesmyslnějších opatření přece jen nějaké řešení mít bude. Pokud to bude řešení systémové, kdy se za ještě přísnějších opatření bude odehrávat alespoň torzo vánočních trhů, může to vláda stále ještě nějak solidně uhrát, aby nebyli za totální blázny. V některých městech k tomu ovšem přistoupili radikálně, například v Mostě to vyřešili jednoduše. Zrušili vánoční trhy a obratem uspořádali zimní trhy farmářské.

To ale v Praze bohužel nepůjde, protože adventní trhy jsou jediné, které se na Staroměstském náměstí pořádat můžou (jak to bude s ostatními trhy v jiných částech města, ještě nevíme). Tak či tak ale reálně hrozí, že příští rok už žádné trhy nebudou ne kvůli covidu, ale proto, že nebude mít kdo prodávat. Až přijde splatnost půjček, které si trhovci pořídili, nebude nesmyslné rozhodnutí vlády bankovní domy zajímat.

Sami trhovci přitom byli ochotni přistoupit na přísnější podmínky, všude byly dezinfekce, chtěli také nabízet roušky, ale teď jim zbyly oči pro pláč. Co bude dál, to nikdo neví. Vůle dohodnout se pomalu slábne. „V Rakousku se vypočítávaly loni náhrady jednoduše. Šlo o sedmdesát procent obratu za rok 2019. U nás si o tom můžeme nechat tak maximálně zdát. Žaloba na vládu je až na posledním místě, ale když to nepůjde jinak...“ řekl mi po tiskové konferenci jeden z trhovců a odešel zpátky na Staroměstské náměstí bourat stánek. Sám. Další lidi si na to už nemůže dovolit.

Související…

Čtvrtek Zdeňka Strnada: Flákanec zdravému rozumu a ztráta pudu sebezáchovy
Zdeněk Strnad

foto: Zdeněk Strnad, zdroj: Hlavní mněsto Praha

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...