fbpx

Karel Křivan tentokrát o tom, zda je město natolik chytré a jeho doprava natolik kvalitní, že by se nedalo trochu nachystat i na ten koronavirus

Zveřejněno: 25. 9. 2020

Z některých slov se staly fráze. Tak třeba taková "kvalita". Kvalitní může být nábytek, látka na oblečení nebo i "příprava na něco". Ale již delší dobu se nám žádný fotbalový přenos neobejde bez slovního spojení "hráč má kvalitu". Nevíme, co to je, ale když třeba netrefí ze dvou metrů bránu, není to nervózní nešika, ale nemá kvalitu. Jeden tým není lepší než ten druhý, ale "má větší kvalitu". Při vyslovení slova kvalita si už navždy vybavím jen experta Pavla Karocha ze studia České televize a pak taky hlavu prázdnější, než jsou stadiony při současném zákazu shlukování.

Nebo takové spojení "užívat si". Také oblíbený termín sporťáků i sportovců. Sice dostanou bůra, ale užili si to, protože jim klepec dala Barcelona, a to je přeci paráda. Takový tenista po čtyřapůlhodinovém mači není se silami na dně, ale... užil si to. Jeden bývalý český fotbalový reprezentant, hvězda evropského formátu, mi správně říkal, že on si tedy nešel v jeho době zápas "užít", ale vyhrát. Ale taková je doba. Přeje líné radosti ze života, ne tvrdé práci. Jednoduše si to užíváme, i když nemáme kvalitu.

Když je všechno "chytré"

No a stejný osud postihlo slovo "chytré". Být chytrý dřív znamenalo pochvalu. Dnes výmluvu. Třeba taková "chytrá karanténa" nás dostane rovnou do českého nebe. Pak tu máme chytrá města. Ve spojení s chytrou karanténou ideální příklad prázdnoty a falše, abych parafrázoval známého českého politika z doby, kdy měl ještě kvalitu a neužíval si důchodu.

Mistři nových technologií, sousedských vztahů a sdílené pomoci se na podzim chytře připravili, jen co je pravda.

V Praze nyní vládnou ti mladí, progresivní a chytří. Proto i městskou dopravu v létě připravili na podzimní návrat hysterie a korony. Ubylo uzavírek, takže se lidé v rouškách nemusí mačkat v autobusech, které objíždějí rozkopané ulici. Poněkolikáté opravujeme stejné úseky metra, protože jeho tunely pak budou "chytřejší". Lidem nabízíme flexibilní způsob placení MHD, aby v době, kdy lidé nejezdí díky práci z domova tak často po svých bývalých pravidelných trasách, mohli platit rozumnější jízdné.

A vůbec jsme v Praze spoje posílili tak, aby nebyly narvané a my v nich nestáli deset centimetrů od sousedovic roušky, díky čemuž je ten hadřík (jeho i náš) mokrý z obou stran. Mistři nových technologií, sousedských vztahů a sdílené pomoci se na podzim chytře připravili, jen co je pravda. Bazinga. Ti, kteří sledují Teorii velkého třesku, vědí, o čem je řeč. A ostatní si mohou alespoň tento skutečně chytrý seriál opravdu užít, neboť má vysokou kvalitu.

Související…

Zvládá pražská MHD koronavirus? Vůbec ne. Uzavírky plánuje na září
Jaromír Hasoň

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...